Θεσσαλονίκη

Το μέλλον των τραπεζοκαθισμάτων

της Κύας Τζήμου Η ασυδοσία των καφέ που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια απειλώντας να καταλάβουν κάθε τετραγωνικό εκατοστό του δημόσιου χώρου πρέπει με κάποιο τρόπο να ελεγχθεί με κύριο γνώμονα τον σεβασμό   στο ιστορικό και περιβαλλοντολογικό προφίλ της πόλης, την ανάδειξη των ιστορικών της μνημείων καθώς και την προστασία των οδών και πλατειών που έχουν καθορισθεί […]

Κύα Τζήμου
το-μέλλον-των-τραπεζοκαθισμάτων-11846
Κύα Τζήμου
dsc00238.jpg

της Κύας Τζήμου Η ασυδοσία των καφέ που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια απειλώντας να καταλάβουν κάθε τετραγωνικό εκατοστό του δημόσιου χώρου πρέπει με κάποιο τρόπο να ελεγχθεί με κύριο γνώμονα τον σεβασμό   στο ιστορικό και περιβαλλοντολογικό προφίλ της πόλης, την ανάδειξη των ιστορικών της μνημείων καθώς και την προστασία των οδών και πλατειών που έχουν καθορισθεί ως μνημειακοί άξονες της πόλη, την διασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης των πεζών στα πεζοδρόμια και του πεζόδρομους της πόλης, την διασφάλιση της προσπελασιμότητας στα άτομα με αναπηρία Καθορίσθηκαν, λοιπόν, οι συντελεστές των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2013 με απόφαση από την Υπηρεσία ρύθμισης και έκδοσης αδειών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ως αρμόδια για την χορήγηση αδειών κοινοχρήστου χώρου με το νέο Ο.Ε.Υ.- Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) που μένει να επικυρωθεί από την δημοτική αρχή. Η Δημοτική Αρχή φυσικά πρέπει να λειτουργεί σαν ρυθμιστής ανάμεσα στα συμφέροντα των πολιτών – πεζών, των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και των επιχειρηματιών  της κάθε περιοχής, με γνώμονα πάντα τους κανόνες Δικαίου, και την διαφύλαξη του κοινού συμφέροντος. Η Υπηρεσία λοιπόν έκανε την παρακάτω εισήγηση στην  στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προκειμένου να λάβει απόφαση σχετικά με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Και της χορήγησης αδειών χρήσης κοινόχρηστου χώρου. Συγκεκριμένα:

Δεν θα χορηγούνται άδειες χρήσης κοινοχρήστου χώρου στις παρακάτω οδούς: *Τσόπελα, λόγω γειτνίασης με σχολείο και χώρους άθλησης νέων (ΧΑΝΘ). *Διαλέττη και Αντώνη Καμάρα, λόγω ύπαρξης της Αρμενικής Εκκλησίας. *Φιλικής Εταιρείας, από Τσιμισκή έως Αλ. Σβώλου λόγω ύπαρξης σχολείου και εκκλησίας. *Μορκεντάου, λόγω ύπαρξης κλινικής.

Για τον μνημειακό άξονα της οδού Αριστοτέλους (από την οδό Μητροπόλεως έως το άγαλμα Βενιζέλου): Πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή και την ταυτόχρονη δυνατότητα χορήγησης αδειών χρήσης κοινοχρήστου χώρου για ανάπτυξη (τραπεζοκαθισμάτων, εμπορευμάτων κ.λ.π) έως τρείς (3) άδειες ανά οικοδομικό τετράγωνο. *Λ. Νίκης από Δημοσθένους μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και από την Πλ. Αριστοτέλους έως την οδό Πλουτάρχου, απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός στοάς και επιτρέπεται η ανάπτυξη τους έξω από τους πεσσούς μέχρι και το τέλος των δενδροδόχων (καλό κάλλιστο το να αδειάσουν οι στοές και στα ήδη υπάρχοντα καφέ αν θέλουμε να τηρήσουμε και τον χώρο των 2 μέτρων που αποφασίζεται δικαίως να μένει στους πεζούς, ζήτημα είναι αν θα χωράει μια σειρά τραπεζάκια εκεί. Θέλει αυστηρή αστυνόμευση για να συμμορφωθούν οι επιχειρηματίες εκεί που θα δουν το “χώρο” που “διεκδικούν” να συρρικνώνεται.)

*Στις οδούς Γρ. Παλαμά, Λασσάνη, Ρογκότη, Χρυσοστόμου Σμύρνης (μεταξύ Κορομηλά και Λ. Νίκης), Χρυσ. Σμύρνης (από Πρ. Κορομηλά  έως Μητροπόλεως), Χρυσ. Σμύρνης ( Μητροπόλεως έως Τσιμισκή) επιτρέπεται η χορήγηση αδειών κοινοχρήστου χώρου σε δύο (2) καταστήματα σε κάθε πλευρά του δρόμου (για να είμαστε ειλικρινείς δεν νομίζουμε ότι έχει χώρο και για άλλα).

*Επί της οδού Φιλικής Εταιρείας χορηγούνται από 2 άδειες χρήσης κοινοχρήστου χώρου από το αριστερό πεζοδρόμιο ανεβαίνοντας, στο τμήμα από την οδό Τσιρογιάννη έως την Μητροπόλεως, στο τμήμα από  την οδό Μητροπόλεως έως Τσιμισκή και στο τμήμα πάνω από την οδό Αλ. Σβώλου, αλλά καμιά στο  τμήμα από την οδό Τσιμισκή έως  Αλ. Σβώλου (είναι το κομμάτι που αναπλάθεται τώρα ως πεζόδρομος και έχει στην δεξιά μεριά αρχαιολογικό χώρο και στην αριστερή την Ιωαννίδειο, και κανέναν χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για καφέ εκτός από τον γωνιακό με Τσιμισκή, οπότε όποιοι τον γλυκοκοιτούσατε ξεχάστε το) μαζί με το πιο στενό κομμάτι που περνά πίσω από την εκκλησία Κων/νου και Ελένης όπου έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει χώρος όπου μπορεί να στεγαστεί καφέ)

*Στον υπό διαμόρφωση πεζόδρομο της οδού Αγ. Σοφίας και στο τμήμα από Τσιμισκή έως την οδό Μ. Κίνγκ χορηγούνται δύο (2) άδειες χρήσης κοινοχρήστου χώρου σε κάθε πλευρά του δρόμου μέχρι την έναρξη εργασιών ανακατασκευής του πεζόδρομου (δεν ξέρω αν οι ήδη υπάρχουσες άδειες των γωνιακών καφέ μετριούνται στις κάθετες παρόδους ή στην Αγίας Σοφίας, που μάλλον το πρώτο συμβαίνει οπότε να αναμένουμε άλλα 4 καφέ πάνω στον πεζόδρομο; Αυτά κι αν είναι πολλά).

*Δεν θα χορηγούνται άδειες χρήσης κοινοχρήστου χώρου και προς τον τοίχο του καταστήματος και προς το οδόστρωμα, παρά μόνο αν το πεζοδρόμιο έχει πλάτος τουλάχιστον 10 μέτρα και καμιά άδεια χρήσης σε κανένα πεζοδρόμιο το οποίο έχει πλάτος έως 2,5 μέτρα, διότι έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει λειτουργικά ωφέλιμος χώρος (αυτό σημαίνει ότι στην Κορομηλά τα υπάρχοντα καφέ που έχουν εξαπλωθεί πάνω στα πεζοδρόμια θα κλείσουν;).

*Αυξάνεται η ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος τα 2,00 μέτρα, ελεύθερο από κάθε είδος σταθερό ή κινητό εμπόδιο.

Συμπέρασμα: Μεγάλη αναστάτωση προβλέπεται να σημειωθεί στην Νίκης αριστερά και δεξιά του άξονα της Αριστοτέλους και στην Προξένου Κορομηλά, εκεί όπου το πεζοδρόμιο έχει πλάτος λιγότερο των 2,5 μέτρων (και 3 να έχει όμως, αν θέλουμε να τηρηθεί το όριο των 2 μέτρων καθαρού πεζοδρομίου για τον πεζό δεν χωράνε παρά στενά τραπεζάκια 2 ατόμων που είναι σίγουρο ότι θα καταπατήσουν τον χώρο των πεζών)

*Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον των τραπεζοκαθισμάτων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα