Το νέο γλυπτό στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών στην Παλιά Παραλία
Με απευθείας ανάθεση ένα δέντρο θα λειτουργήσει ως χάρτης μνήμης.
Μετά από πρόταση του συλλόγου συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, δυο πόλεις που ενώνει το τρένο, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποκτούν μια συμβολική σύνδεση μνήμης. Ένας φορέας μνήμης σε κάθε πόλη να θυμίζει την απώλεια των 57 ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Συλλόγου θυμάτων Τεμπών κ. Καρυστιανού, η εικαστικός Μαρία Μανδάκη και ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής, κατέθεσαν πρόταση δωρεάς γλυπτού έργου τέχνης «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (ΤΟ ΤΕΛΟΣ)» προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την πρόταση, ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αποτελούν την αρχή και το τέλος μιας διαδρομής που ενώνει τις δυο πόλεις σε ένα κοινό δράμα.
Στο Δήμο Αθηναίων πρόκειται να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί ένα γλυπτό «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ» (Η ΑΡΧΗ) και στο Δήμο Θεσσαλονίκης το γλυπτό έργο «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (ΤΟ ΤΕΛΟΣ)». Με το έργο αυτό αποδίδεται φόρος τιμής στη μνήμη των 57 αδικοχαμένων συνανθρώπων μας. Τονίζοντας σε όλα τα σημεία του έργου το τεράστιο μέγεθος αριθμού 57 (ρίζες πλεγμένες 57-κλαδιά με παρακλάδια 57-πουλιά 57). Ένα έργο ευαίσθητο – ευγενικό με σεβασμό στον πόνο και συγχρόνως δυνατό. Ένα έργο για όλες αυτές τις ζωές που χάθηκαν αλλά ρίζωσαν για πάντα εδώ για να μην ξεχαστούν ποτέ.
Το γλυπτό έργο «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (ΤΟ ΤΕΛΟΣ)» το οποίο προορίζεται για την πόλη της Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στην Μαρμάρινη Προβλήτα του 1896 με ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ς προς την αναδιατύπωση φράσης στην 7η σειρά της 2ης παραγράφου της 2ης σελίδας.
Ο χώρος προτάθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη με τη σύμφωνη γνώμη της κ. Καρυστιανού πρόεδρο του Συλλόγου θυμάτων Τεμπών, της κ. Μανδάκη Μαρίας εικαστικό και του κ. Γ. Σαντεξή σιδηρουργό. Το γλυπτό αφορά στην κατασκευή ενός μαρμάρινου ασύμμετρου βράχου συνολικών διαστάσεων Μήκος 1,80m Χ Πλάτος 1,80m Χ Ύψος 1,00m. Επάνω του θα στηριχθεί ένα μεταλλικό δέντρο διαστάσεων 4m ύψους με διάμετρο ανοίγματος κλαδιών περίπου 3,20m. H κατασκευή θα είναι εξ ολοκλήρου μεταλλική και χειροποίητη από την εταιρεία ¨Δια Πυρός και Σιδήρου¨ που εδρεύει στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης με υπεύθυνο τον σιδηρουργό κ. Σαντεξή Γιώργο.
Στις απολήξεις των κλαδιών, στο έργο της Αθήνας, θα υπάρχουν 57 πουλιά που στο κάθε ένα θα αναγράφεται το όνομα και η ηλικία του κάθε θύματος από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα”. Στο έργο της Θεσσαλονίκης τα πουλιά θα είναι ΄΄πεσμένα΄΄ κάτω στην βάση του και στα κλαδιά θα υπάρχουν διάσπαρτα φύλλα που σκοπό έχουν να σηματοδοτήσουν την συνέχεια της ζωής.
Θα χορηγηθεί από τους δωρητές και η στατική μελέτη της κατασκευής από ιδιώτη μηχανικό καθώς και μελέτη αντικεραυνικής προστασίας. Όλη η μεταλλική κατασκευή θα γίνει με γαλβάνισμα εν θερμώ, θα είναι πλήρως βιδωτή, θα βαφτεί με επωξικά αστάρια και χρώματα αυτοκινήτου, θα πάρει την τελική απόχρωση της σκουριάς και τα πουλιά θα έχουν χρυσό χρώμα. Ο βράχος θα κατασκευαστεί από πέτρα Λακκώματος.
Το συνολικό βάρος του έργου εκτιμάται σε 5-6 τόνους. Για την υλοποίηση του έργου απαιτείται η έγκριση της θέσης όπου θα τοποθετηθεί, η συγκρότηση Επιτροπής Κρίσης και Παραλαβής του καλλιτεχνικού έργου και τέλος η αποδοχή της δωρεάς από την Δημοτική Επιτροπή.
Το σύνολο των εργασιών της κατασκευής του γλυπτού καθώς και η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο σημείο θα εκτελεστούν με μέριμνα και δαπάνες του δωρητή, σύμφωνα με τις με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4067/12 “Νέος Οικοδομικός Κανονισμός” και τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές για έργα σε κοινόχρηστους χώρους. Ορίζεται η Δ/νση Κατασκευών και Συντηρήσεων, στην οποία διαβιβάζεται η παρούσα, ως αρμόδια για την επίβλεψη των εργασιών για την τοποθέτηση του συνόλου της γλυπτικής σύνθεσης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας, με τη δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φωτισμού.
Η εικαστικός Μαρία Μανδάκη δεν έχει εγκαταστήσει μέχρι σήμερα κανένα έργο της σε δημόσιο χώρο. Πρόκειται για ανάθεση και όχι διαγωνισμό, όπως συνήθως συμβαίνει με έργα τέχνης που τοποθετούνται για συγκεκριμένη ιστορική σηματοδότηση σε δημόσιο χώρο.
Το σημείο που θα τοποθετηθεί είναι το σημείο που βρισκόταν το περίφημο σιδερένιο διατηρητέο περίπτερο της παραλίας κοντά στο λιμάνι.
Στην παρουσίαση της Αθήνας οι δυο υπεύθυνοι του γλυπτου δήλωσαν:
Η κ. Μανδάκη, ανέφερε: «Δεκαεννέα ρίζες θα είναι πλεγμένες ανά τριάδες, οι οποίες θα καταλήγουν σε 57 κλαδιά πάνω στα οποία θα βρίσκονται τα 57 πουλιά που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Ένωσαν το πεπρωμένο τους σε μια κοινή πορεία, σε ένα κοινό ταξίδι που είχε αρχή αλλά δεν είχε τέλος».
Ο κ. Σαντεξής, δήλωσε: «Στο ετήσιο μνημόσυνο για το δυστύχημα των Τεμπών ήθελα να τιμήσω τα θύματα με 57 τριαντάφυλλα. Όμως αναγκάστηκα να τα αφήσω στα χαλίκια. Τότε σκέφτηκα ότι πρέπει να δημιουργήσω ένα μνημείο για αυτά τα παιδιά, το οποίο τελικά θα τοποθετηθεί στην Αθήνα».