Το νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης που συμμετείχε σε ένα υπέροχο ταξίδι με όχημα την τέχνη

Γνωρίζοντας και ανακαλύπτοντας διαφορετικές μορφές τέχνης σε ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή 22 σχολείων από 8 χώρες

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
το-νηπιαγωγείο-της-θεσσαλονίκης-που-σ-1195877
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Σε ένα υπέροχο και δημιουργικό ταξίδι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο που μας πέρασε, συμμετείχαν μια ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών (ηλικίας 3-6 ετών) από 22 σχολεία και 8 χώρες.

Μικρά παιδιά, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, από Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Ιταλία, Ρουμανία, Εσθονία, Σλοβενία, Τουρκία χρησιμοποιήσαν ως «όχημα» την τέχνη στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες μέσα από τη γνώση/ανακάλυψη διαφορετικών μορφών τέχνης, να γνωρίσουν καλλιτέχνες και εικονογράφους βιβλίων, τις βιογραφίες και τα έργα τους, και ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, να εξερευνήσουν διάφορες τεχνικές, να ερμηνεύσουν εκ νέου έργα καλλιτεχνών και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Τα παιδιά μέσω της τέχνης, μπόρεσαν να παίξουν, να παρατηρήσουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν-συνδημιουργήσουν με άλλα σχολεία, να χρησιμοποιήσουν μεταφορές για να αναπαραστήσουν και να εκφράσουν συναισθήματα, να αφηγηθούν, να προβληματιστούν, να μοιραστούν την τέχνη τους με άλλους kai να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την ανάπτυξή τους σε διαφορετικούς τομείς σπουδών με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Η parallaxi έχει τη χαρά να φιλοξενεί δύο παρουσιάσεις εκπαιδευτικών, της Ταραλάικου Έφης και της Τούρτα Στέλλας, από το 8ο Νηπιαγωγείο της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «I see I explore I create», όπου μπορεί κανείς να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο δούλεψαν τα δύο τμήματα, αλλά και όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Γιατί, «η παιδική ηλικία είναι η εποχή της μεγαλύτερης δημιουργικότητας στη ζωή ενός ανθρώπου» όπως έχει πει και ο σπουδαίος φιλόσοφος Jean Piaget.

Οι «σταθμοί» ενός όμορφου «ταξιδιού»

Τον περασμένο Οκτώβριο το έργο έκανε τα πρώτα του βήματα στο νηπιαγωγείο της Νεάπολης, με τους μικρούς μαθητές να επικεντρώνονται σε δραστηριότητες που αφορούν την ηλεκτρονική ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε μια αφίσα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ενώ στη συνέχεια μέσω ψηφοφορίας επιλέχθηκε το λογότυπο για τη συμμετοχή στο πρότζεκτ «I see I explore I create»

Ακολούθησε μια δραστηριότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού, μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους με διασκεδαστικό τρόπο.

Το Νοέμβριο στο επίκεντρο μπήκε η τέχνη της χαρακτικής, ενώ άρχισαν και οι συνεργασίες και οι διαδικτυακές συναντήσεις με τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Δεκέμβριος αφορούσε την ανακύκλωση και την τέχνη, με τη δημιουργία χριστουγεννιάτικων στολιδιών από καπάκια, αλλά και καρτών για την Πρωτοχρονιά, που έφυγαν από τη Νεάπολη με προορισμό κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Τον Ιανουάριο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Μυρτώ Δεληβοριά, ζωγράφο και εικονογράφο παιδικών βιβλίων, μέσω μιας υπέροχης διαδικτυακής συνάντησης.

Τα παιδιά έκαναν ερωτήσεις προς τη δημιουργό, της παρουσίασαν τα έργα τους στην τεχνική της, ένα εξώφυλλο του βιβλίου της φτιαγμένο με κολάζ και μια παραμυθοσαλάτα με ήρωες από παραμύθια σε εικονογράφηση της Δεληβοριά.

Τον Φεβρουάριο τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το έργο του Adolfo Mendonca, σχεδιαστή, κεραμιστή και καλλιτέχνη από την Πορτογαλία, ενώ δημιούργησαν και πηλό με τον κεραμίστα «Θωμά» εκθέτοντας τα δημιουργήματά τους σε μια εικονική γκαλερί τέχνης.

Συγκλονιστικό το μήνυμα που δημιουργήθηκε από πλαστελίνη στα πλαίσια της εκστρατείας «Μίλα Τώρα».

Τον Μάρτιο τα παιδιά ζωγράφισαν σαν την Gio Pistone, μαθαίνοντας ποια είναι η πραγματική έννοια της street art, σε αντίθεση με τα όσα βλέπουμε καθημερινά σε κάθε άκρη της γειτονιάς μας και της πόλης μας.

«Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί» ήταν το δυνατό μήνυμα που έστειλαν τα παιδιά του 8ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης για την εθνική ημέρα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό και το μπούλινγκ.

Οι μικροί μαθητές από τη Νεάπολη ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους συνομηλίκους τους από την Ιεράπετρα για τη δημιουργία συνεργατικών διαδικτυακών γκράφιτι.

Τον Απρίλιο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλλιτέχνες με ειδικές ανάγκες όπως οι Esref Armagan, Florin Anghel, Sheri Caldwell, Tommy Hollenstein.

Περισσότερα για τις όμορφες δράσεις του 8ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Βρείτε παρακάτω τις δύο παρουσιάσεις

Για το Τμήμα 1 πατήστε ΕΔΩ

Για το Τμήμα 2 πατήστε ΕΔΩ

*Ευχαριστούμε την κυρία Ταραλάικου Έφη για την αποστολή και παραχώρηση του υλικού

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα