Θεσσαλονίκη

Το πιο ωραίο μέρος της πόλης για να ζει κανείς

Δέκα προσωπικότητες διαλέγουν το αγαπημένο τους μέρος στη πόλη για να ζεις.

Parallaxi
το-πιο-ωραίο-μέρος-της-πόλης-για-να-ζει-20218
Parallaxi
dsc0285518.jpg

Εικόνες: Ορχάν Τσολάκ, Ελένη Βράκα, Διονύσης Μεταξάς

Δεκαπέντε προσωπικότητες επιλέγουν την ωραιότερη διεύθυνση κατοικίας για να ζει κανείς στην πόλη.

1. Βίκτωρ Αρδίττης, Σκηνοθέτης – Θεατρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ (2001-2004) Εκεί πού ζω: στο τρίγωνο Όλγας – Νικολαΐδη – Ανθέων – Σοφούλη με τα πλατάνια και τις λεύκες, για το εξαίσιο μικροκλίμα του. Αλλά γιατί όχι και στην ξεπεσμένη κορυφή της Αριστοτέλους μπροστά από το “ρήγμα” της Ρωμαϊκής Αγοράς.

2. Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια ΕΜΣΤ Ως νησιώτισσα, που αλλού θα επέλεγα να μείνω, παρά κοντά στη θάλασσα. Στη Λεωφόρο Νίκης λοιπόν ή στο λιμάνι, που άλλωστε συχνά μένω, στο όμορφο σπίτι της φίλης μου Κατερίνας Καμάρα. Ωραίο μέρος είναι πάνω απ’ όλα εκεί που υπάρχουν καλοί και ενδιαφέροντες άνθρωποι. Και η Θεσσαλονίκη έχει πολλούς.

3. Μύρων Μιχαηλίδης, Διευθυντής ορχήστρας – Πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Την περιοχή της Άνω Πόλης, για να είναι μέσα στην παλιά πόλη και την ιστορία της αλλά και για να αγκαλιάζει τη σύγχρονη πόλη και όλο τον Θερμαϊκό.

4. Παύλος Παυλίδης, Μουσικός – τραγουδοποιός Έχει πολλά σημεία η πόλη που μ’ αρέσουν και έχω περιφερθεί σε πολλά. Έχω ζήσει και στα ανατολικά και στα δυτικά της. Επειδή μεγάλωσα στη Βέροια προτιμώ τα σημεία με θέα, άρα από ένστικτο κάπου ψηλά.

5. Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Δημοσιογράφος – συγγραφέας Μέσα τον Λευκό Πύργο. Ίσως θα έπρεπε, εκεί μέσα, να ζούνε, σε άνετα διαμερίσματα και δικαιωματικώς, οι ποιητές.

6. Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ιστορικός και κριτικός τέχνης Οπουδήποτε στο κέντρο της πόλης προς την παραλία και αν είναι δυνατό με θέα στο Θερμαϊκό…

7. Πάνος Θεοδωρίδης, Συγγραφέας Το κέντρο-απόκεντρο των ακυρωμένων κεντρικών δρόμων (μεταξύ Τσιμισκή και παραλίας, μεταξύ Εγνατίας και Ολυμπιάδος). Δεν μπορούν να καταστραφούν άλλο, και κάθε βελτίωση μοιάζει ονειρική.

8. Νικηφόρος Παπανδρέου, Καθηγητής Θεατρολογίας ΑΠΘ, ιδρυτής – καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης Χωρίς καμία πρωτοτυπία, θα έλεγα την πλατεία Ναυαρίνου. Επειδή βρίσκεται στο κατάκεντρο και ταυτόχρονα είναι γειτονιά, επειδή έχει μεγάλα δέντρα, τα φωτισμένα το βράδυ ωραία ερείπια, όλων των ειδών τα μαγαζιά στους δρόμους και τα στενάκια γύρω – γύρω, μέρη για να καθίσεις με συμπαθητικούς οικοδεσπότες και χωρίς εκκωφαντική μουσική.

9. Φίλιος Στάγκος, Δημοσιογράφος Τα ανοιχτά πάρκα της ΔΕΘ και των στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσου, οι πεζοδρομημένες Ερμού και Αλ.Σβώλου, η επίσης πεζοδρομημένη παλιά παραλία και οποιοσδήποτε δρόμος με πλάτος πεζοδρομίου άνω των 5μ για να χωράει το μπάρμπεκιου.

10. Νίκος Σακαλίδης, Σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου» Η περιοχή της Αρχαίας Αγοράς. Ένας χώρος ανοιχτός, με σχετικό πράσινο για το κέντρο μιας πόλης, από όπου βλέπεις ουρανό κι όπου συγκλίνουν πολλές από τις παραδόσεις και τις ιστορικές καταβολές της. Με έναν αέρα ευρωπαϊκό (μια καθαρά υποκειμενική αίσθηση).

12. Γιώργος Κορδομενίδης, Εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού «Εντευκτήριο» Η παραλία (νέα ή παλιά), γιατί βλέπει το θαλασσινό πρόσωπο της πόλης.

13. Σωτήρης Χατζάκης, Σκηνοθέτης Εμείς οι  άνθρωποι φτιάχνουμε την πόλη κι όταν οι άνθρωποι καταθέτουν μία αλήθεια τότε αυτομάτως πυκνώνει θετικά και το σημείο της πόλης.

14. Ντίνος Τορνιβούκας, Διευθύνων Σύμβουλος Μακεδονικών Ξενοδοχείων Α.Ε. Όπου φαίνεται η θάλασσα.

15. Κωνσταντίνος Ρήγος, Χορογράφος, Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ

Η Λεωφόρος Νίκης κατέχει για μένα τα πρωτεία, αυτή η στενή της επαφή με την Θάλασσα και τον ανοιχτό ορίζοντα, σε παραλληλισμό με το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, την καθιστά μια μοναδική περιοχή για να ζήσει κανείς. Παρότι η Θεσσαλονίκη έχασε την ευκαιρία να έχει την δική της Barceloneta και να αναγκάσει τους ανθρώπους της να ανοιχτούν ακόμα πιο πολύ προς την θάλασσα, το περιβάλλον γύρω τους. Μια άλλη περιοχή που για μένα θα μπορούσε να είναι κλειδί πρότυπης οικιστικής Πράσινης ανάπτυξης είναι η περιοχή της Βιαμύλ. Με ένα σχεδιασμό σε εκείνη την περιοχή  –αντί να υπήρχαν μόνο εμπορικά κέντρα– θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός παράδεισος προς την θάλασσα! Μην ξεχνάμε πως η μαγεία της πόλης ξεκινάει από το άνοιγμά της προς την Θάλασσα.

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα