Θεσσαλονίκη

Το πιο εντυπωσιακό πείραμα αυτοδιαχείρισης made in SKG

Σε ένα μικρής διάρκειας φιλμ, η ιστορία των πιο εργατών του θεσσαλονικιώτικου επιχειρηματικού γίγνεσθαι και άλλα ενδιαφέροντα.

Έλενα Ταξίδου
το-πιο-εντυπωσιακό-πείραμα-αυτοδιαχε-94918
Έλενα Ταξίδου

ΒΙΟΜΕ 2

Ένα ακόμα εργοστάσιο βάζει λουκέτο το 2011 στην σαστισμένη Ελλάδα της κρίσης. Είναι το σημείο που η τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης χάνει μία επιχείρηση και «κερδίζει» το πείραμα της ΒΙΟ.ΜΕ με τους πιο ροκ εν ρολ εργάτες του σύγχρονου επιχειρηματικού της status quo.

Το εργοστάσιο κλείνει περίπου στο ξεκίνημα της κρίσης, οι εργάτες αρνούνται να το εγκαταλείψουν, φυλάσουν τον χώρο με την φυσική τους παρουσία για καιρό, αναλαμβάνουν δράση και δεν αφήνουν στιγμή τα μέσα παραγωγής “νεκρά”, ζητάνε εθελοντές, παίρνουν γνώμες γνώσεις και βοήθεια, οργανώνονται γινόμενοι αφεντικά του εαυτού τους, διεθνής και εχγώριος Τύπος μιλάει για εκείνους διαρκώς, μέχρι το σήμερα που στη ΒΙΟ.ΜΕ παράγουν φυσικά καθαριστικά και σαπούνια φιλικά προς το περιβάλλον και φιλικά προς τον άνθρωπο σε πολύ προσσιτές οικονομικά τιμές τα οποία πλέον βρίσκεις και διαδικτυακά. Ο αγώνας τους, το προτόγνωρο της κίνησής τους, η παρανομία στην αρχή, οι δυσκολίες αλλά και τελικά η δικαίωση, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, κάνουν την ΒΙΟ.ΜΕ και τους ανθρώπους της το πιο δίκαια θεσπισμένο talk of the town.

Την εντυπωσιακή για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, ιστορία και εξέλιξη του πειράματος που γνωρίσαμε ως “ΒΙΟ.ΜΕ” φέρνει ξανά στο προσκήνιο η Fair Trade Hellas αυτή την φορά, με αφορμή την ανάδειξη της ΒΙΟ.ΜΕ ως “καλή πρακτική” της Βορείου Ελλάδας, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, Solidarity Economy, που τρέχει η Fair Trade Hellas σε συνεργασία με άλλες 28 οργανώσεις στην Ευρώπη.

Σε ένα μικρής διάρκειας φιλμ, εξηγεί ποια είναι η ΒΙΟ.ΜΕ, πώς ξεκίνησε, ποιοί είναι οι στόχοι της, τι παράγει και με ποιο τρόπο, το γενικότερο πλαίσιο της ιστορίας και πορείας της.

Στο φιλμ γίνονται αναφορές στο νομικό πλαίσιο της χώρας για την Συνεργατική Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (θυμίζουμε ότι στο σημείο που αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι την ΒΙΟ.ΜΕ δεν υπάρχε σχετική νομοθεσία που να επιτρέπει την λειτουργία συνεταιριστικών εργοστασίων), αλλά και για ένα νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αυτό το διάστημα για ψήφιση στη Βουλή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη για την κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα*. Αυτά και πολλά ακόμα που ίσως συνθέτουν προτάσεις, εναλλακτικά, για την έξοδο από την κρίση.

Ταυτόχρονα τρέχει η καμπάνια #Challenging the crisis, με την Fair Trade Hellas να ζητάει την στήριξη των ευρωβουλευτών σχετικά με την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία έτσι ώστε να γίνει προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας ως μία ακόμα βιώσιμη πρόταση εξόδου από την κρίση αλλά και ως ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Την καμπάνια μπορείτε να στηρίξετε και εσείς ΕΔΩ υπογράφοντας το αίτημα.

*Με τον συγκεκριμένο νόμο παρέχονται κίνητρα για τη σύσταση και τη λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων και πέρα από την αξιοποίηση Κοινοτικών Πόρων, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του η αξιοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και της πρόσβασης σε όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, και παρέχονται φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις καθώς και διατήρηση των επιδομάτων των ανέργων και εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.”/ Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης: Πέντε ωραίες αυτοδιαχειριζόμενες ιστορίες στη Θεσσαλονίκη 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα