Το πρόγραμμα της Αγιορειτικής Εστίας για το 2018
Αναλυτικά όλες οι εκθέσεις και εκδηλώσεις της νέας χρονιάς.
Με ένα πολυδιάστατο ετήσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πλήθος εκθέσεων, ημερίδων και εκδηλώσεων, η Αγιορειτική Εστία (Εγνατία 106) ετοιμάζει όμορφα πράγματα για το 2018 στο φιλόξενο κτίριο της και στον μαγευτικό της κήπο.
Ο προγραμματισμός των δράσεών της για το νέο έτος παρουσιάστηκε σήμερα και δίνει έντονα το κλίμα μιας δημιουργικής εξωστρέφειας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας
Έκθεση κεραμικής από πορσελάνη «Γκζελ» του Ρώσου καλλιτέχνη Βλαδίμηρου Μπιντάκ, 2 – 28 Φεβρουαρίου, εγκαίνια: Παρασκευή 2/2, στις 19.00: Η έκθεση με τίτλο «Τα Ιερά μυστήρια», προέρχεται από την Πολιτιστική Εταιρεία «Παλέτα Χρωμάτων του 21ου αιώνα». Πρόκειται για την παρουσίαση 220 κεραμικών αγαλματιδίων από το ιδιαίτερο υλικό-πορσελάνη Γκζελ, η αναπαράσταση των οποίων αφορά σε πρόσωπα που βρίσκονται σε προσευχή, ή που συμμετέχουν σε ιερά μυστήρια. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά.
Έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Λουζικιώτη με τίτλο «Άθως Θύραυλοι Στώμεν», 8 Μαρτίου- 19 Μαΐου: Η έκθεση θα περιλαμβάνει υλικό από το ομώνυμο λεύκωμα του Θεσσαλονικιού φωτογράφου. Πρόκειται για μια μονοθεματική έκθεση στην οποία θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό από θύρες και παράθυρα κτηρίων του Αγίου Όρους, έργο για το οποίο Δημήτρης Λουζικιώτης εργάστηκε από τις αρχές του 2000.
Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πούπη, 5 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου: Λίγοι είναι οι φωτογράφοι που έχουν φωτογραφήσει το Άγιον Όρος σε τέτοιο βαθμό (ποιοτικό και ποσοτικό) όσο ο Γιώργος Πούπης, ο οποίος φωτογραφίζει ανελλιπώς την Αθωνική Πολιτεία τα τελευταία 40 χρόνια. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι «Σταυροί» του Αγίου Όρους και θα περιέχει φωτογραφικό υλικό από την αποτύπωση του ιερού συμβόλου σε όλες τις πτυχές του και απ’ όλες τις μονές του Αγίου Όρους. Η έκθεση θα συνοδεύεται από φωτογραφικό κατάλογο – λεύκωμα, το βασικό κείμενο του οποίου υπογράφει ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Γέρων Βασίλειος Γοντικάκης.
Συμμετοχή στην PhotoBiennale Θεσσαλονίκης, 20 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου: Η ένταξη της Αγιορειτικής Εστίας στη PhotoBiennale της Θεσσαλονίκης είναι ένα σπουδαίο γεγονός, το οποίο έρχεται σε συνέχεια της συμμετοχής της στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Φέτος, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας θα παρουσιαστεί έκθεση του κορυφαίου Βολιώτη φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου.
Έκθεση με φυτά του Αγίου Όρους, 29 Νοεμβρίου 2018 – 31 Ιανουαρίου 2019: H Χερσόνησος του Άθω αποτελεί σήμερα έναν μοναδικό βοτανικό παράδεισο. Πρόκειται για μια άκρως σημαντική βοτανική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Έκθεση θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με την Αγιορειτική Βοτανοθήκη, η οποία πρότεινε τη διοργάνωση έκθεσης της συλλογής φυτών της Αθωνικής Χερσονήσου στον εκθεσιακό χώρο της Εστίας στη Θεσσαλονίκη.
*Εκθέσεις θα παρουσιαστούν επίσης στην Άρτα, την Κοζάνη, την Κομοτηνή και τα Γρεβενά, ενώ στο εξωτερικό η Αγιορείτικη Εστία θα συνεργαστεί με φορείς από την Κωνσταντινούπολη, τη Στουτγκάρδη, το Στρασβούργο και το Βελιγράδι, με τα υπόλοιπα αιτήματα να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Διαβάστε επίσης: Ο χάρτης της πόλης: Αγιορείτικη εστία
Εκδόσεις
Μια εξίσου σημαντική δραστηριότητα της Αγιορειτικής Εστίας, είναι η εκδοτική της δραστηριότητα. Από την έναρξη της λειτουργίας της και μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί παραπάνω από τριάντα τίτλοι βιβλίων, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών: λευκώματα, κατάλογοι εκθέσεων, ιστορική έρευνα, πρακτικά συνεδρίων, φωτοαναστατικές επανεκτυπώσεις, κ.λπ.
Για το έτος 2018 προγραμματίζεται:
-Έκδοση των πρακτικών του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας με θέμα «Το Άγιον Όρος στον 17ο και 18ο αιώνα. Από τους μεταβυζαντινούς στους νεώτερους χρόνους». -Έκδοση των πρακτικών του Πρώτου και του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου. -Έκδοση της δίγλωσσης (ελληνική και ρωσική) έρευνας με θέμα «Το Άγιον Όρος των προσκυνητών» χορηγίας Γιούρι Σαουλίδη με την συγγραφική συνεργασία ειδικών επιστημόνων και την επιστημονική εποπτεία του κ. Κρίτωνος Χρυσοχοΐδη. -Έκδοση του Καταλόγου της Έκθεσης του Γιώργου Πούπη με θέμα τους «Σταυρούς» του Αγίου Όρους» με εισαγωγικό κείμενο του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Αρχιμανδρίτη Βασιλείου Γοντικάκη.
Επιστημονικά εργαστήρια/ Ημερίδες
Τρίτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας, 7- 8 Δεκεμβρίου: Η Αγιορειτική Εστία, στην πορεία της πρώτης δεκαπενταετίας της, οργάνωσε δέκα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, τα οποία κάλυψαν μίαν ευρύτατη θεματολογία αναφερόμενη στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως π. χ., η Αρχιτεκτονική, το Περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική Λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια και άλλα. Στα συνέδρια αυτά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίες προσέθεσαν πολύτιμη νέα γνώση και ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής μοναστικής Πολιτείας.
Μετά και από την επιτυχή διοργάνωση του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου η οποία συνοδεύτηκε και από την Επιστημονική Ημερίδα «Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του. Συντήρηση και νέα δεδομένα» η Αγιορειτική Εστία θα συνεχίσει και στο έτος 2018 τη διοργάνωση των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων. Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων ή/και παρουσιάσεων θα αφορά άμεσα το Άγιον Όρος (π.χ. ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, άλλες εικαστικές τέχνες, συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ.).
Διαβάστε επίσης: Η ωραιότερη αυλή της Εγνατίας!
Ερευνητικά προγράμματα
Την περίοδο αυτή η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί έρευνα για τα κεραμικά ΙΖΝΙΚ του Αγίου Όρους που βρίσκονται σε μονές του Αγίου Όρους. Η έρευνα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν στο Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας που έγινε το 2016. Η Έρευνα συνεχίζεται και σκοπός είναι όταν ολοκληρωθεί, να παρουσιαστεί σ’ έναν τόμο και μια έκθεση.
Πάγιες δράσεις και λοιπές εκδηλώσεις
Όπως κάθε έτος, έτσι και κατά τη διάρκεια του 2018, θα συνεχιστούν οι σταθερές δράσεις και εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας: – Η λειτουργία και οι εκδηλώσεις της Λέσχης Ανάγνωσης. – Η συμμετοχή μας στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. – Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δράσεων «Διπλωματία Πόλεων» του Δήμου Θεσσαλονίκης. – Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του προγράμματος «OPEN HOUSE». – Οι παρουσιάσεις νέων εκδόσεων για το Άγιον Όρος καθώς και των εκδόσεων του Προγράμματος της Αγιορειτικής Εστίας. – Η συνεργασία με τους φορείς της πόλης και τις εθελοντικές κινήσεις και η φιλοξενία των εκδηλώσεων τους. – Οι βιβλιοπαρουσιάσεις στον κήπο της Αγιορειτικής Εστίας.
Επετειακές εκδηλώσεις
Αφιερωματική βραδιά για την επέτειο συμπλήρωσης 20 ετών από την Έκθεση «Θησαυροί του Αγίου Όρους»: Η μεγάλη Έκθεση «Θησαυροί του Αγίου Όρους» που πραγματοποιήθηκε το 1997, έτος κατά το οποίο η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έμεινε στην μνήμη όλων ως το κορυφαίο γεγονός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η Αγιορειτική Εστία, είναι ουσιαστικά η λειτουργική συνέχεια της έκθεσης αυτής μιας και «γεννήθηκε» μετά την ολοκλήρωση της.
Το 2018 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ολοκλήρωση της έκθεσης, και σε μια αφιερωματική βραδιά θα θυμίσουμε στους παλαιότερους και θα ενημερώσουμε στους νεότερους κάποιες πτυχές της μεγάλης αυτής έκθεσης. Σε συνεργασία με την ΕΡΤ3 θα παρουσιαστεί ειδικό ντοκιμαντέρ για την έκθεση, την υλοποίηση του οποίου έχουν αναλάβει δημοσιογράφοι και ομάδα στελεχών του δημόσιου καναλιού.
Προετοιμασία επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 800 ετών από την ανακήρυξη του Αγίου Σάββα Χιλανδαρινού ως πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας (1219-2019): Το 2019 συμπληρώνονται 800 χρόνια από την ανακήρυξη του Αγιορείτη Μοναχού, Αγίου Σάββα Χιλανδαρινού, ως πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας. Το γεγονός αυτό έχει ασφαλώς την ιδιαίτερη σημασία του για την Σερβία, αλλά είναι εξ’ ίσου σημαντικό και για το Άγιον Όρος, αλλά και για την Θεσσαλονίκη, καθώς ο Αγιορείτης Μοναχός και μετέπειτα Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός, ήταν μία λαμπρή πνευματική φυσιογνωμία.
Η Αγιορειτική Εστία έχει ξεκινήσει εντός του 2017 την προετοιμασία των εκδηλώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν το 2019 και σε γενικές γραμμές θα περιλαμβάνουν, την παραγωγή εκδόσεων, Διεθνούς Συνεδρίου, δύο εκθέσεις (στην μία εκ των οπίων προγραμματίζεται να παρουσιαστούν αυθεντικά κειμήλια από τη Μονή Χιλανδαρίου), μουσικές βραδιές, ειδικό ντοκιμαντέρ για το βίο του Αγίου Σάββα και πολλές άλλες εκδηλώσεις.