Το πρώτο #gopafree ξενοδοχείο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη
Ο Οργανισμός Cigaret Cycle επεκτείνει την δράση του στην Κεντρική Μακεδονία και στον χώρο του τουρισμού.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα αποτσίγαρα βλέπεις πεταμένα στο δρόμο καθημερινά και απλώς τα προσπερνάς; Ανάμεσα σε πόσες γόπες κάθεσαι κάθε καλοκαίρι στην παραλία και δεν αντιδράς καν; Έχεις σκεφτεί πόσο επιβλαβές είναι αυτό για το περιβάλλον και εν συνεχεία για όλους εμάς; Άραγε που να καταλήγουν όλα αυτά τα τσιγάρα και τι γίνεται μετά; Αυτές είναι μερικές απορίες που είχα χρόνια και η ΜΚΟ Cigaret Cycle ήρθε για να μου τις λύσει με αφορμή την επέκταση της δράσης της στην Κ. Μακεδονία και στον χώρο του Τουρισμού.
Με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι απλά μια ενέργεια είναι μια συνήθεια», το Cigaret Cycle, παρουσίασε ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων, στο πρώτο #gopafree ξενοδοχείο της Ελλάδας, στο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, έχει ήδη τοποθετηθεί ο ειδικός κάδος για την ανακύκλωση αποτσίγαρων έξω από το ξενοδοχείο.
Στη χώρα μας «κυκλοφορούν» και ρυπαίνουν το περιβάλλον περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα, από τα οποία τα 22 δις είναι νόμιμα και τα υπόλοιπα προέρχονται από παράνομα τσιγάρα.. Η ΜΚΟ από τα τέλη του 2019 έχει συλλέξει πάνω από ένα εκατομμύριο προς ανακύκλωση.
Όπως δηλώνει ο συνιδρυτής και διευθυντής της Cigaret Cycle κ. Γιώργος Σακελλαρίου: «αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραπάνω από 300 κάδοι στη χώρα (30 στην Κεντρική Μακεδονία), ενώ μέχρι τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τους 500. Μάλιστα, θα δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα χάρτης με την αναλυτική θέση των κάδων που υπάρχουν. Επίσης υπάρχει συνεργασία με τον δήμο Δέλτα, αλλά και με τον δήμο Έδεσσας»
Η υπεύθυνη επικοινωνίας της Cigaret Cycle κ. Ιωάννα Δανδέλια αναφέρει ότι «η Cigaret Cycle προσπαθεί να υλοποιήσει τρεις βασικούς πυλώνες, τον πρώτο που είναι η ενημέρωση του κόσμου για το τι είναι το αποτσίγαρου, τον δεύτερο που είναι η συλλογή-διαχείριση και τέλος η ανακύκλωση.
Οι κάδοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Ο μικρός σε χωρητικότητα (1.000 αποτσίγαρα) και ο μεγάλος (10.000) και τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία. Τα πάρκα, οι πλατείες και γενικά οι χώροι με μεγάλη επισκεψιμότητα είναι σημεία που επιλέγονται»
Εντυπωσιακά είναι και τα ατομικά τσιγαροδοχεία που έχει φτιάξει η Cigaret Cycle – μικρά ξύλινα δοχεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι καπνιστές, έτσι ώστε να συγκεντρώνουν τα αποτσίγαρα και στη συνέχεια να τα πετάξουν στους σχετικούς κάδους.
Τα αποτσίγαρα θεωρούνται αστικό απόρριμμα και είναι μια ύπουλη απειλή, καθώς περιέχουν τοξικές ουσίες μαζί με τον καπνό αλλά και μικροπλαστικό στο φίλτρο τους. Η απόρριψη τους μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ τα ίδια τα απορρίμματα που δεν βιοδιασπώνται παραμένουν για περισσότερα από 15 χρόνια στο περιβάλλον.
Κάθε αποτσίγαρο που δεν ανακυκλώνεται μπορεί να μολύνει 7 λίτρα νερού. Ενδεικτικά και με βάση πρόσφατο παράδειγμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων από τους χώρους επιχείρησης που έχει τοποθετήσει τους ειδικούς κάδους του Οργανισμού, 43,90 κιλά αποτσίγαρα δηλαδή 43.900 αποτσίγαρα, έχουν ως ανακυκλώσιμο αποτέλεσμα 28,60 κιλά πλαστικού για βιομηχανικά προϊόντα, 18,30 κιλά λίπασμα και 307,30 τετραγωνικά μέτρα που δε θα ρυπανθούν.
Το ξενοδοχείο Grand Hotel Palace αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ως προτεραιότητα την μέριμνα για το περιβάλλον και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες. Γι’ αυτό άλλωστε πριν από λίγο καιρό απέσπασε το Χρυσό βραβείο ‘Best Greek Green City Hotel’ ως το καλύτερο ‘πράσινο’ ξενοδοχείο πόλης στην Ελλάδα (Gold Award). Επομένως η επιλογή του για την αρχή του προγράμματος #gopafree στην πόλη ήταν ιδανική.