Το «SOSε τα δέντρα» θέλει αληθινό μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ
Η οικολογική πρωτοβουλία κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε φορείς και πολίτες, ώστε να επικοινωνηθεί το αίτημα για πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο στο σημείο
Ανακοίνωση εξέδωσε η πρωτοβουλία «SOSε τα δέντρα» για το πλάνο ανάπλασης της ΔΕΘ, ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες κινήσεις με άλλες οργανώσεις, προκειμένου να επικοινωνήσει το αίτημά της για μετατροπή ολόκληρης της έκτασης της ΔΕΘ σε μητροπολιτικό πάρκο, με μεταφορά του θεσμού εκτός κέντρου.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
«Συνεργασία οργανώσεων για να αποτραπεί η οικοπεδοποίηση της ΔΕΘ. Ζητούμε αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο και όχι real estate!
Συγκροτείται δίκτυο συνεργασίας δεκάδων οργανώσεων και φορέων για να μην οικοπεδοποιηθεί η ΔΕΘ, να μεταφερθεί δυτικά της πόλης και ολόκληρος ο χώρος της να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο!
Στην πρώτη κοινή συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Δικτύου για το αστικό πράσινο «SOSε τα Δέντρα» τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι:
- Το μέλλον του χώρου της ΔΕΘ είναι ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα και από τους πιο κρίσιμους αγώνες για τον δημόσιο χώρο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη.
- Η ανάγκη για δέντρα, δροσιά, οξυγόνο, ελεύθερο χώρο γίνεται περισσότερο επιτακτική όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση, η αύξηση της θερμοκρασίας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες, ο κίνδυνος σεισμών, το κυκλοφοριακό, η τσιμεντοποίηση των τελευταίων δημόσιων χώρων.
- Υπάρχει άμεση ανάγκη συμπόρευσης για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις ολέθριες συνέπειες της σχεδιαζόμενης οικοπεδοποίησης και να ακουστεί στους αρμόδιους η ανάγκη και η βούληση της πόλης για ένα ΑΛΗΘΙΝΟ Μητροπολιτικό Πάρκο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Η αναχρονιστική λύση της φαραωνικής και εντατικής οικοδόμησης του χώρου (με 5 τεράστια περίπτερα, διαστάσεων μεγαλύτερων του Παλαί Ντε Σπορ το κάθε ένα από αυτά, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο, ξενοδοχείο ύψους 32 μέτρων, πάρκινγκ 2.000 θέσεων σε τοποθεσία με αρχαιότητες στο υπέδαφος) με ολίγο γκαζόν, θάμνους και διακοσμητικά δέντρα, βαφτίστηκε «Μητροπολιτικό πάρκο», αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες.
Ακόμα περισσότερο δεν πείθει η «ιδιωτική επένδυση» – τόσο ιδιωτική που πρόκειται να γίνει με προικοδότηση του επενδυτή με 200 τουλάχιστον εκατομμύρια από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Αντίθετα, γίνεται όλο και πιο ορατό το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος που θα υπάρξει σε βάρος της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής, της σωματικής και ψυχικής υγείας των πολιτών -ιδίως των παιδιών. Οι οργανώσεις και φορείς της πόλης ειμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε άμεσα κοινές δράσεις σε ένα ευρύ μέτωπο, που θα είναι ανοιχτό στη συμμετοχή νέων συλλογικοτήτων και προσώπων.
Το όραμα να γίνει η ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ΔΕΘ ένα αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο, όπως αυτά που υπάρχουν σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα, κινητοποιεί και συσπειρώνει. Η Θεσσαλονίκη αξίζει ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στην καρδιά της και αυτή βρίσκεται στον χώρο της ΔΕΘ!»