Το Σπίτι του Μουσικού έχει ανοιχτές πόρτες στη Θεσσαλονίκη
Ο Νίκος Ρέγκος αποκαλύπτει την ιδέα, τον σκοπό και πολλά άλλα.
Πριν τέσσερα χρόνια μία ομάδα στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να δημιουργήσει μια οικογένεια. Μια οικογένεια που θα ήταν εκεί στις δύσκολες ώρες των μουσικών που δεν είχαν στέγη να μείνουν, φαΐ να φάνε ή έναν νομικό σύμβουλο σε περίπτωση μίας δικαστικής διαμάχης. Μετά από τόσα χρόνια έχουν καταφέρει πολλά. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Ο τραγουδοποιός Νίκος Ρέγκος, μαζί με φίλους του, την περίοδο που βρίσκονταν ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να συμπαρασταθούν σε βαριά άρρωστους ανθρώπους της ευρύτερης παρέας τους, πήραν όλοι μαζί την απόφαση να δημιουργήσουν ένα group στο Facebook με κεντρικό στόχο τη στήριξη των μουσικών. Έτσι και έγινε, και συγκεκριμένα η Εύα Βασιλειάδου πάτησε το κουμπί της δημιουργίας αυτής της ομάδας με τον τίτλο “Το σπίτι του Μουσικού – Τραγουδιστή“.
Η απήχηση ήταν μεγάλη. Μέσα σε 3 μήνες τα μέλη εκτοξεύθηκαν στα 3.500 και τότε σκέφτηκαν να εξετάσουν το θέμα πιο σοβαρά. Με τις χρήσιμες συμβουλές της Άννας Φόνσου, ιδρύτριας του ιδρύματος “Σπίτι του Ηθοποιού“, η πρωτοβουλία πήρε τη μορφή Συλλόγου και το μακρινό αυτό ταξίδι ξεκίνησε.
Το σωματείο έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πυρήνα απ’ όλους τους μουσικούς και για όλους τους μουσικούς. Στόχος είναι να καλυφθεί το κενό φροντίδας που υπάρχει στις μέρες μας γύρω από το καλλιτεχνικό επάγγελμα της μουσικής. Με δυο λόγια, το “Σπίτι του Μουσικού” να μπορεί να φροντίζει τα μέλη του. Μελλοντικά ελπίζουν να καταφέρουν να παρέχουν και σίτιση, στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομικές συμβουλές και υπηρεσίες διαμεσολάβησης προς εύρεση εργασίας.
Οι ερασιτέχνες ή οι επαγγελματίες μουσικοί, τραγουδιστές, τραγουδοποιοί, στιχουργοί, ηχολήπτες και παραγωγοί, σε περίπτωση που βρεθούν σε ανάγκη, μπορούν να απευθυνθούν στο ”Σπίτι” για βοήθεια.
Διαβάστε επίσης: Οι ζωές των άλλων: Στέλλα, μια διεμφυλική γυναίκα που διεκδίκησε την εργασία πέρα από το πεζοδρόμιο
Το σωματείο επιδιώκει να παρέχει στα μέλη του τη συγκρότηση μίας ή περισσοτέρων ορχηστρών δωματίου, μικρότερων ή μεγαλύτερων μουσικών συνόλων, τη διενέργεια συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλες ορχήστρες, καλλιτεχνικά σύνολα ή μεμονωμένους καλλιτέχνες, με χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό, τη διενέργεια Συνεδρίων, Σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση ηχογραφήσεων και μαγνητοσκοπήσεων, εγγραφών σε ψηφιακούς δίσκους, τήρηση δικτυακών τόπων (σελίδων), τη συμμετοχή σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, την ίδρυση βιβλιοθήκης, λέσχης, την οργάνωση μορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, τη συγκρότηση από την Γενική Συνέλευση επιτροπών επεξεργασίας και μελέτης θεμάτων που άπτονται του σκοπού του Σωματείου με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέτρο προς επιτέλεση του επιδιωκόμενου σκοπού, παραστάσεις ενώπιον των αρχών, άσκηση ενδίκων βοηθημάτων και άλλα.
Επιπλέον, οι μουσικοί του δρόμου έχουν την υποστήριξη του κ. Ρέγκου, Προέδρου του Σωματείου, καθώς ο ίδιος, όπως επισημαίνει, έχει παραστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε πέντε δίκες για επαιτεία ενώ έχει παρακολουθήσει πώς διαμορφώνεται το πεδίο και στο εξωτερικό.
Μάλιστα, στην επικοινωνία μας ανέφερε ότι έχει κάνει αίτημα στην κ. Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, για την έκδοση ταυτότητας στα μέλη του σωματείου έτσι ώστε όταν παίζουν μουσική στο δρόμο να μην προσάγονται. «Μια απόφαση που παραμένει σε εκκρεμότητα», δήλωσε.
Οι δυσκολίες υπάρχουν ακόμα και στις πιο όμορφες ιστορίες, πράγμα που ισχύει και στην περίπτωση του «Σπιτιού του Μουσικού». Η έδρα τους βρίσκεται σε έναν χώρο 11 τ.μ. στον Φοίνικα, έπειτα από παραχώρηση του δήμου Καλαμαριάς, ενώ συνεδριάζουν σε δύο γραφεία 60 τ.μ. στο παλιό Δημαρχείο Καλαμαριάς. Σε εκκρεμότητα υπάρχει επίσης από το 2015 ένα αίτημα για παροχή μεγαλύτερου χώρου με προδιαγραφές για τη καλύτερη λειτουργικότητα του σκοπού του Σωματείου. «Δυστυχώς όμως οι απαντήσεις ήταν αρνητικές», σημείωσε ο κ. Ρέγκος.
«Απορώ κι εγώ καμιά φορά αλήθεια τι μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Αδιαπραγμάτευτα όμως μέσα από την ενωτική διάθεση, την συστράτευση και την βαθύτερη κατανόηση των ζωτικών προβλημάτων του χώρου, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα καλλιτεχνικού και πολιτιστικού ήθους που να μάχεται την κρίση αξιών», επισήμανε.
Στον τέταρτό του χρόνο πλέον, το «Σπίτι του Μουσικού» στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να μπορεί να δέχεται ως μέλη εικαστικούς αλλά και ηθοποιούς της Βόρειας Ελλάδας. Το καταστατικό του Σωματείου θα τροποποιηθεί σύντομα βάσει αυτού και αναμένουμε να δούμε πώς θα κυλήσει η δραστηριότητά του στην πορεία.