Το video mapping που θα μεταμορφώσει το Λευκό Πύργο!
Ένα εντυπωσιακό θέαμα έρχεται...
Συνεχίζουμε σήμερα να αποκαλύπτουμε όσα θα συμβούν τη νύχτα του Σαββάτου 28/9 στο Λευκό Πύργο στη διάρκεια της μεγάλης δράσης της parallaxi ”Ιστορίες του Λευκού Πύργου”.
Με τον αέρα της κοσμοπολίτικης πόλης, η Parallaxi αναβιώνει αναμνήσεις της εποχής με την λήξη του θεατρικού που ταυτόχρονα σημαίνει την έναρξη του γιγάντιου video mapping με το σάλπισμα από τις επάλξεις του μνημείου. Η Όλγα Σφέτσα δημιουργεί ένα τεράστιο σκηνικό μεταμόρφωσης του μνημείου και ταυτόχρονα μονωδοί του Κρατικού Ωδείου τραγουδούν οπερέτες από την οροφή του μνημείου στη μνήμη του παλαιού κοσμικού καφενείου ‘’Ο Κήπος του Λευκού Πύργου’’.
Το εκπληκτικό video mapping επιμελήθηκε η Όλγα Σφέτσα. Για το projection mapping της εκδήλωσης η Όλγα Σφέτσα έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια, την σύνθεση και τον σχεδιασμό και το μοντάζ.
Η Όλγα Σφέτσα αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (με κατεύθυνση Σκηνογραφία/Ενδυματολογία) και στην συνέχεια από το κοινό Ελληνογαλλικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΑΣΚΤ / Πανεπιστήμιο PARIS 8, «Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης». Εργάζεται ως σκηνογράφος/ενδυματολόγος και δημιουργός video (projection mapping, interactive installations κτλ). Δείγμα της δουλειάς αποτελεί η διπλωματική της εργασία που βασίζεται στην Θεωρία των Χρωμάτων και στον Βέρθερο του Γκαίτε και πρόκειται για διαδραστική προβολή ενός ψηφιακού σκηνικού με έναν χορευτή. Επίσης ήταν η δημιουργός του video mapping της μεγάλης δράσης της parallaxi ”Έγινε η σπίθα πυρκαγιά” πριν δυο χρόνια στο κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης στην παραλία.
Πάρτε μια μικρή γεύση από την πρόβα:
Την προβολή πάνω στο μνημείο θα συνοδεύσουν αποσπάσματα από οπερέτες. Προς τιμή του Κήπου. Ο «Κήπος», πλάι στο λευκό Πύργο, ένα από τα πιο διάσημα και κοσμοπολίτικα κέντρα διασκέδασης στη ζωή της Θεσσαλονίκης, δέσποζε για πενήντα χρόνια στη ζωή της πόλης. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα πλήρες συγκρότημα διασκέδασης που λειτουργούσε όλο το χρόνο αλλά το καλοκαίρι αποθεώνονταν.
Πραγματικά αριστοκρατικό, φιλοξένησε θρυλικές παραστάσεις, προβολές ταινιών στο θερινό του κινηματογράφο, καμπαρέ, οπερέτες αλλά και συναυλίες με μεγάλες τζαζ μπάντες και εμφανίσεις προσεγμένες καλοντυμένων Θεσσαλονικέων. Θρυλικές χοροεσπερίδες, όπως ο χορός των Συντακτών και καλλιστεία. Κατά διαστήματα στον «Κήπο» εμφανίστηκαν και φημισμένες ευρωπαϊκές ατραξιόν, χορευτικά, ακροβατικά και νούμερα διεθνούς φήμης. Η φήμη του ήταν μεγάλη σε όλη την Ευρώπη και καλλιτέχνες από παντού ζητούσαν να εμφανιστούν στις σκηνές του.
Τις οπερέτες, που θα συνοδεύσουν το video mapping, θα ερμηνεύσουν οι μαθητές του Κρατικού Ωδείου Κωνσταντίνα Αδαμίδου, Βασίλης Τσεριώτης, Εμμανουέλα Ορφανουδάκη, Βασιλική Φράγκου, Βασιλίνα Αρβανιτίδου – Ουσαντζοπούλου. Πιάνο : Θανάσης Παπαϊσίου.
To πρόγραμμα περιλαμβάνει: -”Τον καιρό εκείνο τον παλιό” ντουέτο Βιβίκας – Κικής, από την οπερέττα ” Ο Βαπτιστικός” , Θεόφραστου Σακκελαρίδη. -” Γλέντι που θ’αρχίσει ” βαλς της Βιβίκας από την οπερέττα” Ο Βαπτιστικός ” Θεόφραστου Σακκελαρίδη. -” Γιατί φεύγεις; ” άρια από την οπερέττα” Η Δαιμονισμένη “του Θεόφραστου Σακκελαρίδη. -”Η καρδιά μου πονεί για σας” από την οπερέττα ”Ο Βαπτιστικός” Θεόφραστου Σακκελαρίδη.
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1914 με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, με την επωνυμία ‘Ωδείο Θεσσαλονίκης’ και με την καλλιτεχνική και διοικητική εποπτεία του Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας.
Σκοπός της ίδρυσής του ήταν η διδασκαλία της ευρωπαϊκής μουσικής με παράλληλη υποστήριξη και προαγωγή της σοβαρής ελληνικής μουσικής.
Το 1959, μισό αιώνα περίπου μετά την ίδρυση του, τμήμα του Ωδείου Θεσσαλονίκης αποτέλεσε τον πυρήνα της σημερινής Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Το 1987, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, το Ωδείο μεταφέρθηκε στο ιστορικό διατηρητέο κτίριο της Οθωμανικής Τράπεζας, το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα για τις ανάγκες του και στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα. Σ’ αυτό το χώρο ενδυναμώνεται η μουσική κατάρτιση των σπουδαστών σε ένα περιβάλλον σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη, της τέχνης με την επιστήμη
Στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου ‘Μελίνα Μερκούρη’ φιλοξενούνται εκδηλώσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σεμινάρια και διαγωνισμοί. Το Ωδείο, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ωδείων, καλλιεργεί τις επαφές του με ιδρύματα του εξωτερικού για τη συνεχή ενημέρωση των σπουδαστών του και του διδακτικού προσωπικού. Από το 1987 συμμετέχει στις συναντήσεις Ωδείων της Μεσογείου στα πλαίσια των οποίων οι σπουδαστές έχουν παρουσιάσει έργα Ελλήνων συνθετών στη Μασσαλία, τη Σεβίλλη, το Αλγέρι, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (1996), τη Μασσαλία, τη Γένοβα (1999) και τη Θεσσαλονίκη (1997).
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης.Διατηρεί στο χώρο του δανειστική βιβλιοθήκη με πλούσιο υλικό προς χρήση όχι μόνο των σπουδαστών και των καθηγητών του Ωδείου, αλλά και όλου του μουσικόφιλου κοινού της πόλης που δραστηριοποιείται στο χώρο της σοβαρής μουσικής.
Να είσαι εκεί να απολαύσεις και να θυμηθείς εικόνες και ακούσματα του τότε στο σήμερα! Το Σάββατο στις 28 Σεπτεμβρίου μην το χάσεις!
Διαβάστε επίσης:
Δείτε όλα όσα θα συμβούν εκείνη τη βραδιά εδώ