Θεσσαλονίκη

TOH: Είναι τα βότανα το νέο success story της Θεσσαλονίκης;

Tzekos Organic Herbs: τα βότανα στην Θεσσαλονίκη έχουν υπογραφή!

Έλενα Ταξίδου
toh-είναι-τα-βότανα-το-νέο-success-story-της-θεσσαλον-149524
Έλενα Ταξίδου

Εικόνες: Αναστάσης Στρατάκης

Με έδρα την Θεσσαλονίκη και σύμμαχο την ετοιμοπόλεμη ελληνική γη λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, στην Χαλκιδική, η “Τζέκος Family” κατάφερε να συνδυάσει το απόλυτο: έξυπνη επιχειρηματικότητα, “ανθρώπινη” εργασία και εκμετάλλευση των -πάντα εκεί- προσφερόμενων δώρων της υπαίθρου. Κανένα κλισέ περί αναγκαστικής επιστροφής στη φύση. Η οικογένεια Τζέκου αγαπάει ουσιαστικά τα βότανα, τα δουλεύει σύγχρονα, βιολογικά και καινοτόμα και… πέτυχε.

6

Η Tzekos Organic Herbs σαν εταιρία ιδρύθηκε το 2013 όμως η προετοιμασία του εγχειρήματος είχε ξεκινήσει περίπου 2 χρόνια πριν, µε την αναζήτηση της κατάλληλης γης για την καλλιέργεια αρωµατικών φυτών. Είναι µια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση η οποία αποτελείται από την Χριστίνα, τον αδελφό της Γιάννη καθώς και τους γονείς τους. Όλοι τους κινούνται μεταξύ του κτήµατος και του εργαστηρίου αποξήρανσης και συσκευασίας.

Πρόσφατα έκαναν άνοιγμα στην αγορά του εξωτερικού και με αφορμή την ολοένα και δυναμικότερη παρουσία των προϊόντων της TOH στην εγχώρια αγορά, μιλήσαμε με την Χριστίνα Τζέκου και μάθαμε τα πάντα γύρω από το νέο success story της πόλης που έχει δύναμη από βότανα και όρεξη για σύγχρονη αντιμετώπιση του πρωτογενή τομέα.

Η Χριστίνα, ο Γιάννης και οι γονείς τους αποδέχτηκαν την πρόκληση του να δουλεύεις με την οικογένειά σου και αμφιβάλλουν αν τελικά “η επιστροφή στη φύση” ανταποκρίνεται στο μέγεθος που αυτή παρουσιάζεται συχνά από τα Μέσα. Τι χρειάζεται σήμερα για να επιτύχει μία οικογενειακή επιχείρηση; Το άνοιγμα στην διεθνή αγορά αποβαίνει κερδοφόρο σε κάθε επιχείρηση που το επιχειρεί; Σε τι διακρίνονται τα βότανα της οικογένειας Τζέκου, πως παράγονται και που μπορούμε να τα βρούμε;

9

Ο Γιάννης τελειώνοντας τις σπουδές του ως μηχανικός άρχισε να σκέφτεται την πιθανότητα του να ξεκινήσει κάτι δικό του. Την ίδια περίοδο η Χριστίνα ακόμα σπούδαζε στην Αρχιτεκτονική ωστόσο ξεκίνησε σιγά σιγά να συμμετέχει παράλληλα και στην οικογενειακή επιχείρηση.

Γιατί βότανα;

ΤΟΗ: Πάντα είχαμε ένα μικρό λαχανόκηπο στην αυλή και πριν μερικά χρόνια αρχίσαμε να ψάχνουμε φυσικούς τρόπους προστασίας και ενίσχυσης του κήπου. Φυτέψαµε λοιπόν περιμετρικά των λαχανικών βότανα τα οποία λειτούργησαν εξαιρετικά αποτελεσματικά. Έτσι ήρθαμε πρώτη φορά σε επαφή με τα αρωματικά φυτά και λίγο αργότερα ακολούθησε η συμμετοχή σε σχετικό κύκλο διοργανωμένο από το ΑΠΘ.

Μαθαίνοντας, λοιπόν, όλο και περισσότερα επιλέξαμε τα βότανα καθώς στη χώρα μας υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη τους και επίσης επειδή θεωρήσαμε ότι η καλλιέργεια τους ήταν κάτι που μπορούσαμε να καταφέρουμε με τη μικρή εμπειρία που είχαμε μέχρι τότε με την γη. Τέλος, πολύ σημαντικό για μας είναι ότι τα αρωματικά φυτά είναι νόστιμα αλλά και χρήσιμα, προσφέρουν γεύση και άρωμα ενώ παράλληλα είναι γνωστά για την θεραπευτική και θρεπτική τους αξία από την αρχαιότητα.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βιολογικής διαδικασίας παραγωγής;

ΤΟΗ:Σχετικά πάντως µε την δουλειά στη φύση είναι σηµαντικό να σηµειώσουμε ότι η καλλιέργειά μας είναι βιολογική και απαιτεί πολύ χρόνο αλλά και κόπο καθώς οι περισσότερες εργασίες γίνονται με το χέρι. Επιπλέον, μια ακόμη από τις καθημερινές μας εργασίες είναι το δέσιμο της φρεσκοκομμένης παραγωγής σε ματσάκια, τα οποία στη συνέχεια κρεμάμε ώστε να αποξηραθούν με φυσικό τρόπο. Είμαστε περήφανοι που χρησιμοποιούμε αυτή την παραδοσιακή μέθοδο, η οποία είναι και το μυστικό της ισχύος και της διάρκειας του αρώµατος των βοτάνων μας αλλά είναι κάτι ακόμη που απαιτεί πολύ χρόνο σε σχέση με την αποξήρανση σε φούρνους για παράδειγμα.

7

SONY DSC

Τι σημαίνει η υπογραφή των Tzekos Organic Herbs; Ποια είναι τα ιδιαίτερα στοιχεία που κάνουν τα βότανα της TOH ξεχωριστά;

ΤΟΗ: Τα βότανα μας είναι βιολογικά και όπως προανέφερα, το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι αποξηραμένα φυσικά, μια μέθοδος διατήρησης τόσο παλιά όσο και τα ίδια τα βότανα, η οποία τους δίνει διάρκεια και έτσι πάντα έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Για να καταλάβει κανείς την ποιότητα και να απελευθερωθεί το πλήρες άρωµα τους αρκεί να τα τρίψει στις άκρες των δακτύλων του.

Διαθέτουμε βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν ένα υγιεινό και γευστικό ρόφηµα. Βότανα όπως η ρίγανη και το θυμάρι είναι διαθέσιμα τριμμένα αλλά και σε ματσάκια, ακριβώς όπως ήταν κρεμασµένα καθώς αποξηραίνονταν φυσικά. Άλλα βότανα όπως το μελισσόχορτο και το τίλιο αποτελούνται από ολόκληρα φύλλα (και όχι θρυμματισμένα σε φακελάκι) και όταν κάνουμε το ρόφημα κινούνται ελεύθερα και αποδίδουν πιο αποτελεσματικά τα συστατικά τους στο νερό δίνοντας πιο πλούσια και γεµάτη γεύση.

4

Τι απαιτείται σήµερα για να μπορέσει μία ελληνική επιχείρηση να κάνει άνοιγμα στην αγορά του εξωτερικού; Πιστεύετε ότι μπορούν όλες να το κάνουν με επιτυχία;

ΤΟΗ: Για εμάς αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι οι συνεργάτες μας να κινούνται σε αντίστοιχα standards και να εκτιμούν το υψηλών προδιαγραφών βιολογικό προϊόν, είτε αυτοί προέρχονται από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό. Από εκεί και πέρα, οι τρόποι ανοίγµατος στη διεθνή αγορά είναι κυρίως το διαδίκτυο και η συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ πρωτεύοντα ρόλο παίζει η σωστή προσέγγιση στη δόμηση του brand και στην εικόνα του. Θα μπορούσαµε να σηµειώσουµε βέβαια ότι δεν υπάρχει απαραιτήτως κέρδος για κάθε εταιρία που βγαίνει στο εξωτερικό αλλά για αυτές που έχουν το κατάλληλο προϊόν ή υπηρεσία με το οποίο μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στην αντίστοιχη αγορά.

Πώς κινείται η εγχώρια αγορά στα βότανα; Χαίρουν προτίµησης των Ελλήνων καταναλωτών ή υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από το εξωτερικό;

Ξεκινώντας θεωρούσαμε ότι στο εξωτερικό θα έχουν περισσότερη ζήτηση αλλά όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι και στη Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως για τη χρήση τους στο φαγητό αλλά και για τα ροφήματα, ειδικά τους χειμερινούς µήνες.

10

Τα προϊόντα της Tzekos Organics Herbs έχουν χαρακτηριστική τυποποίηση. Πόσο ρόλο πιστεύετε ότι έπαιξε η εμφάνιση του προϊόντος στην επιτυχία του;

ΤΟΗ: Το να αντανακλά η εµφάνιση των προϊόντων μας την υψηλή ποιότητά τους και τη δική µας προσοχή σε αυτά ήταν για εμάς κάτι το σηµαντικό, έτσι, από την πρώτη στιγμή, απευθυνθήκαμε στον σχεδιαστή Αναστάση Στρατάκη με σκοπό τη δόμηση του από μας και τον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας αυτού. Κεντρικό κοµμάτι του είναι η βασική σειρά συσκευασιών μας, η οποία βασίστηκε στην ανάπτυξη της εικόνας των προϊόντων ως ενός συνδυασμού απόλυτα φυσικών, παραδοσιακών αγαθών τα οποία είναι ταυτόχρονα είδη πολυτελείας απευθυνόμενα σε υπεύθυνους καταναλωτές οι οποίοι αναζητούν βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Η θεραπευτική φύση των αρωματικών αυτών φυτών οδήγησε στην αναφορά στην καθαρότητα της σχεδιαστικής γλώσσας των φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα δόθηκε από τον κ. Στρατάκη ιδιαίτερη σημασία στην χρωµατική παλέτα µας, η οποία μεταδίδει την αίσθηση του αποξηραμένου αρωματικού βοτάνου χωρίς να υποκύπτει σε κοινοτυπίες.

Όλη η φιλοσοφία γύρω από τον σχεδιασμό του brand μας βασίζεται στην απλότητα των μέσων, στην καθαρότητα των υλικών και στην αμεσότητα της μετάδοσης των στοιχείων που μας χαρακτηρίζουν.

1

Ισχύει ότι τα τελευταία χρόνια ο νέος κόσµος ασχολείται ολοένα και περισσότερο με την γη;

ΤΟΗ: Δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν αυτή η στροφή που αναφέρεται συχνά είναι κάτι που συμβαίνει στον βαθμό που παρουσιάζεται. Γνωρίζουµε μερικούς νέους συναδέλφους που ασχολούνται µε την καλλιέργεια βοτάνων αλλά πιο πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά με την προώθηση ελληνικών προϊόντων.

Η Tzekos Organic Herbs ετοιμοπόλεμη για το χειμώνα, φροντίζει να μας εξοπλίσει με αρκετά ιντριγκαδόρικα “βοτανικά” παιχνίδια

ΤΟΗ: Πρόσφατα προσθέσαμε νέα βοτανικά ροφήματα στα οποία συνδυάζονται τα αρωματικά φυτά που παράγει το κτήμα µας σε γευστικά και ισορροπημένα ροφήματα χωρίς καφεΐνη κατάλληλα για κάθε στιγμή της ημέρας. Τέλος, νέο αγαπηµένο µας προϊόν είναι το καυτερό μείγµα ρίγανης με πιπεριές chilli και ανθό αλατιού το οποίο προτείνουµε ειδικά για σούπες αυτή την περίοδο.

5

Πού µπορούμε να βρούμε τα βιολογικά βότανα της ΟΤΗ;

ΤΟΗ: Τα προϊόντα μας τα βρίσκετε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο κατάστημα “Καρπός” στην Π.Π.Γερμανού καθώς και στο φαρμακείο Δεληγιώργης στην Αγ. Σοφίας. Δίνουμε πάντα στα καταστήµατα δείγματα από τα βότανα ώστε να μπορεί κανείς να δει το χρώμα και να μυρίσει το έντονο άρωμα τους. Σε πολλά από αυτά Θα βρείτε και μια κανάτα με ζεστό ρόφημα έτοιμο να το δοκιμάσετε!

Ακόμη τοποθετούμαστε σε διάφορα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα μέσω της μη κερδοσκοπικής κίνησης Wise Greece ενώ πρόσφατα συμμετείχαμε και στην ελληνική εβδομάδα των καταστημάτων.

3

*Μπορείτε να περιηγηθείτε αναλυτικά στα προϊόντα της επιχείρησης εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα