Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη

Το 2020 θα είναι έτοιμα τα κινηματογραφικά στούντιο στην πόλη.

Parallaxi
τον-σεπτέμβριο-ξεκινούν-γυρίσματα-στ-426380
Parallaxi
Εικόνα: © Όλγα Δέικου από το θέμα Το κορίτσι που φωτογραφίζει την Θεσσαλονίκη σαν ταινία  

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν στη Θεσσαλονίκη τα γυρίσματα της ταινίας δράσης με ειδικά εφέ (CGI ήτοι Computer Graphics Images) “Sinbad, η ιστορία του Σεβάχ του Θαλασσινού”, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ AE), Πάνος Κουάνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”. Ο κ.Κουάνης αποκάλυψε μάλιστα πως ήδη η εταιρία, αφού πήρε μια μεγάλη έκταση “σε μια περιοχή της Θεσσαλονίκης μεταξύ του αερολιμένος και το κέντρου της πόλης”, προχωρά “αρκετά γρήγορα”στην υλοποίηση “των πρώτων στούντιο στη Θεσσαλονίκη”. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια των εγκαταστάσεων έχει ήδη δει ο κ.Κουάνης, που ερωτηθείς για το πιθανό χρονικό σημείο λειτουργίας τους, απάντησε πως “θα είναι έτοιμα το 2020”.

Έδωσε επίσης όλες τις λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα τρίμηνης έμμισθης μαθητείας Ελλήνων πολιτών στην κινηματογραφική παραγωγή που ξεκινά το ΕΚΟΜΕ, σε συνεργασία με τα κινηματογραφικά στούντιο Nu Boyana και το κέντρο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης NU Boyana/FilmForge. “Πρόκειται για μια αμειβόμενη μαθητεία, αυτό είναι που προσφέρουμε στους Έλληνες και τα ελληνόπουλα, ώστε να εκπαιδευτούν στα στούντιο και μετά να γυρίσουν στην Ελλάδα και να δουλέψουν ως μέλη συνεργείου στα ελληνικά γυρίσματα, γυρίσματα για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση” εξήγησε ο κ.Κουάνης, που ταυτόχρονα τόνισε πως με αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά εγκαινιάζεται από τo φθινόπωρο 2019 όχι μόνο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αφορά 15 Έλληνες πολίτες ηλικίας 18 έως 30 ετών, αλλά και έτερα παρόμοια που θα το ακολουθήσουν. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι απλά επιθυμούν να αναπτύξουν επαγγελματικές δεξιότητες στην κινηματογραφική παραγωγή, οι εκπαιδευόμενοι θα αμείβονται από την εταιρία παραγωγής “ενώ το πρόγραμμα θα ενισχυθεί από τον ΕΚΟΜΕ σε ό,τι αφορά τη διαμονή και τη διατροφή”, όπως εξήγησε ο κ.Κουάνης.

“Μέσω της ιστοσελίδας μας μπορούν να κάνει αίτηση οποιοσδήποτε νέος ή νέα έχει τελειώσει το λύκειο, είτε από ΕΠΑΛ είτε από Γενικό Λύκειο. Θα πρέπει να καταθέσει μια αίτηση σε εμάς και στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή των 15 ατόμων, σε συνεργασία με τα στελέχη των στούντιο” εξήγησε ο κ.Κουάνης που επισήμανε πως σκοπός αυτών των προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις των Nu Boyana Studios στη Σόφια της Βουλγαρίας είναι η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και τεχνικών δεξιοτήτων στην κινηματογραφική παραγωγή σε συνθήκες οργανωμένων στούντιο σύγχρονων προδιαγραφών: “Η επιλογή θα γίνει με βάση το βιογραφικό και τα στοιχεία τους, όπως και ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει να στείλουν στα αγγλικά, ενώ και η γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά” ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, που ερωτηθείς σχετικά σημείωσε πως οι Έλληνες πολίτες που θα συμμετέχουν στη μαθητεία θα “δουλεύουν στα στούντιο, θα εργαστούν σε όλες τις διευθύνσεις, θα αποκτήσουν γνώση και εμπειρία από όλα τα departments (σ.σ τμήματα και διευθύνσεις) που υπάρχουν σε ένα στούντιο”. Στη συνέχεια δε, θα συμμετέχουν σε κανονικές κινηματογραφικές παραγωγές, αφού προβλέπεται πως “θα καταλήγουν στα γυρίσματα για να αποκτήσουν και την εμπειρία των γυρισμάτων, γυρίσματα μεγάλων ταινιών και ακριβών παραγωγών”. Στο τελικό στάδιο της τρίμηνης έμμισθης μαθητείας ο κ.Κουάνης αποκάλυψε πως οι Έλληνες εκπαιδευόμενοι “θα γυρίσουν και τη δική τους ταινία μικρού μήκους”.

Στόχος του ΕΚΟΜΕ είναι πέρα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εκκινεί τον Σεπτέμβριο του 2019 να υπάρξει και συνέχεια “το 2020 με άλλα δύο sessions (σ.σ προγράμματα έμμισθης μαθητείας Ελλήνων πολιτών στην κινηματογραφική παραγωγή)”: “Αυτό που θέλουμε είναι κάθε χρόνο να εκπαιδεύονται τουλάχιστον 30 νέοι με εμπειρία αντίστοιχη από μεγάλα γυρίσματα” σημείωσε.

‘Ενας “Sinbad ο Θαλασσινός” θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα

Ο κ.Κουάνης αποκάλυψε πως οι Έλληνες μελλοντικοί ειδικοί στις οπτικοακουστικές παραγωγές θα συμμετέχουν σε “σημαντικές παραγωγές” και ανέφερε χαρακτηριστικά παραγωγές όπως το πρόσφατο “Hunter Killer” με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό σταρ Τζέραρντ Μπάτλερ, αλλά και το “The Expendables 3” με πολλούς γνωστούς σταρ του κινηματογράφου, που γυρίστηκε σε εγκαταστάσεις στις οποίες τώρα θα εργαστούν οι Έλληνες εκπαιδευόμενοι. Αποκάλυψε δε πως αυτό τον καιρό ήταν σε εξέλιξη από τα συγκεκριμένα στούντιο μια παραγωγή “από το Bollywood της Ινδίας και μια έτερη από τη Μαλαισία που γυρίζονταν ταυτόχρονα”, πέρα από τις τοπικές παραγωγές.

Σημείο-σταθμός για την Ελλάδα, τη Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη είναι όμως και η ολοκλήρωση της κατασκευής νέων στούντιο της εταιρίας, ενώ όπως εξήγησε ο κ.Κουάνης σημαντικότατη εξέλιξη είναι “το ξεκίνημα το Σεπτέμβριο της παραγωγής μιας ταινίας δράσης με ειδικά εφέ (CGI), το Sinbad, της ιστορίας του Σεβάχ του Θαλασσινού, μιας πολύ μεγάλης παραγωγής, που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για γυρίσματα το φθινόπωρο” στο πλαίσιο του τρέχοντος προγραμματισμού της συγκεκριμένης εταιρίας παραγωγής.

Πώς συμμετέχει κανείς στο πρώτο πρόγραμμα μαθητείας

Σύμφωνα με τον ΕΚΟΜΕ, για το έτος 2019 και το φθινοπωρινό τρίμηνο όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το πρώτο πρόγραμμα ξεκινά στις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Δεκεμβρίου 2019, ενώ οι εκπαιδευόμενοι κατά το διάστημα της τρίμηνης μαθητείας τους θα λαμβάνουν και μηνιαία αποζημίωση, το ακριβές ποσό της οποίας θα περιλαμβάνεται στο συμφωνητικό που θα υπογράψουν με τα κινηματογραφικά στούντιο Nu Boyana/ FilmForge κατά την έναρξη του προγράμματος μαθητείας, όπως εξηγεί στην επίσημη ανακοίνωση του το ΕΚΟΜΕ ΑΕ.

Η αίτηση υποψηφιότητας υποβάλλεται στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας ηλεκτρονικά στη ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], με συνημμένα τα δικαιολογητικά. Εμπρόθεσμες θεωρούνται οι αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι και την 24η Ιουνίου 2019 και ώρα 23.59, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούν στο τηλέφωνο +30 214 4022 523 ή επισκέπτονται τον ιστότοπο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα