ΤΩΡΑ: Με υπέροχες μελωδίες τιμά η Θεσσαλονίκη την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Πάρτε μια γεύση από αυτό που συμβαίνει αυτήν την ώρα στο Λιμάνι.

Parallaxi
τωρα-με-υπέροχες-μελωδίες-τιμά-η-θεσσα-403550
Parallaxi

Εικόνες-Βίντεο: Mιχαήλ Παπαβασιλείου

Κάτι υπέροχο συμβαίνει στο Λιμάνι της πόλης, όπου μελωδίες δείχνουν να μαγεύουν έναν προς έναν τους παρευρισκόμενους.

Πλήθος Θεσσαλονικέων γέμισε ήδη από το πρωί την Αποθήκη Γ για να ακούσει τη Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και να τιμήσει έτσι την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων αλλά και την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε και φέτος η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουν το “παρών” ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η Πρέσβης του Ισραήλ, κα. Irit Ben Abba, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα. Παρασκευή Πατουλίδου, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ αλλά και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Jens Plötner

Aξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Γερμανού πρέσβη Γ.Πλέτνερ κατά την ομιλία του στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης: «εν είναι οι αριθμοί που πρέπει να ανακαλούμε στη μνήμη, είναι τα πρόσωπα και πρώτα απ΄ όλα, δεν πρέπει να θυμόμαστε αυτούς τους ανθρώπους ως θύματα», καθώς «είναι τα υπερήφανα, δημιουργικά, ευφυή μέλη μιας ακτινοβολούσας εβραϊκής πόλης που πρέπει να θυμόμαστε». «Συνεχίζοντας αυτό που είχαν ξεκινήσει οι πρόγονοί τους ήδη από τον 16ο αιώνα, αυτή η πόλη έγινε κατά κάποιον τρόπο χωνευτήρι εβραϊκών κοινοτήτων από ολόκληρη την Ευρώπη. Γνωστή ως “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”, ήταν η μόνη πόλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όπου η πλειονότητα των κατοίκων ήταν εβραϊκής πίστης και κουλτούρας. Η συνεισφορά αυτής της κοινότητας στην πολιτιστική ζωή της Ευρώπης είναι ανεκτίμητη. Γι’ αυτό το λόγο και η οδυνηρή μνήμη του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος είναι πάντοτε μία επίπονη υπενθύμιση για ό,τι χάθηκε. Λείπει κάτι ζωτικό. Κάτι λείπει σε όλους μας. Στην τέχνη, στη μουσική, στη λογοτεχνία. Το τραγούδι που δεν γράφτηκε, η μουσική που δεν δημιουργήθηκε, το ποίημα που δεν μπήκε σε στίχους», εξήγησε.

Δείτε τα βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα