Τώρα μπορείς να ταξιδέψεις στο “Νησί” του Αξιού από τον καναπέ σου!
Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε την δυνατότητα να χωθείτε μέσα σε αυτό το παρόχθιο δάσος, να ανακαλύψετε τις περιοχές του Δέλτα που δεν είναι προσβάσιμες από το κοινό και να συμμετέχετε σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης με αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις;
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα «Νησί», στη μέση του Αξιού, με περιβάλλον σχεδόν απρόσβλητο από την ανθρώπινη παρουσία… Εκεί κατοικούν πολλά σπάνια είδη πουλιών, κοπάδια με άγρια άλογα ακόμα και λύκοι. Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε την δυνατότητα να χωθείτε μέσα σε αυτό το παρόχθιο δάσος, να ανακαλύψετε τις περιοχές του Δέλτα που δεν είναι προσβάσιμες από το κοινό και να συμμετέχετε σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης με αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις;
Το «Ταξίδι στον Αξιό»
Το ντοκιμαντέρ «Ταξίδι στον Αξιό» της Λίας Παπαδράγκα, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στο Διαδίκτυο, μας ταξιδεύει στην προστατευόμενη περιοχή του ποταμού Αξιού, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ο θεατής –χρήστης του ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει τον ρόλο του δημοσιογράφου και αποφασίζει να περιηγηθεί στο Δέλτα του Αξιού για να ανακαλύψει θέματα για την εφημερίδα του.
Έτσι, με την είσοδο του στη σελίδα επισκέπτεται το Κέντρο Πληροφόρησης και μαθαίνει διάφορες πληροφορίες, όπως θα έκανε και ένας κανονικός επισκέπτης της περιοχής. Στη συνέχεια έχει την δυνατότητα να κάνει βαρκάδα στο ποτάμι και να συναντήσει τους ανθρώπους του: Τη Μαρία, ερευνήτρια που μελετάει τα θηλαστικά της περιοχής, τη Μυρτώ, ερευνήτρια του συλλόγου Αμάλθεια, το Φιλώτα, εθελοντή ξεναγό, τους μυδοκαλλιεργητές του Λουδία κ.ο.κ.
Κατά την διάρκεια της περιήγησης ο θεατής βρίσκεται μπροστά σε πολλές εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα την ανακάλυψη μιας παράνομης καλύβας κυνηγών. Στο διαδραστικό ντοκιμαντέρ, του δίνεται η επιλογή να καλέσει το Δασαρχείο – κι αν το κάνει, θα παρακολουθήσει μια πραγματική κατεδάφιση καλύβας από τους υπεύθυνους φορείς! Μπορεί επίσης, να δει από κοντά σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών ή να πετύχει ένα κοπάδι άγρια άλογα, σε περίοδο αναπαραγωγής. Ακόμα, του δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτεί την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και να κάνει ρεπορτάζ για το πρόβλημα με τις πρόχειρες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τις περιβαλλοντικές συνέπειες που δημιουργούν στην περιοχή του Δέλτα.
Το διαδραστικό ντοκιμαντέρ
Το «Ταξίδι στον Αξιό» δεν είναι ένα συνηθισμένο περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει στο κοινό μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς. Δίνει στον κάθε θεατή τον ρόλο του δημοσιογράφου, έτσι ώστε να αναδείξει τις σημαντικές περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται η περιοχή. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι μόνο το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ αλλά και ο τρόπος που παρουσιάζεται.
Έχουμε συνηθίσει κάθε ταινία ή ντοκιμαντέρ που βλέπουμε να έχει μια αρχή, μια εξέλιξη και ένα όμορφο, συμμαζεμένο τέλος. Σωστά; Η ιστορία φτιάχνεται από ένα πρόσωπο ή μια δημιουργική ομάδα και παρουσιάζεται σε ένα κοινό, που κάθεται ήσυχα και ακούει, βυθισμένο στο σκοτάδι της κινηματογραφικής αίθουσας ή βυθισμένο στα μαξιλάρια του καναπέ του. Έτσι λέγεται, συνήθως, μια οπτικοακουστική ιστορία. Ή, τουλάχιστον, έτσι συνηθιζόταν να λέγεται. Η γενιά που μεγάλωσε θεωρώντας αυτονόητο το Διαδίκτυο και τα social media βλέπει ελάχιστη τηλεόραση, πατάει σπάνια στο σινεμά και έχει μάθει να βλέπει «αλλιώς». Η νέα γενιά κινηματογραφιστών προσπαθεί να φτιάξει ιστορίες συμμετοχικές, απρόβλεπτες, που σε προκαλούν να τις εξερευνήσεις, σου δίνουν ερεθίσματα και «λέγονται» με καινούργιους τρόπους.
Το Εργαστήρι Ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Σχολής Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κάνει, τα τελευταία χρόνια, ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο πάνω στο θέμα του διαδικτυακού ντοκιμαντέρ, μιας πειραματικής μορφής ντοκιμαντέρ, το οποίο στήνονται αποκλειστικά για την πλατφόρμα του Διαδικτύου και βλέπεται «ενεργητικά», με την αλληλεπίδραση του χρήστη.
H δημιουργία του project
Το «Ταξίδι στον Αξιό» δημιουργήθηκε ως μεταπτυχιακή εργασία από την φοιτήτρια της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Λία Παπαδράγκα, με επιβλέποντα καθηγητή τον Χαράλαμπο Δημούλα. Η κινηματογράφηση έγινε από την εταιρεία παραγωγής της Θεσσαλονίκης Αrtcut film & video productions, υπό την σκηνοθετική ματιά του Νίκου Τζαφερίδη.
Η Λία είναι δημοσιογράφος, που ασχολείται με την περιβαλλοντική & ταξιδιωτική δημοσιογραφία και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Πρόσφατα βραβεύτηκε για την καλύτερη ιδέα διαδραστικού project στο πλαίσιο του workshop Popathon στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Βαρκελώνης.
Έτοιμοι;
Όπως σε κάθε παιχνίδι εξερεύνησης, έτσι και σε αυτή την περίπτωση μετά από μια βασική ενημέρωση, ακολουθεί η δράση. Είστε έτοιμοι; Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιπλάνηση στον Αξιό εδώ: http://www.taxidistonaxio.gr/