Τραγικό τέλος για μέλος των θρυλικών Olympians
Σε εργατικό ατύχημα έχασε τη ζωή του...
Σε εργατικό ατύχημα έχασε τη ζωή του πρώην μέλος του θρυλικού συγκροτήματος, ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Olympians, Βαγγέλης Κριτσικόπουλος.
Ο μουσικός ήταν εργολάβος στο επάγγελμα και βρήκε το τέλος του την Κυριακή, όταν εκτελώντας χωματουργικές εργασίες στο σπίτι του, το μηχάνημα που χειριζόταν ανετράπη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Διακομίστηκε στο νοσκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ώρες μετά. Ήταν 62 χρονών.
Ο πρώην συμπαίκτης του στο συγκρότημα, Πασχάλης Αρβανιτίδης αποχαιρέτησε τον Βαγγέλη Κριτσικόπουλο σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook:
“Αυτή η είδηση φίλοι μου με σοκάρισε. Ήταν τόσο ξαφνικό. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Γνώρισα τον Βαγγέλη Κιτσικόπουλο τότε που σπούδαζε στο Α.Π.Θ. Πολιτικός Μηχανικός. Ήταν τακτικός θαμώνας στο club που εμφανιζόμασταν. Αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός μας και όταν διαλύσαμε συνέχισα εγώ να συνεργάζομαι μαζί του.
Καλός φίλος, καλός κιθαρίστας και καλός συνεργάτης, Βαγγέλη έφυγες πρόωρα και άδικα. Θα σε θυμόμαστε με αγάπη.”
Ποιοι ήταν οι Olympians;
Οι «Ολύμπιανς» ήταν το συγκρότημα που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1965, από τους Άλκη Κακαλιάγκο (πιάνο-hammond organ), Πασχάλη Αρβανιτίδη (τραγούδι-μπάσο), Βαγγέλη «Σπόρο» Κουτσοτόλη (σαξόφωνο), Κούλη Καλογιαννίδη (κιθάρα) και Δημήτρη «Τζακ» Λαζαρίδη (τύμπανα) ενώ ένα πέρασμα από το συγκρότημα έκανε και ο Γιώργος Πεντζίκης!
Πρόκειται για το συγκρότηµα από τη Θεσσαλονίκη που έπαιζε στo night-club «Χαβάη» της Κρήνης και στα µπιτς πάρτι της Περαίας και καθήλωσε το ελληνικό κοινό τραγουδώντας το «Συγγνώµη», το «Σχολείο», το «Κορίτσι του Μάη» και δεκάδες τραγούδια που σιγοτραγουδάμε ακόμα και σήµερα.
Η τότε νεολαία αγκάλιασε και στήριξε με την αγάπη της το συγκρότημα από την πρώτη στιγμή. Ο Γιώργος Κοντόπουλος, ραδιοφωνικός παραγωγός τους ηχογραφεί με μαγνητόφωνο σε μουσικό πρωινό στη «Χαβάη» και τους παρουσιάζει σε εκπομπή του στη “Φωνή της Αμερικής”, ενώ την ίδια ηχογράφηση με ζωντανή συνέντευξη Ολύμπιανς βγάζει στον αέρα ο ‘Αλκης Στέας σε εκπομπή του στο ραδιόφωνο. Αυτήν και ακούει ο τότε διευθυντής του υποκαταστήματος στην Θεσσαλονίκη της Δισκογραφικής εταιρείας “Ελλαδίσκ” Γιάννης Σωκρατίδης, ο οποίος ενθουσιάζεται και ανοίγει τον δρόμο για να ηχογραφηθούν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1965, με παραγωγό τον Γ. Ράλλη, ο “Τρόπος” και το “Συμπόσιο” με αποτέλεσμα την επιτυχία και αναγνώριση σ’ όλη την Ελλάδα.
Η καθαρή και ειλικρινής άρθρωση του Πασχάλη σε μελωδίες με ελληνικό στίχο, σε μουσική με “ευρωπαϊκό άκουσμα” σε σύγχρονους μοντέρνους χορευτικούς ρυθμούς ήταν και η αιτία για την πρωτοφανή επιτυχία των «Ολύμπιανς». Μάλιστα, ενώ τα τότε μοντέρνα συγκροτήματα σνόμπαραν τον ελληνικό στίχο, μετά τους «Ολύμπιανς» όλα τα νεανικά ροκ συγκροτήματα άρχισαν να ηχογραφούν την μουσική τους πάνω σε ελληνικό στίχο.
Η δημοτικότητα του γκρουπ ανεβαίνει στα ύψη, αν και σταδιακά, αιτίες όπως η στρατιωτική θητεία, οι σπουδές και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις απομάκρυναν κάποια από τα ιδρυτικά μέλη από το συγκρότημα. Γι αυτό πολλοί καλοί μουσικοί που εν συνεχεία διέπρεψαν στο μουσικό στερέωμα πέρασαν από τους “Ολύμπιανς” όπως οι Βασίλης Παπαβασιλείου, Νίκος Παπάζογλου και Γιάννης Καρατζόγλου, Παντελής Δεληγιαννίδης, Γιώργος Ζηκογιάννης, Νίκος Αρχοντής, Αντώνης Θεοδωρόπουλος, Πάνος Λεμονίδης, Νέστωρας Δάνας, Βαγγέλης Κιτσικόπουλος, και Ρούλης Πυρίλης.
Το 1972 έχουν απομείνει από τα ιδρυτικά μέλη μόνο ο Πασχάλης Αρβανιτίδης και ο ‘Αλκης Κακαλιάγκος και καθώς τα μουσικά πράγματα της εποχής δεν ευνοούν την ύπαρξη συγκροτημάτων, η μπάντα διαλύεται. Οι «Ολύμπιανς» αφήνουν όμως ιστορία σαν το μοναδικό Ελληνικό μουσικό γκρουπ που τιμήθηκε με χρυσό και πλατινένιο δίσκο για τις 50.000 και 100.000 αντίστοιχα πωλήσεις LP δίσκου τους.