Επικαιρότητα

Τρεμόπουλος: Φωτοβολταϊκά σε όλα τα δημοτικά κτίρια και σχολεία

Η κριτική και οι προτάσεις της δημοτικής παράταξης του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς τη διοίκηση Ζέρβα

Parallaxi
τρεμόπουλος-φωτοβολταϊκά-σε-όλα-τα-δη-921373
Parallaxi

Στην πρώτη από τις δύο συνεδριάσεις του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τη 17η Ειδική Συνεδρίαση, με μοναδικό θέμα την έγκριση του ισολογισμού οικονομικού έτους 2021, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισήμανε τη διαχρονική μείωση των εσόδων του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 2015-2021. 

Πιο συγκεκριμένα, μειώθηκαν τα οργανικά έσοδα του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά 40% σε σχέση με το 2018. Μεγάλο ποσοστό των εσόδων αυτών προέρχεται από τακτικές επιχορηγήσεις, επομένως διαφαίνεται μια αδυναμία της Διοίκησης να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί για την αύξηση των εσόδων είναι η αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου για την εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων ώστε να ασκηθούν κοινωνικές και πράσινες πολιτικές. Από τις αναλύσεις των δαπανών φαίνεται ότι ο Δήμος ξοδεύει τεράστια ποσά για ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που κορυφώνεται αυτήν την περίοδο της κερδοσκοπίας και καθιστά επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ την υλοποίηση της πράσινης πρότασης για ιδιοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά σε όλα τα δημοτικά κτίρια και σχολεία, με παράλληλο όφελος τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στο περιβάλλον. 

Ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε την ανάγκη για γενική στροφή του Δήμου σε πράσινες πολιτικές, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τρεμόπουλος έχει ήδη παραδώσει στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών επικαιροποιημένο το βιβλίο του για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες επενδύσεις στην Αυτοδιοίκηση.

Η 18η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με ψήφισμα που κατατέθηκε σχετικά με την επίθεση δυνάμεων ΜΑΤ εναντίον των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ. Το θέμα είχε ήδη αναδείξει ο Μ. Τρεμόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ης Αυγούστου 2022, εκφράζοντας την συμπαράσταση της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» προς τους απεργούς. Στην τωρινή συνεδρίαση επισήμανε, επίσης, ότι θα πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και την πόλη γενικότερα το γεγονός ότι από την εποχή του παιχνιδιού στο χρηματιστήριο, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, πολλές παραδοσιακές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης πέρασαν σε κεφαλαιούχους της Αθήνας. Όπως είχε προβλέψει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο Μ. Τρεμόπουλος, το ψήφισμα δεν υπερψηφίστηκε από τη διοίκηση του Δήμου, καθώς θα την έφερνε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Με αφορμή το ψήφισμα που συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο για την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο του ΑΠΘ, ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία χρειάζεται την προστασία των ΜΑΤ για να λειτουργήσει. Αναφέρθηκε επίσης στην μαρτυρία πρώην πρυτάνεων που επιβεβαιώνουν ότι η παραβατικότητα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από την παραδοσιακή αστυνομία, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η θέση της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα ενός αναρχοκρατούμενου πανεπιστημίου, να το διασύρει, να το απαξιώσει και να στρώσει το δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τους λόγους αυτούς ως πράσινη αυτοδιοικητική κίνηση στήριξε το ψήφισμα, το οποίο όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη 18η Τακτική συνεδρίαση προηγήθηκε η συζήτηση 7 θεμάτων εκτός Ημερήσιας Διάταξης για τα οποία ενημερώθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης και αφορούσαν κυρίως την κοπή 35 δέντρων λόγω επικινδυνότητας. Ο Μ. Τρεμόπουλος καταψήφισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερων συνθηκών κλάδευσης και ποτίσματος των δέντρων και υποστύλωσής τους αν παραστεί ανάγκη και όχι στην άκριτη κοπή τους με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος για προβλήματα που χρονίζουν. Όλα αυτά μάλιστα σε μια πόλη που υπάρχουν περισσότερες από 3.000 κενές δενδροδόχοι και με πολύ μεγάλα ελλείμματα πρασίνου, που δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν από την αντικατάσταση δέντρων δεκαετιών από νέα δενδρύλλια.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών και στην άνοδο της ακροδεξιάς στις κυβερνήσεις τριών ευρωπαϊκών χωρών. Το διεθνές πλαίσιο γίνεται αυταρχικό και θυμίζει πλευρές του μεσοπολέμου, όπου και τότε δεν πίστευαν οι πολλοί ότι οδηγούμασταν σε πόλεμο. Οι πολίτες βουλιάζουν στα δικά τους προβλήματα και κυρίως στην ακρίβεια και στην ενεργειακή κρίση, που οφείλεται στην κερδοσκοπία των συμφερόντων, των πολυεθνικών, του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Την ώρα που ο Δήμαρχος Κ. Ζέρβας παρουσιάζει μια σειρά επιλογών και έργων ως αποτελέσματα της δημοτικής αρχής, δείχνει να αγνοεί το νέο πλαίσιο για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, το οποίο δεν εφαρμόζεται, παρόλο που έχει θεσπιστεί εδώ και 7 χρόνια και διαθέτει μια πρακτική εργαλειοθήκη για υλοποίηση. Επιπλέον, η Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ δημοσίευσε ένα χρήσιμο Εγχειρίδιο Πράσινης Συμφωνίας, με πληροφορίες για την οικονομική βοήθεια και τα τεχνικά μέσα για την ανάπτυξη μέτρων προσαρμογής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών. Δυστυχώς η κλιματική κρίση γίνεται πιο έντονη.

Όμως η Διοίκηση του Δήμου υστερεί σε μια σειρά θεμάτων, όπως στη μη πρόνοια για συντήρηση των φυτεμένων δωμάτων που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, στην καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης για την μελέτη της Αριστοτέλους, σε καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς για τις συντηρήσεις κρίσιμων υποδομών, όπως των παιδικών χαρών, της Νέας Παραλίας και για την επισκευή οχημάτων και μηχανημάτων καθώς επίσης και για την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων.

Στον ποδηλατόδρομο στην Παπάφη φαίνεται να έχει μπει οριστική ταφόπλακα, σύμφωνα με τον Μ. Τρεμόπουλο, καθώς με αποφάσεις του Δήμου απομειώνεται το φυσικό αντικείμενο της σχετικής σύμβασης, με αποτέλεσμα να χαθούν ήδη εγκεκριμένοι πόροι από το ΕΣΠΑ. Η διοίκηση διοργανώνει εκδηλώσεις με «ποδηλατάδα» ενώ τελικά δεν πρόσθεσε ούτε ένα νέο χιλιόμετρο ποδηλατόδρομου στους ήδη υφιστάμενους. Και η πόλη γιορτάζει την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» με 3 θύματα των τροχών.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο Μ. Τρεμόπουλος έθεσε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την προς υπογραφή Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) για την αντικατάσταση 10.003 φωτιστικών με LED, που δεσμεύει και τις επόμενες διοικήσεις του Δήμου καθώς και πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη για τα επόμενα 12 έτη, αλλά δεν ζητήθηκε από τη Διοίκηση η συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μπορούσε, ανέφερε, αντί για την εκχώρηση μέρους των ανταποδοτικών τελών Καθαριότητας – Ηλεκτροφωτισμού για την αποπληρωμή της σύμβασης, να διεκδικηθεί χρηματοδότηση πχ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή/και το ΕΣΠΑ, όπως έκανε ο Δήμος Αθηναίων. Η απόφαση να υπογραφεί ΣΕΑ, δεσμεύει τον Δήμο για 12 έτη με μια επιλογή που ίσως στο μέλλον αποδειχθεί ξεπερασμένη τεχνολογικά και δεν κινείται προς την κατεύθυνση αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά), που είναι πλέον μονόδρομος, λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας και ειδικότερα του ηλεκτρισμού.

Απαραίτητη είναι και η συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% τουλάχιστον, πρόσθεσε ο Μ. Τρεμόπουλος. Επιπλέον, ο ορισμός ενός μόνο ενεργειακού υπευθύνου, ίσως δεν επαρκεί για το σύνολο των 300 περίπου κτιρίων του Δήμου. Και την ώρα που το ίδιο το Υπουργείο συστήνει περικοπές στον ηλεκτροφωτισμό των εορτών, ο Δήμος ενέκρινε πρόσφατα τη δημοπράτηση της προμήθειας εορταστικού διάκοσμου προϋπολογισμού περίπου 360.000 ευρώ. Ο Δήμος θα πρέπει να προετοιμαστεί έγκαιρα, ώστε να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, με προθεσμία υποβολής προτάσεων έως το τέλος Νοεμβρίου 2022.

Για το θέμα της αποτροπής εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και δυσχερειών στο οδικό δίκτυο της πόλης όπως τα τελευταία που έζησε η πόλη, ο Μ. Τρεμόπουλος πρότεινε να εξεταστεί ο ανασχεδιασμός του αποχετευτικού συστήματος του κέντρου της πόλης και η σταδιακή μετατροπή του από παντορροϊκό σε χωριστικό δίκτυο (ακαθάρτων και ομβρίων). Έτσι, θα περιοριστούν οι πλημμυρικοί κίνδυνοι υπογείων σε περιπτώσεις εξαιρετικών καταιγίδων ενώ τα όμβρια ύδατα δεν θα διοχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό, επιβαρύνοντάς τον αλλά θα μπορούσε να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν έργα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησής τους για άρδευση πάρκων και δέντρων. Η διοίκηση του Δήμου απάντησε ότι θα μελετήσει την πρόταση αυτή.

Ο. Μ. Τρεμόπουλος αποχώρησε στις 12.45 το βράδυ, όταν ξέσπασε έντονος εμφύλιος μεταξύ των στελεχών της ΝΔ στο ΔΣΘ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα