Τρεμόπουλος: ΟΧΙ στην εξουδετέρωση των περιοχών Natura

Ψήφισμα κατά των πυρηνικών όπλων με πρωτοβουλία της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσ/νίκης.

Parallaxi
τρεμόπουλος-οχι-στην-εξουδετέρωση-τω-907337
Parallaxi

Ψήφισμα κατά των πυρηνικών όπλων με πρωτοβουλία της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Μ. Τρεμόπουλος, τόνισε ότι η Δημοκρατία σήμερα τίθεται σε εισαγωγικά, ότι Δήμαρχοι του 15% εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στα κρίσιμα όργανα, ότι το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιβαρύνει τις περιοχές Natura 2000 με δρόμους, εξορύξεις κτλ, ότι με την υποστελέχωση της δασικής υπηρεσίας διευκολύνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές, ότι είναι απαράδεκτη η κατάργηση της αυτοτέλειας του πανεπιστημιακού αγροκτήματος και των δασών κ.α. Επιπλέον πρότεινε να γίνει Φορέας διαχείρισης για το Σέιχ Σου και να υπάρξει διαφάνεια στη Δημοτική Τηλεόραση.

Είναι σημαντικό ότι από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε το ψήφισμα που είχε καταθέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση η παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη» σχετικά με τα πυρηνικά όπλα. Το ψήφισμα αποδέχεται ότι «Σε έναν κόσμο που γίνεται συνεχώς πιο απειλητικός, ανταγωνιστικός και επικίνδυνος, τα πυρηνικά όπλα δεν τον καθιστούν ασφαλέστερο. Αντίθετα, συνδέονται με τα πυρηνικά εργοστάσια και ενισχύουν, στα χέρια αυταρχικών ηγετών, την ανάδυση αναθεωρητικών πολιτικών». Για’ αυτό και «υιοθετεί την έκκληση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICΑN) και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει και να επικυρώσει τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (TPNW). Συντονίζεται, έτσι, με την απόφαση 96/2022 της ΚΕΔΕ και με άλλους 27 Δήμους, που έλαβαν αντίστοιχες αποφάσεις, καθιστώντας την Ελλάδα την 8η χώρα σε αριθμό δήμων που υποστηρίζουν με ψηφίσματά τους τη Συνθήκη. Την εκστρατεία υποστηρίζουν περισσότεροι από 300 δήμοι σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους πρωτεύουσες κρατών…». Το ψήφισμα δεν υποστήριξαν ο Σ. Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ), ο Σ. Καλαϊτζίδης (ΝΔ) και ο Γ. Ρακάς.

Πιο αναλυτικά:

Στη 13η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25ης Ιουλίου 2022, συζητήθηκε η έκθεση πεπραγμένων Α΄ εξαμήνου του 2022 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην τοποθέτησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισήμανε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης που εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στα κρίσιμα όργανα των Δήμων όπως η Οικονομική Επιτροπή σε Δημάρχους του 15%, εξουδετερώνουν ουσιαστικά τη δημοκρατική διαδικασία καθώς και τη δυνατότητα των πολιτών να εκφράζονται μέσω του συνόλου των παρατάξεων. Η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων παίρνουν μέρος μόνο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο όμως έχει υποβαθμιστεί σε συζήτηση θεμάτων χωρίς βαρύτητα. Όσον αφορά την έκθεση πεπραγμένων, θα ήταν χρήσιμο -πέρα από τους αριθμούς των αποφάσεων- να συμπεριλαμβάνει και παράθεση ποιοτικών στοιχείων, όπως πχ ποιες από τις αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνα ή πόσες και ποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης συζητήθηκαν ή υιοθετήθηκαν.

Η συνεχόμενη 14η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με μια παρέμβαση των υγειονομικών σε αναστολή, που έκαναν έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα υπέρ της επιστροφής τους στην εργασία τους με τήρηση όλων των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο Μ. Τρεμόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα και όχι στο τέλος Αυγούστου, όπως επιδίωκε η διοίκηση, να εκδώσει ένα σύντομο ψήφισμα, όπου να δηλώνει ότι συμπαρίσταται για ανθρωπιστικούς και ηθικούς λόγους στο αίτημα να επιστρέψουν στην εργασία τους οι υγειονομικοί σε αναστολή, που έχουν βρεθεί με μηδενικό εισόδημα, χωρίς ασφάλιση και χωρίς δυνατότητα να αναζητήσουν δουλειά αλλού. Επισήμανε τέλος ότι λόγω της οικολογικής κρίσης, οι ζωοανθρωπονόσοι θα ενταθούν στο μέλλον. Το ψήφισμα τελικά εγκρίθηκε με τρία «παρών» από Δημοτικούς Συμβούλους.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην επέτειο αποκατάστασης της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στη χώρα, που ήρθε πάνω στα ερείπια της Κύπρου, που προκάλεσε το πραξικόπημα της χουντικής Ελλάδας εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους. Η δημοκρατία όμως σήμερα τίθεται σε εισαγωγικά καθώς φαινόμενα όπως οι ακροδεξιοί υπουργοί, ο σφικτός εναγκαλισμός οικονομικών και πολιτικών ελίτ με την κυβέρνηση, η παρακολούθηση δημοσιογράφων κ.α. από την ΕΥΠ, η καταπάτηση των αρχών δικαίου στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο έλεγχος της πληροφορίας στα ΜΜΕ και η ιδιοκτησιακή λογική του κράτους απειλούν πραγματικά τη δημοκρατία.

Ο κ. Μ. Τρεμόπουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο επίκαιρο ζήτημα της καταστροφής που λαμβάνει χώρα με τις πυρκαγιές ανά την Ελλάδα και ειδικότερα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου μια από τις πιο σημαντικές προστατευόμενες περιοχές, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Προφανώς η κλιματική κρίση αυξάνει τις θερμοκρασίες. Όμως η δασική υπηρεσία απαξιώνεται καθώς εδώ και 15 χρόνια δεν έχουν διοριστεί δασολόγοι ενώ υπάρχουν μόνο 4 δασοφύλακες για 800.000 στρέμματα δάσους. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην σοβαρή καταγγελία του Κώστα Ποϊραζίδη, τελευταίου προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, που καταργήθηκε τον Δεκέμβριο 2021, ότι το φράγμα της Λύρας είχε πολύ μικρή ποσότητα νερού λόγω διαρροών. Όσον αφορά το δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζει να απειλείται από το φλοιοφάγο έντομο, κινδυνεύει και από όσους διεκδικούν εκτάσεις που φτάνουν στο 1/3 του δάσους. Επισήμανε ότι από την αρχή της θητείας είχε ζητήσει από τον κ. Ζέρβα να αναλάβει πρωτοβουλία με τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης του Σέιχ Σου σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους, αλλά το αίτημά του δεν βρήκε ανταπόκριση.

Στη συνέχεια ο Μ. Τρεμόπουλος συνδύασε τις πυρκαγιές με το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που αντί να προστατεύει, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, επιβαρύνοντας τις περιοχές Natura με κατασκευές δρόμων και τουριστικών καταλυμάτων, με εξορύξεις υδρογονανθράκων και άλλες ασύμβατες χρήσεις, όπως η βόσκηση και η εγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπονομεύοντας την αξία τους, που είναι πολύ σημαντική αν χωροθετηθούν σωστά. Παράλληλα προβλέπει την «υπαλληλοποίηση» των αξιολογητών των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα αμείβονται από τους φορείς των έργων που ελέγχουν. Ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει αιφνιδιαστικά την κατάργηση αυτοτελών ΝΠΔΔ που έχουν την ευθύνη της διοίκησης και διαχείρισης του πανεπιστημιακού αγροκτήματος και των δασών Περτουλίου και Ταξιάρχη, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, στις εγκαταστάσεις αυτές υλοποιείται το μεγαλύτερο μέρος εκπαίδευσης και έρευνας και η κατάργηση των σχετικών φορέων διοίκησης δημιουργεί ερωτηματικά για τους πραγματικούς σκοπούς αυτής της μεθόδευσης. Όλα αυτά τα νομοθετήματα, τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος, πρέπει να τοποθετηθούν στο πλαίσιο των πυρκαγιών για να προκύψει η συνολική εικόνα.

Με αφορμή τα αποτελέσματα της απογραφής 2021, που καταγράφει μείωση του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης 2,2% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ο κ. Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην σκληρή πραγματικότητα των κλειστών καταστημάτων και της φυγής των κατοίκων από το κέντρο της πόλης.

Αναφορικά με το θέμα της Πλατείας Ελευθερίας, ο κ. Μ. Τρεμόπουλος άσκησε κριτική στη διοίκηση καθώς ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί μελέτη βιωσιμότητας για το υπόγειο πάρκινγκ παρά τις δηλώσεις του Δημάρχου ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη στις αρχές Μαρτίου.

Κλείνοντας ο Μ. Τρεμόπουλος, με αφορμή την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΠΘΕ να δώσει ξανά 16.500 ευρώ στην εταιρεία Nielsen για μετρήσεις θεαματικότητας, έθεσε το θέμα της ανάγκης για δημοσιοποίηση των μετρήσεων τηλεθέασης της δημοτικής τηλεόρασης TV 100 για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των δημοτών που την πληρώνουν με εκατομμύρια. Η εκτίμησή του είναι ότι τα νούμερα είναι πολύ χαμηλά αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν ώστε να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για αύξηση της τηλεθέασης.

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα κατά τη συζήτηση σχετικά με την ετήσια έκθεση έτους 2021 του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου, ο κ. Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να πληρούται η επιταγή του νόμου σχετικά με το ασυμβίβαστο των καθηκόντων του Προϊσταμένου και του προσωπικού της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου με οποιαδήποτε άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με το έργο της Μονάδας. Επίσης, επισήμανε ότι κοινή διαπίστωση σε όλους τους ελέγχους είναι η ελλιπής καταγραφή της διαδικασίας για την οποία θα πρέπει να ληφθούν σχετικά μέτρα, καθώς η μη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες. Αξιοσημείωτο, πρόσθεσε, είναι το γεγονός ότι δεν έχει ζητηθεί να γίνει κάποιος έλεγχος σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε ο Δήμος τον Ιούλιο 2021.

Σχετικά με τη δημιουργία εσοχής μπροστά στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ για παραχώρηση θέσεων ολιγόλεπτης στάσης ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι με τη διαμόρφωση αυτή (η οποία δεν θα τύχει έγκρισης από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων καθώς και από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης) θα νομιμοποιηθούν πλήρως τα μονίμως παρκαρισμένα οχήματα σε ένα κεντρικό σημείο της μνημειακού χαρακτήρα πλατείας Αριστοτέλους.

Κατά τη συζήτηση της 4ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού ο Μ. Τρεμόπουλος την καταψήφισε καθώς ακυρώνει ουσιαστικά -μεταξύ άλλων- την κατασκευή ενός έργου που θα μπορούσε έστω και λίγο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για το έργο κατασκευής φυτεμένου δώματος στο Δημαρχιακό Μέγαρο, που αποτελεί ένα ενεργοβόρο κτίριο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα