Τρία σχέδια του δήμου που ελπίζουμε να προχωρήσουν

Την τελευταία εβδομάδα τρία σημαντικά (και φιλόδοξα) σχέδια εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο κα δρομολογούνται προς υλοποίηση.

Parallaxi
τρία-σχέδια-του-δήμου-που-ελπίζουμε-να-79111
Parallaxi

_MG_7762a

Εικόνα: Άγγελος Ζυμάρας

Μέσα σ΄αυτόν το μήνα τρία σχέδια εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο κα δρομολογούνται προς υλοποίηση.

Τοπικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Μολονότι η διαχείριση του αλλοδαπού πληθυσμού και η δημόσια ασφάλεια ανήκουν στην αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να στέκεται απαθής θεατής των όσων εκτυλίσσονται μπροστά της. Έχει θεμελιώδες καθήκον, ηθικό και νομικό μαζί, να προστρέχει και να συνδράμει, με βάση τις δυνάμεις της, κάθε πρόσωπο του οποίου δοκιμάζονται η επιβίωση και η αξιοπρέπεια, ασχέτως φυλής, εθνικότητας ή θρησκείας και να καταστρώσει σε διαρκή συνεννόηση με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και με τη στήριξή τους το δικό της τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σκεπτικό της απόφασης που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 16/12/15, το κοινό σχέδιο δράσης θα πρέπει να θέτει, μεταξύ άλλων, τους παρακάτω στόχους:

  • Να συγκεντρώσει και να συνθέσει σε μια ενιαία πολυπρισματική δομή άσκησης δημόσιων λειτουργιών και κοινωφελών υπηρεσιών τους διαθέσιμους ανθρώπινους και υλικούς πόρους συνεργαζόμενων δημοτικών αρχών και τοπικών φορέων της κοινωνίας των πολιτών
  • Να οργανώσει την κατανομή του βάρους της αντιμετώπισης των προβλημάτων ανθρωπιστικής στήριξης (ιδίως της προσωρινής στέγασης) και της σχετικής ευθύνης με τρόπο ισόρροπο και κοινωνικά ευαίσθητο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και να διασφαλίσει ότι το βάρος που δέχεται η προτεινόμενη δημοτική συνέργεια δεν θα υπερβαίνει αυτό που αντιστοιχεί και σε κάθε άλλη περιοχή της χώρας
  • Να αναζητήσει δια της υποβολής σχετικών προτάσεων συμμετοχής σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνών οργανισμών, τους αναγκαίους πόρους για την υποστήριξη κατάρτισης και υλοποίησης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης

Για την υλοποίηση του κοινού σχεδίου δράσης, κρίνεται απαραίτητη η σύσταση ομάδας εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία θα επεξεργάζεται τις προτάσεις που θα επικυρώνονται από τις διοικήσεις.

Ενίσχυση της ποδηλατικής κουλτούρας

Οι προοπτικές και τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό έργο URBACT III – Resilient Europe παρουσιάστηκαν στις 18/12/15. Το έργο έχει ως θέμα τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης που να πραγματεύεται μία πρόκληση όσον αφορά την αστική ανθεκτικότητα. Η επιλογή στην οποία προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την ποδηλατοκίνηση σε μητροπολιτικό επίπεδο.

«Από το 2014, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι μέλος του Δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities). Θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας από τη συμμετοχή στο URBACT III – Resilient Europe στους δήμους άλλων πόλεων που ταυτοχρόνως είναι και μέλη του Δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, ώστε να ενισχυθεί συνολικά η ποδηλατική κουλτούρα» είπε η Λίνα Λιάκου, Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε. και δημοτική σύμβουλος.

Ζητούμενο της πρώτης φάσης είναι ο σχηματισμός μιας τοπικής ομάδας υποστήριξης, που θα απαρτίζεται από επίσημους φορείς της πόλης, μεταξύ των οποίων το ΑΠΘ, ο ΟΑΣΘ, το ΣΑΣΘ, το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όμοροι Δήμοι καθώς και ΜΚΟ, ποδηλατικά σωματεία αλλά και ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά την κατάρτιση του ίδιου του σχεδίου δράσης για την προώθηση της ποδηλατοκίνησης σε μητροπολιτικό επίπεδο με συστηματική δουλειά, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να εμπιστευθούν το ποδήλατο ως μέσον μετακίνησης. «Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το ποδήλατο δεν είναι μόνο μέσο διασκέδασης ή άθλησης και θέλουμε όσο πιο άμεσα γίνεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να αξιοποιηθεί ως μέσο μετακίνησης» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη, αν εξαιρέσουμε την περιοχή της Άνω Πόλης, είναι πόλη που ευνοεί την ποδηλασία, ώστε να απαλλαγούμε από τα αυτοκίνητα.»

Για τη συμμετοχή του Δήμου στο ευρωπαϊκό έργο URBACT III – Resilient Europe μίλησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις κυκλοφορίας, Γιώργος Δημαρέλος. «Στόχος του προγράμματος αλλά και του Δήμου είναι να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης που θα αποτελέσει εργαλείο σε μητροπολιτικό επίπεδο, ώστε να ωριμάσει μελετητικά η δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου ποδηλατοδρόμων και να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε πόρους για την υλοποίησή του από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία» τόνισε. Όπως ανέφερε ο ίδιος, τα έργα βελτίωσης και συντήρησης των υφιστάμενων ποδηλατοδρόμων θα συνεχιστούν, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της τοπικής ομάδας υποστήριξης, που θα μελετήσει τη βέλτιστη εφαρμογή του έργου. «Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική του προγράμματος URBACT III και, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που μας προσφέρει, να αποσπάσουμε ανάλογη χρηματοδότηση από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για τη δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα προσελκύσει περισσότερους χρήστες» παρατήρησε ο Γιώργος Δημαρέλος.

Αγορά οικοπέδου με στόχο την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης προχώρησε στην ομόφωνη έγκριση αγοράς οικοπέδου με στόχο την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στη διάρκεια της 29ης τακτικής του συνεδρίασης τις 16/12/2015.

Η αγορά θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία διενέργειας δημοπρασίας σύμφωνα με το άρθρο 201 του Ν.3463/2006 καθώς και με το Π.Δ. 270/81 και με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίνεται επιβεβλημένη, δεδομένου του θεμελιώδους δικαιώματος των ανθρώπων να διαθέτουν μετά θάνατον το σώμα τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές, κοσμοθεωρητικές και ιδεολογικές τους αντιλήψεις, όπως αυτό απορρέει από τα άρθρα 2 παρ.1 του Συντάγματος για το σεβασμό της ανθρώπινης αξίας καθώς και από το άρθρο 13 του Συντάγματος για τη θρησκευτική ελευθερία.

Μετά την ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση Τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος 2015 που αφορά τη μείωση κατά το ποσό των 400.000 ευρώ του Κ.Α. 7336.01.01 του έργου «Συντήρηση και επισκευή ΗΛΜ εγκαταστάσεων Κοιμητηρίων» ώστε να δοθεί η δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού για την εγγραφή ισόποσης χρέωσης του Κ.Α. 7112 «Αγορά οικοπέδου για Αποτεφρωτήριο».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα