Τρία βιβλία Θεσσαλονικέων που διαβάσαμε και λατρέψαμε!
Τρία βιβλία Θεσσαλονικέων που εκδόθηκαν το 2019. Που διαβάσαμε και λατρέψαμε. Και που αξίζει να ψάξεις κι εσύ.
Τα χωρίσαμε σε μήνες, δίνοντας, φυσικά, προτεραιότητα στην Ποίηση που τόσο αγαπάμε. Και ξεκινήσαμε. Δεκέμβριος 2019 με το «164 (ποιήματα 1983-2013)», του Σάκη Σερέφα. Ιανουάριος 2020 με το «Γκλόρια δε χιονίζει τα Χριστούγεννα στη Λεπτοκαρυά», του Δήμητρη Κοπαράνη. Φεβρουάριος 2020 με το «Πρόσωπο με Πρόσωπο: 21+1 ψυχαναλυτικές ιστορίες», της Χριστίνας Μούτσου.
Τρία, λοιπόν, βιβλία Θεσσαλονικέων που εκδόθηκαν το 2019. Που διαβάσαμε και λατρέψαμε. Και που αξίζει να ψάξεις κι εσύ.
1. 164 (ποιήματα 1983-2013)
Σάκης Σερέφας* || Εκδόσεις: Νεφέλη || ‘Ετος κυκλοφορίας: 2019
Ένας στερημένος που τρώει πατατάκια στο σινεμά, μια μπουγάδα που χτυπιέται στον άνεμο, ένα εκθετήριο φιδιών στη λεωφόρο Κηφισίας, αυτός που γλεντάει στο φως, κάτι μύγες που επωάζουν ιστορίες, μια γιαγιά που σφάζει πορτοκάλια, πάλι αυτός αλλά με ψυχή φραπέ, η Βιρτζίνια Γουλφ εν εξάλλω, ο Πέκινπα πριν αγριέψει, ένα φιλί στο λούνα παρκ, μια χούφτα γυμνοσάλιαγκες βουδίσκοι, η λέξη «μνημόσκυλο», ένα αρνί στη σκεπή, το όρος Χορτιάτης στα ντουζένια του, η επωδός «πρώτα πάλι πέθανε η κότα», μια σφαίρα που καρφώνεται σ’ έναν μαθητή στην Εγνατία.
*Σάκης Σερέφας: Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία. Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει 50 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες. Έγραψε 22 θεατρικά έργα τα οποία έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν”, στην Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης”, στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο, σε αγγλική μετάφραση) και αλλού.
Βιβλία του για τη Θεσσαλονίκη: «Δεν υπήρξαν ήρωες εδώ…» Λογοτεχνικά κείμενα και μαρτυρίες. Θεσσαλονίκη, εκδ. «University Studio Press», 2015 | Εδώ: τόποι βίας στη Θεσσαλονίκη (Με φωτογραφίες του Πάρι Πετρίδη), Αθήνα, εκδ. «Άγρα», 2012 | Η Θεσσαλονίκη του Excelsior: πενήντα στάσεις στην πόλη. Θεσσαλονίκη, «Excelsior», 2010 | Θεσσαλονίκη: Μια πόλη στη λογοτεχνία. Αθήνα, εκδ. «Μεταίχμιο», 2006. [Ανθολόγηση, πρόλογος και επιμέλεια] | Ημερολόγιο 2007: Ξένοι στη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου 1915-1918. Αθήνα, «Μεταίχμιο», 2006. [Ανθολόγηση, επιμέλεια και μετάφραση] |Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο (Με φωτογραφίες από το αρχείο του Χάρη Γιακουμή.) Αθήνα, «Toubis», 2005. [Πεζογράφημα και φωτογραφικό λεύκωμα] | Όλυμπος Νάουσα: 21 Ιουνίου 1994. Αθήνα, «Άγρα», 2003. [Λεύκωμα και συμμετοχή με πεζογράφημα] | Η Θεσσαλονίκη των ξένων. Θεσσαλονίκη, Eκδόσεις Παρατηρητής, 2003 | Ημερολόγιο 2003: Η Θεσσαλονίκη των Ξένων. Θεσσαλονίκη, «Παρατηρητής», 2002 | Η Θεσσαλονίκη στα ποιήματα 1900-1999. Θεσσαλονίκη, «Παρατηρητής», 2000 [Ανθολόγηση – βιβλιογραφική καταγραφή] | Πτώματα και φαντάσματα στη Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου. Αθήνα, «Κέδρος», 1998. [Μελέτη] | Αλλόγλωσσα ποιήματα για τη Θεσσαλονίκη. Αθήνα, «Κέδρος», 1997. [Μετάφραση – ανθολόγηση – σχολιασμός] | Tρία ποιήματα του Φράνσις Kινγκ με τη Θεσσαλονίκη του ’50. Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από το περιοδικό Eντευκτήριο, τχ. 34, Άνοιξη 1996 | H Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του ’60, Θεσσαλονίκη, Έκδοση των Eκπαιδευτηρίων “Kοραής”, 1994 [Επιμέλεια] | Το παλίμψηστο προαύλιο της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη, «Βάνιας», 1994. [Μελέτη] | Φιλμογραφία της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, «Εντευκτήριο», 1992. [Μελέτη] | Η Θεσσαλονίκη εξ αποστάσεως. Θεσσαλονίκη, «Εντευκτήριο», 1991. [Ανθολόγηση και μετάφραση] | H πλατεία Eλευθερίας στα 1916 – 1917, Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από το περιοδικό Eντευκτήριο, τχ. 11, Iούνιος 1990.
2. Γκλόρια δε χιονίζει τα Χριστούγεννα στη Λεπτοκαρυά
Δημήτρης Κοπαράνης* || Εκδόσεις: Ελκυστής || ‘Ετος κυκλοφορίας: 2019
Την δεκαετία του ’80 η Γκλόρια κυνηγάει τα όνειρά της κάνοντας δεύτερη φωνή σε ποπ επιτυχίες της εποχής. Το καυτό καλοκαίρι του ’87 αποφασίζει να περάσει μερικές μέρες σε ένα παραθαλάσσιο χωριό. Εκεί, στη ντίσκο Samurai, γνωρίζει το Μελαγχολικό Αγόρι και η ζωή της αλλάζει για πάντα. Λίγους μήνες αργότερα επιστρέφει για να ζήσει μαζί του τα πιο όμορφα Χριστούγεννα. Τα πράγματα δε θα έχουν την εξέλιξη που φαντάζεται. Πολλά χρόνια αργότερα, παραμονές γιορτών, ένα κορίτσι από τη Σερβία αναζητά τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ. Ποπ επιτυχίες, κορίτσια με φουντωτά μαλλιά, αγόρια που δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ. Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο από στιγμές μιας εποχής που πέρασε και μιλάει για τους κύκλους που κάνει η ζωή προσπερνώντας τους ανθρώπους και τις πράξεις τους.
*Δημήτρης Κοπαράνης: Γεννήθηκα στις Σέρρες το 1975. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που μπορούσες να γίνεις αυτό που ήθελες αρκεί να ήσουν ο καλύτερος. Έκανα ένα σωρό πράγματα που ήθελα και άλλα που δεν ήθελα. Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων και δούλεψα σε ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες. Μαγείρεψα για πολλούς ανθρώπους με μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια σπούδασα Δημοσιογραφία. Σήμερα ασχολούμαι με την επικοινωνία της γαστρονομίας, γράφω σε περιοδικά για το φαγητό και συνεργάζομαι με εταιρείες και εστιατόρια.
3. Πρόσωπο με Πρόσωπο: 21+1 ψυχαναλυτικές ιστορίες
Χριστίνα Μούτσου* || Εκδόσεις: Σοφία || ‘Ετος κυκλοφορίας: 2019
Μπήκε στο γραφείο θριαμβευτικά. «Επιτέλους έχω καλά νέα!», ανακοίνωσε. «Ο πατέρας μου πέθανε. Η μάνα μου έστειλε ένα από τα σημειώματα της στα οποία δεν απαντώ ποτέ». Δεν είχε αναφέρει ποτέ μέχρι τώρα ότι λάβαινε σημειώματα από τη μητέρα της, αλλά και ο ενθουσιασμός της για τον θάνατο του πατέρα της, ακόμη κι αν αυτός ήταν -ας το παραδεχτούμε- ένα τέρας, μπορούσε να είναι ένα ύπουλο πρόσκομμα στη θεραπεία. Άλλωστε, πόσο συχνά η ζωή και ο θάνατος σμίγουν… Εκείνο το πρωινό είχε γεννηθεί ο πρώτος μου γιος νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε και είχα ακυρώσει όλες μου τις συνεδρίες για την εβδομάδα εκτός απ΄ αυτή με την Κάτια.
Στη συλλογή της των είκοσι δύο διηγημάτων που ξεκινούν από τη στιγμή ενός τραύματος στην εφηβεία, η Χριστίνα Μούτσου αποτυπώνει σύγχρονα κλινικά ζητήματα, αλλά και τη σχεδίαση και διϋποκειμενική φύση της ψυχοθεραπευτικής σχέσης. Αυτό το συναρπαστικό και ασυνήθιστο έργο είναι θελκτικό για όλους τους ψυχαναλυτικές και ψυχαναλυτικούς ψυχοθεραπευτές, καθώς και για το ευρύ κοινό.
*Χριστίνα Μούτσου: Η Χριστίνα Μούτσου είναι κοινωνική ανθρωπολόγος και ψυχαναλύτρια. Έκανε το μεταπτυχιακό της στο London School of Economics, και πήρε το διδακτορικό της από το πανεπιστήμιο του Cambridge. Σπούδασε ψυχανάλυση στο Philadelphia Association του Λονδίνου, και είναι επισκέπτρια λέκτορας στο Regent’s University. Ζει και εργάζεται ως ψυχαναλύτρια στο Λονδίνο. Έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό το 2018, με το μυθιστόρημά της «Μαύρη Τούρτα», σε μετάφραση Χρύσας Τσαλικίδου από τις εκδόσεις «Αρχέτυπο». Περιέχοντας την Ψυχανάλυση στις θεματικές του, το ψυχογραφικό αυτό μυθιστόρημα απέσπασε πολύ θετικές κριτικές τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα. Η Χριστίνα Μούτσου συνέχισε συνθέτοντας μια συναρπαστική συλλογή διηγημάτων με τον εμβληματικό τίτλο «Πρόσωπο με πρόσωπο, 21+1 ψυχαναλυτικές ιστορίες». Στην εμβριθή εισαγωγή της, η έμπειρη ψυχαναλύτρια παρουσιάζει ως θεωρητικό πλαίσιο του βιβλίου την προβληματική της σύγχρονης Ψυχανάλυσης γύρω από το Σχεσιακό.