Featured

Τζακόπουλος: Ξεκρέμαστο, χωρίς σχεδιασμό το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Για ακόμη μια χρονιά παρουσιάσθηκε ως ένα ακατανόητο και δυσνόητο σύνολο πινάκων και ποσών και ένα αθροιστικό μάζεμα αριθμού έργων

Parallaxi
τζακόπουλος-ξεκρέμαστο-χωρίς-σχεδια-859505
Parallaxi
Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Λεωφόρο Νίκης, Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2021

Λέξεις: Σάκης Τζακόπουλος*

Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι μια λίστα με στήλες και λεφτά και κάθε δήμαρχος στην Θεσσαλονίκη μιλάει ότι θα φέρει μ’ αυτό την ανάπτυξη,έχοντας και την αισιοδοξία ότι θα τα κάνει όλα πράξη. Τα έργα όμως δεν γίνονται απ’ την μια μέρα στην άλλη. Δεν γίνονται χωρίς να αναγνωρίζουμε αυτά που βρήκαμε αλλά και χωρίς να ξέρουμε τι θα αφήσουμε για τους επόμενους στο τέλος της τετραετίας.

Γιατί τα έργα απαιτούν και χρόνο, περισσότερο από αυτόν μιας τετραετίας, απαιτούν συντονισμένο (υπηρεσιακά) σχέδιο, που μέχρι σήμερα μετά από 2,5 χρόνια δεν έγινε, και στόχο για την ολοκλήρωση από το επίπεδο των διαδημοτικών έργων μέχρι το επίπεδο των μικρών και απλών λύσεων σε κάθε γειτονιά και σε κάθε στενό.

Το 3ο Τεχνικό Πρόγραμμα της σημερινής διοίκησης (36,0 εκ.), παρουσιάσθηκε σαν ένα ακόμα δελτίο τύπου και έτσι από μόνο του υποθηκεύεται από την ανάγκη επικοινωνιακά της ίδιας μέσα από άρθρα ότι για όλα έχουμε λύση και έτσι απλά θα κάνουμε την παραλία, τις γειτονιές, τις πλατείες και τόσα άλλα.

Ποιος έχει την ανάγκη για αυτό: Σίγουρα δεν την έχουν οι πολίτες γιατί αυτοί περιμένουν το απτό αποτέλεσμα και άμεσα να δουν το έργο και τέλος να γίνουν και όλα όσα υπόσχονται για να λυθούν όλα τα προβλήματα γρήγορα.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα σε ένα Δήμο είναι με τον Προϋπολογισμό, η κορυφαία δράση κάθε διοίκησης. Για ακόμη μια χρονιά όμως παρουσιάσθηκε ως ένα ακατανόητο και δυσνόητο σύνολο πινάκων και ποσών, που καταλήγει μόνο σε ένα αθροιστικό μάζεμα αριθμού έργων που θα μπει σαν τίτλος του δημοσιεύματος και είναι χωρίς αρχή και τέλος όπως γίνεται με όσα παρουσίασαν τα περασμένα χρόνια οι σημερινοί διοικούντες τον δήμο. Κι όλα αυτά ενώο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα είναι στρατηγικές πολιτικές επιλογές της κάθε διοίκησης, στο πλαίσιο βέβαια που ορίζουν οι θεσμικοί και οικονομικοί περιορισμοί του κεντρικού κράτους καιδείχνει το όραμά της για την πόλη του αύριο. Πως να γίνει όμως αυτό αφού οι διοίκηση μετά από 2,5 χρόνια δεν μας παρουσίασε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της;

Το Τεχνικό Πρόγραμμα θα είναι και φέτος «ξεκρέμαστο» χωρίς κανένα σχεδιασμό για μια ακόμη χρονιά. Ακούσαμετην εμπνευσμένη παρουσίασή του από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών ΄Εργων, ο οποίος μας μίλησε με καμάρι για το πλήθος των σπουδαίων έργων που θα αλλάξουν την πόλη, τις συγκλονιστικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας,την αναπτυξιακή του δυναμική, την επιτυχή αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πηγών, και άλλα κλισέ που τα είπε και πέρυσι.

Δεν ξέρω αν συγκινήθηκε όταν μας ανακοίνωσε ότι τα συνεχιζόμενα έργα (61 συνολικά, με ποσά 28,1 εκ.για το 2022) ανέρχονται στο 81,6% του προϋπολογισμού, ομολογώντας έτσι την αποτυχία ολοκλήρωσής τους εντός του προηγούμενου έτους. Μόλις 18,4% του Τεχνικού Προγράμματος αφορά νέα έργα (73 συνολικά, με ποσά 8,35 εκ.για το 2022), δηλαδή τίτλους με απλές εγγραφές σε ποσά, που δεν πρόκειται να προλάβουν να δημοπρατηθούν ούτε να ολοκληρωθούν.

Οι μικρές επιδόσεις στον Απολογισμό του 2020 και του 2021 δεν αξιολογήθηκαν για να γίνει μια πιο ρεαλιστική κατανομή των πόρων.Βαφτίζονται «συνεχιζόμενα», πολλά έργα που δεν έχουν καν ξεκινήσει, δεσμεύονταιυπέρογκα ποσά σε έργα κάποιων υπηρεσιών αποδεδειγμένα πολύ χαμηλής απόδοσης, επεκτείνοντας το χρόνο περαίωσής τους ακόμη και μετά το 2025.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από το 2022; Φυσικά το απόλυτο «τίποτα». Αφού δεν προσδιορίστηκε εξειδικευμένη στόχευση σε κάποιο τομέα που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Smart εφαρμογές, ενεργειακή αναβάθμιση, πράσινο και περιβάλλον, διαχείριση του κυκλοφοριακού, κοινωνική συνοχή, δεν καταγράφονται πουθενά. Αν και παρουσιάζει ποσά ανά δημοτική ενότητα δεν κάνει καμία ανάλυση για ποια έργα πρόκειται να γίνουν σ’ αυτές. Έτσι το Τεχνικό Πρόγραμμα των 36,0 εκ. εμφανίζει την εικόνα μιας απλής καταγραφής, αμηχανίας και απειρίας στη σύνταξή του.

Τα παραδείγματα υποσχέσεων που δεν καταγράφηκσν, πολλά.

  • Οι πολυδιαφημισμένες «ολοκληρωμένες αναπλάσεις γειτονιών» είναι ανώνυμες, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα μάθει ποτέ πού γίνονται και πόσο κοστίζουν. Άλλωστε το ίδιο γίνεται σήμερα και με το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων.
  • Αναπλάσεις στο Καπάνι, την Επταπυργίου, στο Ιπποκράτειο και τη Βάκχου, όλα έργα της περασμένης 10ετίας, που τα υιοθέτησε η παρούσα διοίκηση, ή δεν ξεκίνησαν ή δεν θα τελειώσουν ούτε το 2022.
  • Κανένα νέο πάρκο, κανένας πεζόδρομος, κανένας σχολικός δακτύλιος.
  • Δεν υπάρχει έργο ή έστω μελέτη για την πλατεία Ελευθερίας, ούτε για την πλατεία Διοικητηρίου.
  • Υπάρχει όμως διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κατασκευή της ιδέας του δημόσιου ενυδρείου.
  • Οι προσωρινοί ποδηλατόδρομοι θα παραμείνουν εσαεί προσωρινοί, δεν προβλέπεται έργο για την ανακατασκευή τους με τις μόνιμες προδιαγραφές.
  • Για αποκαταστάσεις διατηρητέων κάποια αστεία ποσά της τάξης των μερικών χιλιάδων ευρώ.
  • Το Τεχνικό Πρόγραμμα ξέχασε τελείως το υπερφιλόδοξο πρόγραμμα Remake Thessaloniki του κ.Ζέρβα. Χωρίς καμία ωριμάζουσα μελέτη πως θα ζητήσουν τα 150 εκ. για αναπλάσεις των 7 ζωνών επιρροής που προβλέπει το ΣΒΑΚ;
  • Δεν προβλέπεται κανένα ποσό, για τα έργα 41 εκ. της ενίσχυσης της εμπορικότητας 9 συνοικιακών δρόμων, για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Μουσείου Ολοκαυτώματος, για τα συνοδά έργα στην Τούμπα στον ΠΑΟΚ που δεσμεύτηκαν ότι θα τα αναλάβουν.
  • Οι Σταύλοι Παπάφη δεν πρόκειται να ξεκινήσουν,ούτε θα δούμε έργα στην Πλατεία Αριστοτέλους και στην παλιά Παραλία, πριν ωριμάσουν τα επόμενα χρόνια οι μελέτες τους.
  • Δεν είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης καταφύγια αδέσποτων, πάρκα τσέπης, πράσινα σημεία, ορύγματα για νέους υπόγειους κάδους, κυκλικοί κόμβοι. Και για όποια είναι, αποτελούν απλές εγγραφές.

Εφιστώ την προσοχή στη σημερινή διοίκηση του δήμου, διότι πορεύεται χωρίς να ακούει τις γνώμες των πολιτών, δεν σημειώνει καμία από τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων, περίκλειστη στην εξουσία που φαντάζεται ότι έχει. Έτσι θεωρώντας τον εαυτό της παντογνώστη και πάνσοφο,καταλήγει οι παρεμβάσεις που σημειώνει στο ΤΠ να μην αποτελούν ένα συνολικόσυνδυασμό κάποιου σχεδιασμού, αφού όλες οι ιδέες, ή τα ξηλώματα, δεν οδηγούν κάπου, και γίνονται μονομερώς και για άλλους λόγους.

Έτσι η τετραετία και το τέλος δεν είναι τόσο μακριά όσο φαντάζει αφού ήδη χάθηκαν δύο χρόνια.

Για εμάς όμως τους πολλούς πολίτες ακόμη μια χρονιά χάθηκε.

*Ο Σάκης Τζακόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Τοπογράφος Μηχανικός, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα