Τζιτζικώστας: Υπέρ της δημιουργίας ενός υγειονομικού πάρκου στα δυτικά
Με αφορμή σχετική πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστου Παπαστεργίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Υπέρ της δημιουργίας ενός υγειονομικού πάρκου που θα λειτουργεί πέριξ των νοσοκομείων 424 και Παπαγεωργίου τάχθηκε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με αφορμή σχετική πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστου Παπαστεργίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο κ. Παπαστεργίου κατέθεσε αίτημα για τη συζήτηση του ζητήματος που αφορά στο παιδιατρικό νοσοκομείο, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα, και με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Πράσινη Λύση» Φίλιππου Γκανούλη. Σε ό,τι αφορά το παιδιατρικό νοσοκομείο, ο περιφερειάρχης τόνισε: «μετά από συζητήσεις που είχα και με την κυβέρνηση και τα υπουργεία θεωρώ ότι το ταχύτερο δυνατό θα επανεκκινήσει η διαδικασία προκήρυξης, κάτι για το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πίεσε, πιέζει και θα εξακολουθήσει να πιέζει. Το παιδιατρικό νοσοκομείο πρέπει να γίνει χθες στην περιοχή μας».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι η χωροθέτηση του παιδιατρικού νοσοκομείου είναι λάθος, τόνισε ότι το Θεαγένειο ως ογκολογικό νοσοκομείο δεν επαρκεί και ανέφερε ότι «το 2025 λήγει η σύμβαση παραχώρησης του ΑΧΕΠΑ ως πανεπιστημιακού νοσοκομείου από τους δωρητές, την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ».
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να ζητήσει η Περιφέρεια «από την κυβέρνηση να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης τη μελέτη που πρέπει να γίνει για τον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας», να τεθεί το θέμα της χωροθέτησης του παιδιατρικού νοσοκομείου και να δημιουργηθεί ένα πρότυπο υγειονομικό πάρκο, που θα αποφέρει έσοδα και υψηλού επιπέδου παροχές υγείας.
Για τα παραπάνω, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «χρειάζεται χθες ένα παιδιατρικό νοσοκομείο αυτόνομο, αυτοτελές και ανεξάρτητο στη Θεσσαλονίκη» και εκτίμησε ότι οι τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν είναι προβληματικές, βαθιά ανησυχητικές και μια ασφαλώς πολύ κακή εξέλιξη για την ταχύτητα ολοκλήρωσης του έργου. Χαρακτήρισε λάθος τη χωροταξία και την επιλογή του Φιλύρου για το παιδιατρικό νοσοκομείο, ωστόσο τόνισε ότι «αυτή η συζήτηση έχει τελειώσει» και «δεν είναι ώρα να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα που ενδεχομένως θα λειτουργούσε σε βάρος της ολοκλήρωσης τελικά του έργου».
Είπε ακόμη ότι είναι «σωστή, χρήσιμη και καλοδεχούμενη η δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και συμφώνησε με τον Χρήστο Παπαστεργίου, ο οποίος θέτει διαχρονικά το ζήτημα της κατασκευής ενός πάρκου υγείας ή υγειονομικού πάρκου, που θα λειτουργεί πέριξ των νοσοκομείων 424 και Παπαγεωργίου. «Θυμίζω ότι σε αυτή την περιοχή σχεδιάζουμε να κατασκευαστεί μελλοντικά ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο με τεχνολογία από το Cern. Είναι μια δομή την οποία διεκδικούμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.
Σε αυτό το πνεύμα πρότεινε τη διεξαγωγή συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα τα νοσοκομεία και τον υγειονομικό χάρτη, παρουσία φορέων του Υπουργείου Υγείας, του Γενικού Γραμματέα, των διοικητών των ΥΠΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων ώστε να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση για τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής.
Τη συνάντηση του περιφερειάρχη με τη διοίκηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για να δοθεί ένα μήνυμα προς τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της ακύρωσης του διαγωνισμού για το παιδιατρικό νοσοκομείο, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» Χρήστος Γιαννούλης.
Πηγή: ΑΠΕ