Βαφοπούλειο: Γιατί έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο η «βιτρίνα» του σπουδαίου χώρου πολιτισμού;
Τα έργα που ετοιμάζει το Βαφοπούλειο και η σημασία του Πνευματικού Κέντρου για την πόλη της Θεσσαλονίκης
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο εξωτερικός χώρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, έχει αλλάξει όψη, λόγω των έργων που πραγματοποιούνται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργασίες αφορούν στην κατασκευή εξωτερικού ασανσέρ, το οποίο θα εξυπηρετεί και ΑμεΑ. Επιπλέον, γίνονται ειδικές μελέτες και για την δημιουργία εξωτερικής σκάλας, η οποία θα διευκολύνει εργαζόμενους και επισκέπτες, σε περίπτωση που χρειαστεί να διαφύγουν έγκαιρα από το κτίριο, χρησιμοποιώντας την ως έξοδο κινδύνου.
Τα δύο αυτά σημαντικά έργα, χρίζουν ειδικής προετοιμασίας και μελέτης, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να εκτιμηθεί ο χρόνος ολοκλήρωσής τους, συνθήκη η οποία θα συντηρήσει την εξωτερική όψη του Κέντρου, στην ίδια κατάσταση, για αβέβαιο χρονικό διάστημα.
Δείτε πως ήταν το Πνευματικό Κέντρο πριν έναν χρόνο :
Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
“Τη βραδιά εκείνη επιστρέψαμε στο σπίτι μας, με τη συνείδηση πως είχαμε εκπληρώσει ένα απλό κοινωνικό μας καθήκον”
Έτσι ένιωσαν η Αναστασία και ο Γεώργιος Βαφόπουλος όταν, μια βραδιά του Νοέμβρη του 1979, δήλωναν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι διαθέτουν ολόκληρη την περιουσία τους, απόκτημα σαράντα χρόνων δουλειάς, για την δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου.
Ίσως, γιατί μόνον ένας Ποιητής και μία Δασκάλα νιώθουν τόσο απλά το κοινωνικό τους καθήκον. Αποτέλεσμα αυτού του κοινωνικού καθήκοντος ήταν η δημιουργία του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Το Κέντρο κτίστηκε με χρήματα του ζεύγους Βαφόπουλου σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον Ανατολικό τομέα της πόλης, στην οδό Γ. Βαφόπουλου 3. Το εν λόγω οικόπεδο επιλέχθηκε λόγω θέσεως ως το καταλληλότερο για το σκοπό αυτό. Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο είναι ένα ενιαίο συγκρότημα που αποτελείται από δύο συνεχόμενα εξαώροφα κτίρια, συνολικού εμβαδού 4.000 τ.μ. Το Α’ κτίριο θεμελιώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1981 και εγκαινιάστηκε στις 29 Οκτωβρίου 1983. Το Β’ κτίριο θεμελιώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1986 και εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουνίου 1989.
Το κτιριακό συγκρότημα είναι διαρρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρεται για κάθε είδους πνευματικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές εκδηλώσεις. Περιλαμβάνει ένα Θέατρο (χωρητικότητας 180 ατόμων), μία αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων (χωρητικότητας 150 ατόμων) και τρεις εκθεσιακούς χώρους (δύο αίθουσες στον 5ο όροφο και μία αίθουσα στο φουαγιέ του Θεάτρου). Αποτελεί Τμήμα της Διεύθυνσης Βαφοπούλειου και Πνευματικών Ιδρυμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και λειτουργεί με δύο γραφεία, Γραφείο Βιβλιοθηκών και Γραφείο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Εικαστικών Τεχνών και λειτουργεί με προσωπικό ικανό να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις των προγραμμάτων του. Εποπτεύεται, σύμφωνα με το καταστατικό του, από εννιαμελή Εφορευτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Δήμαρχο ή τον αντιπρόσωπό του. Στα υπόλοιπα οκτώ μέλη, αντιπροσωπεύονται με εκπροσώπους τους όλες οι πολιτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα δε λοιπά μέλη είναι προσωπικότητες, που προέρχονται από τους χώρους της λογοτεχνίας, της μουσικής, των εικαστικών τεχνών, του τύπου και της επιστήμης της πόλης μας..
Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο κτίστηκε με χρήματα του ζεύγους Βαφόπουλου, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στην οδό Γ. Βαφόπουλου 3, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.
Το κτιριακό του συγκρότημα είναι διαρρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρεται για κάθε είδους πνευματικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές εκδηλώσεις.
Χάρη στις δωρεές ενός ή περισσοτέρων έργων των συμμετεχόντων, από την αρχή ακόμα της λειτουργίας του Βαφοπουλείου, δημιoυργήθηκε μια αξιοσημείωτη συλλoγή έργων τέχνης, γεγονός που oδήγησε στην απόφαση της μόνιμης έκθεσής της σε δύο χώρους 6ου ορόφου του κτιρίου, διαμορφωμένους με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Βιβλιοθήκες Βαφοπουλείου πνευματικού κέντρου
Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο λειτουργούν τρεις βιβλιοθήκες:
1) Στο ισόγειο λειτουργεί η Παιδική Δανειστική βιβλιοθήκη
Είναι ένας ζεστός και πολύχρωμος χώρος για παιδιά από 4 – 14 χρονών, με συλλογή η οποία αριθμεί 14.000 τόμους και 16.000 επισκέπτες ετησίως. Τα παιδιά, εκτός από το δανεισμό βιβλίων, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο χώρο της. Πρόκειται για διάφορες εκδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες γίνονται σε καθημερινή βάση και έχουν σαν στόχο τη γνώση, τη ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση.
2) Πληροφοριακό Τμήμα & Αναγνωστήριο του Κέντρου. Βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου και διαθέτει 13.000 τόμους, μία συλλογή πλούσια σε πληροφοριακά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες λεξικά, περιοδικά, καθώς και σε εκδόσεις τέχνης και καλλιτεχνικών λευκωμάτων. Η είσοδος και η μελέτη στο Αναγνωστήριο 50 θέσεων είναι ελεύθερη σε όλους τους αναγνώστες που θέλουν να διαβάσουν δικά τους βιβλία ή θέλουν να κάνουν χρήση του υλικού της βιβλιοθήκης, προσκομίζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα στο προσωπικό της βιβλιοθήκης. Πρέπει να επισημανθεί ότι το Τμήμα αυτό δεν είναι ανοικτής προσπέλασης και πρόσβαση στα ράφια έχει μόνο ο αρμόδιος βιβλιοθηκονόμος.
3) Στον 3ο όροφο λειτουργεί η Δανειστική βιβλιοθήκη, για αναγνώστες από 14 χρονών και άνω.
Η συλλογή της ανέρχεται στους 24.000 τόμους βιβλίων, οι οποίοι καλύπτουν όλο το φάσμα των γνώσεων, με έμφαση κυρίως στην Ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Η βιβλιοθήκη δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης των αναγνωστών για τις καινούργιες εκδόσεις, τις οποίες εκθέτει σε ειδικό χώρο. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα στη μνήμη λογοτεχνών ή ανθρώπων που ασχολήθηκαν με το βιβλίο. Τέλος η δανειστική βιβλιοθήκη αριθμεί κάθε χρόνο περίπου 12.000 επισκέπτες.
Δανεισμός Στις δύο δανειστικές βιβλιοθήκες οι χρήστες μπορούν να δανείζονται μέχρι και τέσσερα (4) βιβλία για δεκαπέντε (15) ημέρες. Ο δανεισμός των βιβλίων γίνεται με την κάρτα δανεισμού, την οποία αποκτά ο αναγνώστης παρουσιάζοντας την ταυτότητα ή το διαβατήριό του ενώ για τα παιδιά χρειάζεται η συνοδεία και η ταυτότητα του γονέα.
Ώρες Λειτουργίας των βιβλιοθηκών: Τα δανειστικά τμήματα για παιδιά και ενήλικες λειτουργούν καθημερινά: Δευτέρα – Παρασκευή πρωί: 9.00 – 2.00 – απόγευμα: 5.00 – 9.00 Σάββατο και Κυριακή: 9.00 – 2.00
πηγή: Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο (thelib.gr), Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο | Δήμος Θεσσαλονίκης (thessaloniki.gr)