Βανδάλισαν τον κήπο των γλυπτών
Ντροπή
Εικόνες: Πρόδρομος Νικηφορίδης
Ένα ακόμα κρούσμα καφρίλας αντικρίζουν οι περιπατητές της παραλίας από χθες. Άγνωστοι άφησαν το αποτύπωμα τους στον υπέροχο ”Κήπο των γλυπτών”, έναν από τους ωραιότερους θεματικούς κήπους της αναπλασμένης νέας παραλίας. Με κόκκινη μπογιά μουτζουρώθηκαν όχι μόνο τα μάρμαρα και ο περιβάλλον χώρος αλλά και το γλυπτό του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη Μιχάλη Κατζουράκη. Το γλυπτό του Μιχάλη Κατζουράκη Χωρίς τίτλο είναι δείγμα μιας σειράς έργων του που χαρακτηρίζονται από τη δυναμική τους, με πλήρεις και ελλιπείς γεωμετρικές μορφές, ορθογώνια, τετράγωνα, κύκλους και γραμμές, καθώς και με έντονα χρώματα. Το συγκεκριμένο είναι κίτρινο και κάνει ζωηρή αντίθεση με το γκρι του δαπέδου και το γαλάζιο της θάλασσας.
Η ατιμωρησία και η εγκατάλειψη στη νέα παραλία, όπου κυριολεκτικά η αδιαφορία έχει χτυπήσει κόκκινο, με παγκάκια να μην έχουν συντηρηθεί ποτέ, χίλιες καμένες λάμπες, σκουριασμένα σίδερα και βίδες, αφήνει περιθώριο για τέτοιες ενέργειες.
Ο Κήπος του Αλέξανδρου, Ο Κήπος του Απογευματινού Ηλιου, Ο Κήπος της Άμμου, Ο Κήπος του Ίσκιου, Ο Κήπος των Εποχών, Ο Κήπος του Φωκά, Ο Κήπος της Μεσογείου, Ο Κήπος των Γλυπτών, Ο κήπος του ήχου, Ο κήπος των ρόδων, Ο κήπος της μνήμης, Ο κήπος του Νερού, Ο κήπος της Μουσικής. Όλα θεματικά και μοναδικά και διάσπαρτα κατά μήκος 3,5 χλμ του παραλιακού μετώπου, μας περιμένουν με πολύ πράσινο, λιμνούλες με νούφαρα, σιντριβάνια, δεξαμενές νερού, αμφιθέατρο, παιδικές χαρές, παρτέρια με αρωματικά βότανα, εσπεριδοειδή δέντρα, γήπεδα τένις και μπάσκετ και βέβαια τη μοναδική θέα στον Θερμαϊκό.
Ο Κήπος των Γλυπτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης είναι ένα πράσινο δωμάτιο Τέχνης. Είναι ένας κήπος σχεδιασμένος να υποδεχτεί σύγχρονα γλυπτά και να αποτελέσει ένα πολιτιστικό πόλο, ένα σύγχρονο δημόσιο ανοιχτό μουσείο.
Ο κήπος των γλυπτών δημιουργήθηκε στο χώρο, όπου ήταν το πάρκινγκ του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου. Περιλαμβάνει 62 δέντρα, 1.750 θάμνους, χλοοτάπητα και λειμώνα 800 τ.μ. και η συνολική έκταση πρασίνου θα είναι 1.071 τ.μ. Περιλαμβάνει 62 κουκουναριές, 516 κρανιές, 120 πικροδάφνες, 820 κισσούς, 285 κυδωνίαστρα και 26 πλατάνια. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «πράσινο δωμάτιο τέχνης», με κατάλληλη διαμόρφωση για την υποδοχή σύγχρονων γλυπτών μεγάλου μεγέθους. Κυρίαρχο στοιχείο είναι μια μεγάλη επιφάνεια νερού, με ειδικό νυχτερινό φωτισμό, γύρω από την οποία διατάσσονται καθιστικά, επιμήκη παρτέρια, χαμηλές βάσεις γλυπτών και ένα αναψυκτήριο.
Η αντίδραση του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν άμεση και σήμερα το πρωί αποκαταστάθηκαν οι βανδαλισμοί με σβήσιμο των συνθημάτων.