Βγαίνει ξανά στο «σφυρί» ένα από τα πιο γνωστά κτίρια της Θεσσαλονίκης
Ο 4ος όροφος σε ένα από τα πιο γνωστά κτίρια της πόλης βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 17 Ιανουαρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 605.000 ευρώ
Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επανέρχεται ένα από τα πιο γνωστά κτίρια της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για διατηρητέο ακίνητο της δεκαετίας του 1920 που ανήκει στην εταιρεία με την, όχι τυχαία, επωνυμία «Συλλεκτικά Ακίνητα» και το οποίο, βγήκε στο σφυρί στις 15 Δεκεμβρίου 2021 με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 4 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, παρότι και οι έξι ξεχωριστοί πλειστηριασμοί εμφανίστηκαν να οδήγησαν σε κατακύρωση, ο τέταρτος όροφος ξαναβγαίνει στο σφυρί την ερχόμενη εβδομάδα. Το ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «γωνιακό διατηρητέο κτίριο προβολής», έχει προσόψεις επί των οδών Τσιμισκή και Κατούνη στην εμπορική περιοχή των Λαδάδικων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από ισόγειο και 5 κυρίους ορόφους.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης «έχει πρόσωπο επί της οδού Τσιμισκή, μία από τις σημαντικότερες και εμπορικότερες οδούς του κέντρου της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε άμεση γειτονία με την οδό Ίωνος Δραγούμη, τον οδό Μητροπόλεως και τις πλατείες Αριστοτέλους, Εμπορίου και Ελευθερίας».
Το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως το 1995 για να στεγάσει την Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης και αναδιαμορφώθηκε εσωτερικά το 2009. «Πλέον το ακίνητο διαθέτει σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές που περιλαμβάνουν ανελκυστήρα και σύγχρονο σύστημα ψύξης και θέρμανσης το οποίο επιτρέπει λειτουργική ευελιξία στους χρήστες του. Τα τελειώματά του περιλαμβάνουν διπλά εξωτερικά κουφώματα, διακοσμητικά στοιχεία της εποχής κατασκευής του και lobby με μαρμάρινες επενδύσεις», όπως αναφέρεται.
Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 1.570 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο κατάστημα και 5 ορόφους οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν χρήσεις γραφείου και εμπορίου όπως αυτές περιγράφονται στο χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέο. Στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο λειτουργεί εμπορικό κατάστημα, ενώ στους άλλους τέσσερις ορόφους γραφεία.
Το πρώτο και το… δεύτερο σφυρί
Όπως προαναφέρθηκε, στις 15 Δεκεμβρίου 2021 έγιναν έξι ταυτόχρονοι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς για το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, τον δεύτερο, τον τρίτο, τον τέταρτο και τον πέμπτο όροφο καθώς και μία ακόμη οριζόντια ιδιοκτησία, με συνολική τιμή εκκίνησης 4 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα αναφερόμενα στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι έξι ιδιοκτησίες κατακυρώθηκαν και άλλαξαν χέρια.
Ωστόσο, στις αρχές Νοεμβρίου του 2023 δημοσιεύθηκε νέο σφυρί για τον τέταρτο όροφο. Η διαδικασία έχει και πάλι επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς ενεργούσα υπό την ιδιότητα της ως εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών δύο Προγραμμάτων Έκδοσης Κοινών Ομολογιακών Δανείων (από 7 Αυγούστου 2008) συνολικού ποσού 28,54 εκατ. ελβετικών φράγκων της εταιρείας «Συλλεκτικά Ακίνητα».
Στον πρώτο πλειστηριασμό του Δεκεμβρίου 2021 αναφερόταν ότι το συνολικό ποσό της απαίτησης της τράπεζας ανερχόταν σε 9,12 εκατ. ευρώ.
Τώρα λοιπόν και άγνωστο για ποιους λόγους έχει προγραμματιστεί να ξαναβγεί στο σφυρί ο τέταρτος κύριος όροφος του κτιρίου που αποτελείται από τον επιμέρους κοινόχρηστο χώρο του κλιμακοστασίου, πλατύσκαλου και φρέατος ανελκυστήρα, εμβαδού 29,50τ.μ. και από μία οριζόντια ιδιοκτησία συγκεκριμένα χώρο γραφείων (μετά χώρων υγιεινής και προθαλάμου), με πρόσοψη επί των οδών Τσιμισκή και Κατούνη, μικτού εμβαδού (μετά των κοινοχρήστων) 319,95τ.μ. και καθαρού 232,4 τ.μ.
Στην εν λόγω ιδιοκτησία αναλογεί ποσοστό συμμετοχής 65,25/1000 εξ αδιαιρέτου επί του όλου οικοπέδου και των λοιπών κοινόκτητων μερών και εγκαταστάσεων του όλου κτιριακού συγκροτήματος.
Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 605.000 ευρώ, όπως και κατά τον αρχικό πλειστηριασμό. Στις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις της εταιρείας «Συλλεκτικά Ακίνητα» για τη χρήση του 2022 αναφέρεται κύκλος εργασιών (έσοδα από μισθώματα) ύψους 771.644,55 ευρώ έναντι 616.910,95 ευρώ το 2021.
Ακόμη σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία συνεχίζει να κατέχει εκτός από άλλα ακίνητα και το εν λόγω επί των οδών Τσιμισκή 2 και Κατούνη, το οποίο είχε εξαγοράσει το 2008 με ομολογιακά δάνεια σε ελβετικό φράγκο από την Τράπεζα Πειραιώς. Ακόμη γίνεται λόγος για καταχώρηση ζημιών ύψους 5,14 εκατ. ευρώ από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό ακινήτων, ενώ στα αποτελέσματα καταγράφονται και «έκτακτα κέρδη από διαγραφή χρέους» ύψους 38 εκατ. ευρώ.
Πηγή: newmoney.gr / Σταύρος Γριμάνης