Βγήκαμε στα όμορφα μπαλκόνια της Θεσσαλονίκης!
Αυτά είναι τα εύκολα φυτά που είναι κατάλληλα για τα μπαλκόνια μας!
Ανάμεσα σε γκρίζες πολυκατοικίες, σκουριασμένα κάγκελα, ξεθωριασμένα χρώματα στους τοίχους, στο καυσαέριο και στην μουντίλα της πόλης, σε ορισμένες γειτονιές της Θεσσαλονίκης, τα μπαλκόνια ανθίζουν.
Αν σηκώσεις το βλέμμα σου ψηλά, θα δεις μικρές οάσεις, καλαμωτές, λαμπιόνια, θα ζηλέψεις, τους “αστικούς ψηλούς κήπους” και ίσως να παρακινηθείς κι εσύ να φτιάξεις το δικό σου μπαλκόνι!
Εύοσμος
Μένω στον Εύοσμο, το μπαλκόνι μου το φτιάχνω σιγά-σιγά. Κάθε χρόνο προσθέτω και από κάτι. Το συνολικό κόστος δεν μπορώ να το υπολογίσω αλλά πάντα προσπαθώ να χρησιμοποιώ πράγματα που ήδη έχω και να τα ανανεώνω καθώς επίσης και να συνδυάζω οικονομικά αντικείμενα που συνθέτουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Τώρα είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο, το έχουμε διαμορφώσει πολύ όμορφα, είναι κάτι σαν ησυχαστήριο. Εμένα μου αρέσει να κάθομαι και να χαλαρώνω στο μπαλκόνι μου, αν και το καλύτερο κομμάτι είναι όταν μαζευόμαστε τα βράδια με τους φίλους μας για ποτό και συζήτηση. Θυμάμαι ένα βράδυ που η μάζωξη κατέληξε σε μπουγέλο και μετά σε πάρτι. Όλα τα μπαλκόνια είναι όμορφα τις νύχτες, εγώ στο δικό μου αισθάνομαι σαν ένα καναρίνι που βγαίνει από το κλουβί του και απολαμβάνει μία μικρή ελευθερία.
*Αλέξανδρος Τσαουσίδης
Πολίχνη
Μένω στην Πολίχνη, το μπαλκόνι μου το θυμάμαι πάντα σχετικά περιποιημένο, ένιωσα όμως την ανάγκη να το φτιάξω παραπάνω μέσα στη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας. Εκείνη η περίοδος χαρακτηριζόταν από φόβο, από άγχος, επικρατούσε ένας πανικός σε όλους μας. Τότε ήταν που άρχισα να φτιάχνω περισσότερο το μπαλκόνι. Περνούσα όλη την ημέρα στο σπίτι τότε λόγω του εγκλεισμού και σκεφτόμουν ότι θέλω να περνάω χρόνο και στο μπαλκόνι όποτε έκατσα και το περιποιήθηκα και προσπάθησα να δημιουργήσω αυτήν την αίσθηση του «έξω» που τότε ήταν απαγορευμένη. Δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό, γιατί δεν έκανα κάποια μαζική αγορά στην οποία ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα μαζί. Οι μικροαλλαγές και η διακόσμηση που έκανα στο μπαλκόνι γίνονταν σταδιακά με αγορές και υπάρχουν γενικά πολλές όμορφες οικονομικές επιλογές οι οποίες δεν είναι επιβαρυντικές για το πορτοφόλι. Μου αρέσει να περνάω χρόνο στον συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού. Αυτό που μου αρέσει κυρίως να κάνω είναι να το χρησιμοποιώ για να μπορώ εκεί να χαλαρώσω. Το αγαπημένο μου είναι να ακούω μουσική ή να διαβάζω κάποιο βιβλίο με μια κούπα καφέ. Το μπαλκόνι μου είναι ένας χώρος που έχει φιλοξενήσει πολλές στιγμές και αναμνήσεις. Από αγουροξυπνημένα πρωινά το φθινόπωρο, μέχρι τον πρώτο κρύο καφέ την άνοιξη και μέχρι την μεσημεριανή σιέστα το καλοκαίρι, ο χώρος του μπαλκονιού είναι γενικά πρωταγωνιστής. Αγαπημένη ανάμνηση συγκεκριμένη νομίζω πως δεν υπάρχει. Αγαπημένες στιγμές είναι όταν αυτόν τον όμορφο χώρο του μπαλκονιού τον μοιράζεσαι με φίλους και με οικογένεια σε μαζέματα και οικογενειακά τραπέζια, σε γενέθλια και γιορτές αλλά και σε μια μπύρα ή έναν απλό καφέ που θα απολαύσουμε στο μπαλκόνι ακούγοντας μουσική. Πιστεύω ότι είναι κάπως σαν ανάσα, σαν όαση, Είναι μια όμορφη ζωντανή εικόνα ανάμεσα στο γκρίζο των πολυκατοικιών που μπορεί να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό τριγύρω.
*Έλενα Κεχαγιόγλου
40 Εκκλησιές
Μένω στις 40 εκκλησιές, το μπαλκόνι μου έχει αρκετά χρόνια που το έφτιαξα, με την βοήθεια του μπαμπά μου! Είναι μεγάλο και ήθελα ήθελα να εκμεταλλευτώ το χώρο για να περνάω χρόνο ευχάριστα είτε μόνη είτε με αγαπημένα πρόσωπα! Το κόστος είναι 2.500 ευρώ περίπου (φυτά, γλάστρες, έπιπλα μπαλκονιού, τέντες). Είναι κάτι σαν safe place για εμένα, μου αρέσει περνάω χρόνο με τα αγαπημένα πρόσωπα παίζοντας επιτραπέζια σε συνδυασμό πάντα με fast food, ειδικά το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια συχνά γιορτάζω τα γενέθλια μου στο μπαλκόνι και μαζευόμαστε από 10 έως και 20 άτομα. Οπότε η πιο όμορφη ανάμνηση είναι αυτή των γενεθλίων με την ανάλογη διακόσμηση εννοείται, φαγητό, ποτό και μουσική. ο βασικότερο κίνητρο για να φτιαχτεί το μπαλκόνι ήταν για να υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν είσαι στην πόλη, και ότι χάνεσαι έστω και λίγο μέσα στο πράσινο και όχι μέσα στις πολυκατοικίες. Νομίζω ότι όλοι έχουμε την ανάγκη να ξεφεύγουμε κάποιες φορές από την πόλη που μας πνίγει και θεωρώ ότι σε ένα βαθμό το έχω πετύχει αυτό.
*Μαρία Παπαδοπούλου
Ντεπώ
Το μπαλκόνι μου το έφτιαξα φέτος πριν το καλοκαίρι και αυτό γιατί μου αρέσει να περνάω χρόνο σε ένα όμορφο χώρο. Κόστισε 150€ περίπου διότι πολλά από τα έπιπλα και τα διακοσμητικά που υπάρχουν, τα έφτιαξα μόνος μου. Απολαμβάνω να περνώ χρόνο με την γυναίκα μου και τους φίλους μου και γιατί όχι και μόνος αν δεν έχει πολύ ζέστη. Έχω αναμνήσεις από πολλά βράδια με ωραίες συναντήσεις και βαθιές συζητήσεις. Λόγω του επαγγέλματος μου όπου βρίσκομαι στον χώρο των realestate ξέρω ότι είναι ξεχωριστό να έχεις ένα τέτοιο μπαλκόνι ανάμεσα στα δέντρα χωρίς πολυκατοικίες μπροστά μας όποτε έπρεπε να γίνει και ήθελα πολύ να έχω κι εγώ έναν δικό μου όμορφο εξωτερικό χώρο.
*Μάρκος Δεμέτος
Μαρτίου
Μένουμε στην Μαρτίου, το μπαλκόνι μας το φτιάξαμε σιγά-σιγά τα τελευταία 5 χρόνια. Αγοράζαμε σταδιακά φυτά αφενός για ομορφιά και αφετέρου για να μειώνουν την ζέστη επειδή το σπίτι είναι ρετιρέ. Είναι δύσκολο να υπολογίσω πόσο κόστισε γιατί αγοράζαμε σταδιακά φυτά τα οποία πάγωσαν από τους χειμώνες και χρειάστηκαν ανανέωση. Ωστόσο, τα τελευταία 2 χρόνια δεν έχουμε πάρει κανένα φυτό. Απλά φροντίζουμε αυτά που ήδη έχουμε. Ειδικά τα καλοκαίρια καθόμαστε πολύ γιατί έχει δροσιά. Είτε θα κάτσουμε παρέα, είτε για φαγητό (ειδικά το βραδάκι είναι τέλεια). Τέλος, θα κάτσω να διαβάσω ή να κάνω κάποια εργασία. Με βοηθάει το μπαλκόνι γιατί δεν περιορίζεται το βλέμμα μου και είναι πιο ξεκούραστο να κάνεις διάλειμμα και να κοιτάς λίγο ουρανό. Στο μπαλκόνι μας, έχουμε γιορτάσει παρά πολλά γενέθλια, γιορτές, βραδινές μαζώξεις με κρασί, ψηστήρια για εμένα είναι Μια ανάσα μέσα στην πόλη, η γειτονιά μας είναι πολύ πυκνοκατοικημένη. Μπορείς να μιλήσεις με τον απέναντι άνετα. Πολλές φορές ανταλλάζουμε ρίζες φυτών. Εκτός από την δίκη μας ευχαρίστηση, είναι ωραίο και για τους γείτονες να βλέπουν το μπαλκόνι μας.
*Έλενα Στεφανίδου
Φάληρο
Το μπαλκόνι μας διαμορφώθηκε στο πλαίσιο ανακαίνισης ολόκληρου του διαμερίσματος, στα τέλη του 2021. Το κόστος της ανακαίνισης μαζί με τα έπιπλα που αγοράσαμε καθώς και τα φυτά για να το διακοσμήσουμε, ανήλθε στο ποσό των 2.500 ευρώ περίπου. Στο μπαλκόνι καθόμαστε κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, τις βραδινές ώρες, που είναι πιο δροσερά. Μας αρέσει να απολαμβάνουμε κρύα μπύρα, ενώ ακούμε μουσικές της επιλογής μας, να γευματίζουμε, να συζητάμε για το πως κύλησε η μέρα μας, να παρακολουθούμε σειρές/ταινίες, ενώ συχνά προσκαλούμε φίλους μας. Οι πιο ωραίες αναμνήσεις είναι οι βραδιές με παρέα και μουσικές, ιδίως στα πλαίσια γενεθλίων και γιορτών. Το μπαλκόνι αποτελεί ίσως το πιο όμορφο μέρος του σπιτιού μας. Είναι σχετικά μεγάλο και μπορεί να φιλοξενήσει αρκετό κόσμο. Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα, μέσα στην πόλη να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, ειδικά σε υψηλό όροφο (4ος), που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε ανάσες δροσιάς χωρίς να εμποδίζεται η θέα στον ουρανό, καθώς και να προσκαλούμε φίλους, οργανώνοντας διάφορες βραδιές.
*Έλενα Αμπατζόγλου
Ο γεωτεχνικός Νίκος Μισιρλής μας προτείνει τα κατάλληλα και εύκολα φυτά για τα μπαλκόνια μας: “Για να επιλέξουμε φυτά για τα μπαλκόνια μας θα πρέπει να γνωρίζουμε τον προσανατολισμό του και να να υπολογίσουμε το μέγεθος του. Θα πρότεινα βρώσιμα φυτά, τα βότανα είναι μία καλή επιλογή και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, θέλουν λίγο νερό και τα χρησιμοποιείς, τα πίνεις, τα βάζεις στο φαγητό και φυσικά βγάζουν τα ιδιαίτερα αρώματα τους. Μπορούμε επίσης για τις βεράντες μας, να επιλέξουμε μηχανικά φυτά, είναι μία νέα τάση της αστικής γεωργίας τα τελευταία χρόνια, τα οποία φυσικά μπορείς και να τα φας, ντομάτες, πιπεριές κλπ.
Η μεγαλύτερη κατηγορία φυτών εξωτερικών χώρων στα αστικά μπαλκόνια είναι τα καλλωπιστικά, τα οποία ξέρει και θέλει ο κόσμος, η μία υποκατηγορία είναι τα αναρριχώμενα τα οποία θα τα έχεις στο σπίτι σου για πολλά χρόνια, τα οποία θα έχουν τα δικά τους αρώματα, όπως τα αγιοκλήματα και τα γιασεμιά και η δεύτερη υποκατηγορία είναι τα δέντρα τα οποία αντέχουν σε γλάστρες όπως είναι οι ελιές που δεν έχουν μεγάλο ριζικό σύστημα.
Τέλος η πιο σύνηθες κατηγορία είναι τα ανθοφόρα τα οποία χωρίζονται σε ετήσια και πολυετή και τα οποία είναι στο top 10 της κατηγορίας φυτών για μπαλκόνι με την έννοια του ότι δίνουν χαρά λόγω του ότι παίζεις με χρώματα και αρώματα. Τα μείγματα των χωμάτων που αγοράζουμε από οπουδήποτε και τα χρησιμοποιούμε που βασίζονται στην τύρφη, υπάρχουν πολλά θετικά όμως υπάρχει και ένα αρνητικό. Όταν η τύρφη στεγνώσει, όσο νερό και να ρίξεις στο χώμα δεν κάνει τίποτα, θέλει να το βουτήξεις σα σφουγγάρι σε νερό. Αυτός είναι ο λόγος που χάνουμε οι περισσότεροι τα φυτά μας όταν φεύγουμε για λίγες ημέρες, και δεν έχουμε προνοήσει για το πότισμα τους. Χωρίς τύρφη δεν υπάρχει μπαλκόνι κι αυτό γιατί τα κηποχώματα είναι πολύ βαριά, δεν πρέπει λοιπόν, το χώμα μας να το αφήσουμε να στεγνώσει. Τα φυτά μας το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζονται μέρα παρά μέρα.”
Σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή αυτά είναι τα φυτά που είναι απαγορευτικά για τα μπαλκόνια: “Ta φυτά που έχουν μεγάλες ρίζες δεν θα ευδοκιμήσουν και θα είναι μίζερα. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τον προσανατολισμό, αν το μπαλκόνι μας είναι βορινό δεν μπορούμε πχ να βάλουμε μία λεμονιά, δεν μπορούμε να βάλουμε φυτά που δεν αντέχουν την παγωνιά.
Στην Θεσσαλονίκη αν και έχουμε ζέστη το καλοκαίρι τον χειμώνα έχουμε ψύχρα. Καταγράφονται παραπάνω 20 ημέρες με παγωνιά και θερμοκρασίες υπό του μηδενός, στο βορινό μπαλκόνι το 0 είναι -2 με -3, έτσι κάπως χάνουμε και τα φυτά που παγώνουν στο 0.
Αυτά τα φυτά μπορούμε να τα προστατεύσουμε με διάφορα υλικά που υπάρχουν στην αγορά, σαν αντιπαγωτικά πανιά, τα οποία είναι αραχνούφαντα λευκά πανιά χωρίς ραφή που στην ουσία είναι σαν κουβερτάκι και τυλίγουν τα φυτά, μέσω της εξατμησοδιαρροή που έχει το ίδιο το φυτό και μπορεί να διατηρήσει την θερμοκρασία του. Κάποια φυτά καλό είναι να μην τα βάζει αν δεν έχεις τις κατάλληλες συνθήκες να τα προστατέψεις.
Οποιαδήποτε φυτά πολυετή μετά από κάποια χρόνια είναι απαγορευτικά, γιατί τα ριζικά τους συστήματα ξυλοποιούνται και βαραίνουν. Υπάρχουν μέθοδοι που μπορείς να προστατέψεις το μπαλκόνι σου από την υγρασία του ποτίσματος των φυτών.”