Θεσσαλονίκη

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε τέσσερις προφορικές μαρτυρίες για τη γειτονιά του Ισλαχανέ

Δείτε τις προφορικές μαρτυρίες.

Parallaxi
βιντεο-δείτε-τέσσερις-προφορικές-μαρ-598029
Parallaxi

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020, τέσσερις προφορικές μαρτυρίες για την γειτονία του Ισλαχανέ δίνονται στην δημοσιότητα. 

Ο Τάσος Κεφαλίδης και η Γεωργία Σαρηγιαννίδου μας αφηγούνται τις αναμνήσεις τους από τη δεκαετία του ’50 και ’60, καθώς ήταν φίλοι, γείτονες, κάτοικοι του κτηρίου του Ισλαχανέ, που δεν υπάρχει πια.

Ήταν «ο» Ισλαχανές τότε, γεμάτος ζωή από προσφυγικές οικογένειες. Χτίστηκε το 1874 και αποτελούσε τους κοιτώνες του οθωμανικού Ορφανοτροφείου –Τεχνικού σχολείου. Για μικρό χρονικό διάστημα στέγασε το Νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου (1877-78, στη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου), ενώ μετά το 1923 και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών στέγασε οικογένειες προσφύγων.

Η Αμαλία Παπαδοπούλου, μόνιμη κάτοικος της γειτονιάς, μας αφηγείται μια παλιά ξεχασμένη ιστορία που άκουσε μικρή, για το πώς «θρυλείται» ότι διανοίχθηκε η οδός Δεινάρχου και η σχέση της με την τουρκοπούλα Χαμπιμπέ.

Ο Κωνσταντίνος Λουκίδης μας εξιστορεί την ιστορία του καφενείου «η Πρίγκηπος», η ιστορία του οποίου ξεκίνησε από το οικόπεδο που ανήκε κάποτε στο Ισλαχανέ και αγοράστηκε από τον πρόσφυγα παππού του για να στεγάσει το καφενείο η Ελπίς, ή καφενείο του Καραμανλή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα