Βιτρίνες από μάρμαρο φτιαγμένες στις Bιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ

«Είμαι ικανός για να δω την αλήθεια. Έχω καταφέρει πολλά. Όμως, δεν πέταξα στην ζωή μου. Έμεινα με ένα φτερό μονάχα να πετώ».

Parallaxi
βιτρίνες-από-μάρμαρο-φτιαγμένες-στις-b-1250528
Parallaxi

Λέξεις: Σοφία Ζαράρη / Εικόνες: VasiLis VarsakeLis

Γεννημένος το 1960 στην κωμόπολη Δέλβινο, λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αγίων Σαράντα, ο Χρηστάκης Βαλεράς, επισκέφθηκε το 1989 την Ελλάδα για πρώτη φορά .

Η πρώτη πόλη που αντίκρυσε σε αυτό το ταξίδι, προσφορά του Αλβανικού κράτους σε εκείνον ως επιβράβευση για τα αγάλματα που μόχθησαν τα χέρια του να φτιάξουν, ήταν η Θεσσαλονίκη.
Αν έχει μείνει κάτι στην μνήμη του χαραγμένο από εκείνες τις λίγες ημέρες διακοπών στην Ελλάδα, είναι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί τόποι, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Ακρόπολη.
 

Το 1980, περνά στο τμήμα Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Τέσσερα χρόνια μετά, διορίζεται ως καθηγητής σε Λύκειο στην Αλβανία.

Το 1991 αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.       «Πηγαίνω στο σπίτι μου. Όλες οι πόρτες θα είναι ανοιχτές, γιατί είμαι Έλληνας», είναι τα λόγια του ίδιου. Με αυτήν την ακλόνητη πίστη έφθασε εδώ μαζί με την σύζυγο και το τότε δυο μηνών βρέφος τους, αφήνοντας πίσω την ασφάλεια που του εξασφάλιζε η θέση προϊσταμένου σε Λύκειο Καλών Τεχνών.

Πρώτη δουλειά στην νέα πατρίδα, ένα μαρμαράδικο στην Πάτρα. Δύσκολες μέρες, κοπιαστικές. Το πρωί φτιάχνει προτομές και στα κενά της δουλειάς βάφει σπίτια για να επιβιώσει.

Επτά χρόνια μετά, ανοίγει το δικό του εργαστήριο. Οι ανάγκες της αγοράς, τον οδηγούν να ασχοληθεί με την κατασκευή διακοσμητικών εκκλησιαστικών στοιχείων και να αφήσει στην άκρη τα μεγάλα όνειρα να περιμένουν…

Αν υπάρχουν φορές που το ταλέντο περνά από γενιά σε γενιά, στην δική του περίπτωση, ευτύχησε να δει ως πατέρας την μικρή του κόρη στην ηλικία των οκτώ ετών, να σκαλίζει λουλούδι επάνω στο μάρμαρο. Μα και ο γιος του ο Φίλιππος, ολοκληρωμένος γλύπτης σήμερα πλέον, κατόρθωσε να λαξεύσει σε μάρμαρο ένα τέλειο αντίγραφο του Ερμή στα δεκαπέντε του χρόνια.

Αγαπημένο έργο που σκάλισε με τα χέρια του ο γλύπτης Χρηστάκης Βαλεράς, η μαρμάρινη προτομή ενός παπά, του παπά Νίκου, που βρίσκεται σε ένα χωριό 25 χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα.

«Είμαι ικανός για να δω την αλήθεια. Έχω καταφέρει πολλά. Όμως, δεν πέταξα στην ζωή μου. Έμεινα με ένα φτερό μονάχα να πετώ».

Ένα φτερό, από μάρμαρο φτιαγμένο.

Με σύμβολο το φτερό, ο γλύπτης Χρηστάκης Βαλεράς, εγκαινιάζει τον μήνα Δεκέμβριο στις ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΕΧΝΗΣ ΟΤΕ, Θεσσαλονίκης. Φτερά φτιαγμένα από μάρμαρο και γύψο, αφηγούνται ένα προς ένα την μικρή Οδύσσεια του καλλιτέχνη, την πορεία του από την Αλβανία προς στην Ελλάδα.

Αν και μόνα τους το καθένα, δίχως να συνυπάρχουν σε ζεύγη, τα φτερά  του Χρηστάκη Βαλερά αποδεικνύουν με την ταπεινότητα που τον διακρίνει, την πίστη, το πείσμα, την δύναμη αυτού του ανθρώπου, που η φλόγα της δημιουργίας, παρά τις αντιξοότητες της ζωής, συνεχίζει να πάλλεται αιώνια εντός του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα