Θεσσαλονίκη

WonderBARwoman: Μία ημερίδα για τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο bartending

Μία ανοιχτή συζήτηση με καταξιωμένες γυναίκες bartenders, επιχειρηματίες και ανθρώπους από τον χώρο, για το καλύτερο μέλλον της γυναίκας στην εστίαση.

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
wonderbarwoman-μία-ημερίδα-για-τη-θέση-της-γυναίκα-1130040
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Στις σύγχρονες κοινωνίες, οι γυναίκες μετά από αγώνες χρόνων έχουν λάβει σημαντικό μερίδιο στον εργασιακό χώρο, σε όλων των ειδών τα επαγγέλματα, ακόμη και σε αυτά που χαρακτηρίζονται κατά κύριο λόγο “ανδρικά”. Ποια είναι όμως η θέση της γυναίκας στον – κατά κύριο λόγο – “ανδροκρατούμενο” χώρο της εστίασης και συγκεκριμένα, πίσω από το bar; Πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες bartenders από εργοδότες, συνεργάτες και πελάτες στη σύγχρονη κοινωνία;  

Με πρωτοβουλία των μπαρ Γορίλας & Apallou στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, με θέμα «Η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο bartending», στην οποία παραβρέθηκαν καταξιωμένες γυναίκες του χώρου και επιχειρηματίες της εστίασης.

Συζητήθηκαν πλήθος θεμάτων για τη γυναικεία συμβολή στον επαγγελματικό χώρο και συγκεκριμένα σε αυτόν της εστίασης, με δεδομένα και πληροφορίες για την πρόοδο της συμπερίληψης των γυναικών στην εργασία, την περιγραφή της γυναίκας στο bartending, τις ευκαιρίες που (δεν) δίνουν τα bar στις γυναίκες και γιατί οι τελευταίες δεν τα επιλέγουν, καθώς και το μέλλον του bartending.

Την ημερίδα συντόνισε ο Μιχάλης Παπαζήσης, content creator και production manager στο Bar Academy και έδωσε το λόγο πρώτα στη συγγραφέα και ραδιοφωνική παραγωγό, Μαρία Αμανατίδου. Στη θεματική της, με ονομασία “Έξω από το μπαρ πριγκίπισσα, μέσα από τη μπάρα – τι;”, η κ. Αμανατίδου ανέλυσε πώς οι γυναίκες αγωνίζονται για να υπάρξουν και να επιβιώσουν σε μία καθαρά ανδροκρατούμενη κοινωνία και τι σημαίνει για μία γυναίκα να βγαίνει μόνη της, χωρίς να την θεωρούν “περίεργη” ή “τρελή”. Στη συνέχεια, ανέφερε μερικές από τις πιο καταξιωμένες γυναίκες με δύναμη και κύρος στην ιστορία του χρόνου, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ. Αμανατίδου κατέληξε τελικά ότι: “έξω από τη μπάρα, όλες οι γυναίκες είναι βασίλισσες!”

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε ο Σπύρος Πατσιαλός, Gin & Genever Expert, με τη θεματική “WE – MEN A GIRL’S BEST FRIEND”, κατά την οποία ανέλυσε τι κάνει “καλό” ένα μαγαζί εστίασης, ως προς τη συμπερίληψη και την προστασία του στις γυναίκες. Μερικές καλές πρακτικές που πρότεινε να υιοθετούν τα μαγαζιά εστίασης, συμπεριλαμβάνουν την πολιτική προστασίας, ένα γυναικείο πρόσωπο αναφοράς στην ηγεσία της επιχείρησης, καθώς και ένα σύστημα προστασίας μεταξύ των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι βάρδιες να γίνονται σε “ζευγαράκια”. Αναγκαία είναι η διαρκής επικοινωνία και ανατροφοδότηση, αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού ως προς τη διαχείριση των μεθυσμένων πελατών. Προτάθηκε επίσης, ένα δωμάτιο ανάκαμψης για τις γυναίκες αλλά και η πολιτική του “όχι αλκόολ”, την οποία ακολούθησε μία μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτή και επιθυμητή από εργοδότες και υπαλλήλους.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν η Χριστίνα Τσότσιου, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτρια του Δέκα Επτά Cafe και η Ντίνα Κούτσου, Επιχειρηματίας και ιδιοκτήτρια των Cin Cin και Giullieta Spritzeria. Στην ομιλία τους, ανέφεραν σημαντικά ποσοστά για το ρόλο της γυναίκας σε θέσεις leadership στη βιομηχανία της φιλοξενίας, όπως ότι το 60% των γυναικών στην εστίαση είναι σε χαμηλές βαθμίδες και ότι μόνο το 17% ανήκει σε θέσεις διοίκησης. Ανέλυσαν ταυτόχρονα το κομμάτι της μητρότητας και το πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες να συνδυάσουν προσωπική ζωή, οικογένεια και εργασία στη βιομηχανία της εστίασης και φιλοξενίας. Τέλος, έκλεισαν τονίζοντας ότι “Βιομηχανία χωρίς γυναίκες, από εμάς είναι ΟΧΙ“.

Ακολούθησαν η Άντζελα Μαριδάκη, Customer Marketing Manager Reserve & Luxury και ο Μπάμπης Καϊδαλίδης, συνιδιοκτήτης του Bar Academy. Η κ. Μαριδάκη ανέφερε συγκεκριμένα ότι στην Αττική, υπάρχουν 5.500 επιχειρήσεις εστίασης, των οποίων τα Bar Teams είναι στο 92% ανδροκρατούμενα. Τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να έχει συνταξιοδοτηθεί από το επάγγελμα της barwoman. Έντονα συζητήθηκε επίσης το κομμάτι της εγκυμοσύνης. “Έχετε δει μια γυναίκα να κυοφορεί πίσω από το μπαρ;”. Τα δύσκολα βραδινά ωράρια, τα βάρη που σηκώνουν οι γυναίκες πίσω από το μπαρ, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που νιώθουν όσον αφορά τα ένσημα, τα έξοδα και την άδεια μητρότητας, αποτελούν μερικούς από τους λόγους που δεν τις το επιτρέπουν.

Ο κ. Καϊδαλίδης, ανέφερε συγκεκριμένα ότι στα τμήματα της Bar Academy, την περίοδο του 2007, παρατηρούνταν η συμμετοχή μονάχα 1 – 3 γυναικών, ανά δίμηνο ή τρίμηνο. Τα νούμερα αυτά άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται το 2013 με 2014, όπου και πάλι η συγκέντρωσή τους αφορούσε περισσότερο σε θέσεις στο κομμάτι του καφέ και όχι τόσο το βραδινό μπαρ.

Στον χώρο βρισκόταν 12 καταξιωμένες γυναίκες bartenders από Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Γεωργακοπούλου Γεωργία, Δημητρακοπούλου Ασπασία, Ίλε Μαίρη, Κατσιμπάρντη Γιούλη, Κατσιπάνου Παρασκευή, Νικόλ Λίτσα, Μώραλη Ελένη, Τζώρτζια Παπαγιαννοπούλου, Παπαφίλη Ιωάννα, Πετροπούλου Αγάπη, Τίνα Σάρδης και Τόλοζλη Χριστίνα. Οι Αγάπη Πετροπούλου, Τζώρτζια Παπαγιαννοπούλου, Τίνα Σαρδή, Γιούλη Κατσιμπάρντη και Ασπασία Δημητρακοπούλου, μίλησαν για τις εμπειρίες τους στην εστίαση, σε podcast το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά και συντονίστηκε από την Μαρία Αμανατίδου

Τέλος, την ημερίδα έκλεισαν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσή της, Γιώργος Τερζάκης του Apallou Group και Αχιλλέας Πλακίδας, συνιδιοκτήτης και head bartender των Gorilla και Hive2O Bar. Στο τραπέζι “έπεσαν” ιδέες, που μπορούν να υιοθετήσουν τα μπαρ και γενικότερα τα μαγαζιά εστίασης, για να προσελκύσουν γυναικείο δυναμικό προσωπικό, όπως είναι περισσότεροι αποθηκευτικοί χώροι για να σηκώνουν οι γυναίκες λιγότερο βάρος.

“Δεν χωράνε διακρίσεις στο χώρο μας και όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει όμως και εμείς ως ιδιοκτήτες, να φτιάξουμε τους χώρους των μπαρ μας υλικοτεχνικά, έτσι ώστε να είναι ευπρόσδεκτες οι γυναίκες για να θέλουν να έρθουν να δουλέψουν”, τόνισε ο κ. Πλακίδας. Πρακτικές για τις ημέρες εμμήνου ρύσης, όπως ένα survival kit, η ένταξη της γυναίκας στο δημιουργικό κομμάτι των ποτών, αλλά και η παρουσία ψυχολόγου, αναφέρθηκαν ως εξίσου σημαντικές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα