Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε η ανοικοδόμηση των οικοπέδων στη Σοφούλη-Μπήκαν λαμαρίνες

Για κίνηση εκφοβισμού κάνουν λόγο οι κάτοικοι και σημειώνουν ότι «αν γίνει η αρχή, θα χτιστούν όλα»

Parallaxi
ξεκίνησε-η-ανοικοδόμηση-των-οικοπέδω-950283
Parallaxi

Εικόνες: Γιώργος Σχοινάς

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες σε κατοίκους στην περιοχή του Καραμπουρνάκι, μετά τις λαμαρίνες που έκαναν την εμφάνισή τους σε ένα από τα «αμφισβητούμενα» οικόπεδα που πρόκειται να χτιστούν στην οδό Σοφούλη, μπροστά στη θάλασσα.

Πρόκειται για ένα σημείο το οποίο βρίσκεται στη γωνία των οδών Σοφούλη με Ναβαρίνου και στο οποίο από το πρωί της Δευτέρας έχουν τοποθετηθεί λαμαρίνες με πινακίδες εργοταξίου.

Μια κίνηση που φυσικά προκάλεσε την απορία, αλλά και την οργή των κατοίκων, καθώς η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, με τους κατοίκους να ζητούν την ανάκληση των οικοδομικών αδειών.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι η τοποθέτηση λαμαρίνων στέλνει ένα μήνυμα εκφοβισμού προς τους κατοίκους και τους αγώνες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

«Εάν γίνει η αρχή εδώ, θα χτιστούν όλα» ανέφερε στην parallaxi ο πρόεδρος του Συλλόγου Καραμπουρνάκι «Ο Ποσειδώνας», κ. Γιάννης Καϊμακτσίδης που άφησε αιχμές για την αδράνεια του Δήμου Καλαμαριάς για το θέμα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις σημερινές εικόνες.

«Είμαστε εδώ και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής για να αποφασίσουμε και εμείς τις περαιτέρω κινήσεις μας» πρόσθεσε ο κ. Καϊμακτσίδης.

Ανάλογα ερωτήματα θέτουν και κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονται από το πρωί στο σημείο, ζητώντας να πάρουν απαντήσεις από το Δήμο Καλαμαριάς και την Πολεοδομία του Δήμου, σχετικά με το αν το Καραμπουρνάκι θα γίνει τελικά τσιμέντο, ενώ εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός ότι κανείς δεν δείχνει να σέβεται τα αιτήματα, αλλά και τις προτάσεις που εδώ και χρόνια έχουν καταθέσει για την αξιοποίηση της περιοχής.

Το συγκεκριμένο παραλιακό οικόπεδο 10 στρεμμάτων, ιδιοκτησιακά ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, αλλά παραδοσιακά το χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια η τοπική κοινότητα ως χώρο πρασίνου και αναψυχής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος το είχε χαρακτηρίσει ως χώρο άθλησης, αλλά ο δήμος Καλαμαριάς ποτέ δεν φρόντισε να το εντάξει ως κοινόχρηστο δημοτικό χώρο και να το αξιοποιήσει υπέρ της τοπικής κοινότητας.

Πρόκειται για δυο οικοδομικές άδειες που είναι σε πλήρη ισχύ, αφού εκδόθηκαν νόμιμα το 2012 από το γραφείο Πολεοδομίας του δήμου, σε εφαρμογή απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και οι ιδιοκτήτες τους μπορούν ανά πάσα στιγμή να χτίσουν κατοικίες, στην κυριολεξία πάνω… στο κύμα.

Το παράδοξο είναι πως ενώ ο δήμος Καλαμαριάς την περίοδο εκείνη προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να προσβάλλει την απόφαση του Εφετείου, δικαιώθηκε το 2016, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα για να τις ανακαλέσει.

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ιδιοκτησία της, ξεκίνησε δικαστικό αγώνα και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1103/26.7.2021, πέτυχε τον αποχαρακτηρισμό του χώρου και κατόρθωσε να ανοίξει το δρόμο για την οικοπεδοποίηση του χώρου.

Πώς ήταν το σημείο πριν την τοποθέτηση των λαμαρίνων

Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης, ο δήμος Καλαμαριάς είχε μία περίοδο 6 μηνών για να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση και αποζημίωση του οικοπέδου. Μετά την πάροδο του εξαμήνου ο χώρος αποχαρακτηρίζεται οριστικά και η Εθνική Τράπεζα δικαιούται να προχωρήσει στην αξιοποίηση του οικοπέδου. Να σημειωθεί ότι από το διαβιβαστικό του δήμου Καλαμαριάς, φαίνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ βρίσκεται στη διάθεση των υπηρεσιών του δήμου από τις 12/1/2022.

Η parallaxi πριν από λίγους μήνες σε ρεπορτάζ της για το θέμα σημείωνε:

«Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει δεχτεί προτάσεις αγοράς από πολυεθνική κοινοπραξία, αλλά και τοπικούς επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης και του τουρισμού, που ενδιαφέρονται να χτίσουν ξενοδοχειακή μονάδα. Ωστόσο το γενικό πολεοδομικό της Καλαμαριάς δεν προβλέπει το χτίσιμο ξενοδοχείου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν το οικόπεδο αποχαρακτηριστεί.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα εξετάζει και προτάσεις οικοπεδοποίησης του πάρκου για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών. Μάλιστα για να «χρυσώσει» την πρόταση της και να φρενάρει και να εκτονώσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, προτείνει να παραχωρήσει το 1/3 του οικοπέδου στο δήμο Καλαμαριάς, δηλαδή περίπου 3 στρέμματα.

Ο δήμος Καλαμαριάς ρητορικά εκφράζεται υπέρ της διατήρησης του κοινόχρηστου χαρακτήρα του πάρκου Σοφούλη και συντάσσεται με το αίτημα των κατοίκων, αλλά πρακτικά δηλώνει ανήμπορος να σηκώσει το βάρος της αποζημίωσης που ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ».

ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ… SOS

Από το 2004 η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καραμπουρνάκι για το παραλιακό μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους, σε κείμενό της, το οποίο συνυπογράφει ο Σύλλογος Καραμπουρνάκι «Ο Ποσειδώνας», αναφέρεται εκτενώς στα αιτήματα που υπάρχουν προκειμένου ο χώρος να αξιοποιηθεί όπως του αρμόζει ιστορικά και προς όφελος των πολιτών.

Με την εξαίρεση τους απο το ΕΠΣ του “ενιαίου” παραλιακού χάθηκε η ευκαιρία να ανασταλεί η ανοικοδόμηση. Το ΣτΕ κατά την έγκριση του ΠΔ για το Παραλιακό θα μπορούσε να δεχθεί τον επαναχαρακτηρισμό λόγω συνολικής πολεοδομικής μελέτης, της ΣΜΠΕ και των πόρων που δεσμεύτηκε η ΠΚΜ ότι θα διαθέσει μεχρι το 2030. Δηλαδή είχαν το θεσμικό εργαλείο για να σωσουν το δημόσιο χώρο, αλλά επέλεξαν να μη το χρησιμοποιήσουν, μας λέει η Μαρία Ζουρνά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα