Ξένοι φοιτητές γεωπονίας στο μοναδικό ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο στη Θέρμη

Φοιτητές γεωπόνοι από Ολλανδία, Μεξικό, Ιταλία και Κροατία.

Parallaxi
ξένοι-φοιτητές-γεωπονίας-στο-μοναδικ-1000710
Parallaxi

Επίσκεψη και ξενάγηση στο μοναδικό μέχρι σήμερα θερμοκήπιο που λειτουργεί 100% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(ΑΠΕ), αυτό της Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν σήμερα 20 φοιτητές γεωπόνοι από Ολλανδία, Μεξικό, Ιταλία και Κροατία.

O Mody από το Μεξικό και η Μonika από την Κορέα, ήταν δύο από τους 20 φοιτητές γεωπονίας που βρέθηκαν σήμερα στο θερμοκήπιο της προαναφερόμενης εταιρείας που λειτουργεί πλήρως με ενέργεια από τα εύκαμπτα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά που έχουν τοποθετηθεί στην οροφή του και προσφέρουν ενέργεια.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Το master που έχω κάνει είναι πάνω στα αγροβολταϊκά και πιστεύω ότι η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για τη λειτουργία των θερμοκηπίων, ανοίγει έναν νέο δρόμο», τόνισε η φοιτήτρια από την Κροατία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΕΤ, που είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A).

Το θερμοκήπιο της ΟΕΤ είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα πλήρως αυτοματοματοποιημένο και ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο. Έχει εγκατεστημένα στην οροφή του ημιδιαφανή εύκαμπτα φωτοβολταϊκά, επισήμανε η γεωπόνος της ΟΕΤ Ευγενία Αθανασιάδου, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτό έχει φυτευτεί υδροπονική τομάτα από το 2015 μέσω του ευρωπαϊκού project Agrores και ήδη τα αποτελέσματα της πειραματικής καλλιέργειας είναι «εντυπωσιακά».

Όπως εξήγησε, «τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που είναι τοποθετημένα στην οροφή του θερμοκηπίου, ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών και την αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας έως και 30% στην υδροπονική τομάτα», ενώ γνωστοποίησε ότι η χρήση τους έχει δοκιμαστεί και σε άλλα λαχανικά όπως -μεταξύ άλλων-η πιπεριά και η μελιτζάνα.

Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που παράγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΟΕΤ έχουν προσαρμοζόμενη διαφάνεια και μέσω αυτής περνά μόνο η φωτοσυνθετικά ενεργός ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη φωτοσύνθεση των φυτών. Η ενσωμάτωση των 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών δίνει τη δυνατότητα τριπλής χρήσης γης με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας, τροφής και μείωσης κατανάλωσης νερού.

Η επίσκεψη των ξένων φοιτητών γεωπονίας στο θερμοκήπιο της ΟΕΤ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (23-30 Απριλίου) ο Παγκόσμιος Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονίας και συναφών επιστημών «IAAS GREECE». Θέμα του συνεδρίου είναι οι «Νέες τεχνολογίες και νέες τροπολογίες στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας».

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, η κ. Αθανασιάδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο εμβληματικό ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy, στο οποίο η Ελλάδα και συγκεκριμένα η ΟΕΤ έχει ρόλο συντονιστή. «Στόχος του project είναι η δημιουργία για πρώτη φορά ενός εργοστασίου μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, καθώς και η ανάπτυξη εφαρμογών που αφορούν τα θερμοκήπια (agrivoltaics) τα αυτοκίνητα και τα κτίρια«, όπως επισήμανε.

Ο ΙAAS Greece ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη ως μια ιδέα μιας μικρής ομάδας φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και το 2011 συγκροτήθηκε οργανισμός με το όνομα IAAS Thessaloniki. Σήμερα τον IAAS Thessaloniki απαρτίζουν 80 άτομα τα οποία συμμετέχουν και διοργανώνουν συνέδρια, ημερίδες, ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν για θέματα αγροτικής παραγωγής και περιβάλλοντος.

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε για χρήση η ΟΕΤ.

Πηγή: ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα