Υπαίθριοι μικροπωλητές στη Θεσσαλονίκη
Για την εξυπηρέτηση των αναγκών της στρατιάς, παρατηρήθηκε και ανάλογη αύξηση των μικροπωλητών και υπαίθριων πωλητών κάθε είδους εμπορευμάτων και εξυπηρετήσεων.
Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την άφιξη των συμμαχικών στρατευμάτων της ΑΝΤΑΝΤ., ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης υπερδιπλασιάστηκε. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών της στρατιάς, παρατηρήθηκε και ανάλογη αύξηση των μικροπωλητών και υπαίθριων πωλητών κάθε είδους εμπορευμάτων και εξυπηρετήσεων. Κάθε σταυροδρόμι, πλατεία, παζάρι και κάθε μικρός ή μεγάλος δρόμος, γέμισε από μικροεπαγγελματίες, που ανήκαν σε όλες τις φυλές της «πολυπολιτισμικής» Θεσσαλονίκης. Έξω από τα καφενεία, τα εστιατόρια, τους κινηματογράφους, τα θέατρα, σε κάθε γωνιά της πόλης, έστηναν τους πρόχειρους πάγκους τους και πουλούσαν ότι δεν μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους!! Όλο αυτό το πολύχρωμο και ετερόκλητο πλήθος εντυπωσίασε πολλούς από τους καλλιτέχνες που υπηρετούσαν στο συμμαχικό στράτευμα, οι οποίοι το απεικόνισαν σε σκίτσα, υδατογραφίες , ελαιογραφίες , συχνά με σκωπτική διάθεση. Πολλά από αυτά τα έργα δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά της Ευρώπης. Κάποια τυπωθήκαν σε βιβλία, όπως το λεύκωμα που τύπωσε ο Jacques Touchet το 1916 με τίτλο «Les Petits Métiers de Salonique».
Σημείωση: Οι παραπάνω εικόνες αλιεύθηκαν από ιστοσελίδες του διαδυκτίου, κυρίως γαλλικές και από ευρωπαϊκά περιοδικά της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.