Featured

Υπάρχει Ice Hockey στη Θεσσαλονίκη;

Ice Hockey στην Ελλάδα; Και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη; Και όμως υπάρχει!

Νίκος Γκάγιας
υπάρχει-ice-hockey-στη-θεσσαλονίκη-387496
Νίκος Γκάγιας
Εικόνα Αρχείου

Ice Hockey στην Ελλάδα; Και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη; Λογικό να παραξενευτείς, αφού το συγκεκριμένο άθλημα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας. Όμως, υπάρχουν ομάδες/σύλλογοι που ασχολούνται και είναι ενεργές στις «μάχες» επί πάγου τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη. Ένα άθλημα άκρως θεαματικό και δυναμικό, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Εμείς μιλήσαμε με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων, κ. Γιώργο Σμυρναίο, για να μας δώσει την εικόνα του συγκεκριμένου αθλήματος στην Ελλάδα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί, καθώς και για το πως είναι τα πράγματα στο εξωτερικό.

 

View this post on Instagram

A post shared by Ice Hockey Team (@ice_guardians) on

«Το ice hockey ήρθε από την Τσεχία, περίπου το 1989. Υπήρχε Εθνική Ομάδα Ελλάδας με μεγάλους αθλητές, η οποία είχε μια αρκετά καλή πορεία και είχε διακριθεί σε παγκόσμιες διοργανώσεις. Μέχρι το 2014 βρισκόταν υπό την αιγίδα του ΕΟΠΑΓ (Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομίων). Με τα χρόνια οι αθλητές μεγάλωσαν και τα προβλήματα άρχισαν σιγά – σιγά να γίνονται φανερά. Έτσι από το 2014, η ΕΟΠΑΓ σταμάτησε να υφίσταται και αναλάβαμε εμείς, η ΕΟΧΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων).» δηλώνει ο κ. Σμυρναίος ενώ συμπληρώνει: «Σήμερα αριθμούμαι 7 συλλόγους, 5 στην Αθήνα και 2 στην Θεσσαλονίκη / Βόρεια Ελλάδα (τους Ice Guardians και τον Πανσερραϊκό). Την ίδια ώρα που υπάρχουν 2 παγοδρόμια στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη (το Iceberg Center), που μπορούν να στηθούν πρωταθλήματα και οι αθλητές έχουν την δυνατότητα να προπονηθούν. Τα οποία βέβαια είναι ιδιωτικά».»

Εικόνα Αρχείου

Πρωτάθλημα και κορονοϊός

Η πανδημία της covid-19, όπως είναι φυσικό έφερε αλλαγές και στο ice hockey.

«Το φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού. Ποτέ δεν υπήρχε συζήτηση να πραγματοποιηθεί, καθώς στους συγκεκριμένους αγώνες υπάρχει έντονη επαφή μεταξύ των παιχτών. Επίσης, οι χώροι που γίνεται η διοργάνωση είναι αρκετά περιορισμένοι, συγκριτικά με τις διαστάσεις άλλων ευρωπαϊκών σταδίων.» αναφέρει.

Εικόνα Αρχείου

Μιλώντας για το πρόγραμμα προπονήσεων ο κ. Σμυρναίος επισημαίνει: «Η ΕΟΧΑ δεν ρυθμίζει κάθε πότε θα γίνονται προπονήσεις. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Αυτό γίνεται σε συνεννόηση των συλλόγων με τον ιδιοκτήτη του παγοδρομίου. Πολλές φορές, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί αθλητές πηγαίνουν με δική τους πρωτοβουλία σε στάδια της Βουλγαρίας για να κάνουν τις προπονήσεις τους. Εκεί υπάρχουν χώροι ολυμπιακών διαστάσεων (1800 τ.μ, ενώ στην Ελλάδα είναι 1000 τ.μ).»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι αθλητές πληρώνουν από μόνοι τους τον χώρο προπόνησης στην Ελλάδα, φυσικά σε χαμηλότερο αντίτιμο λόγω της ενασχόλησης τους με το ice hockey.

Διαφορές με εξωτερικό

«Υπάρχουν τεράστιες διαφορές, με κυριότερη την έλλειψη παγοδρομίου ολυμπιακών διαστάσεων. Επίσης, η επιχορήγηση από το κράτος στην Ελλάδα είναι μηδενική. Από πλευράς μας έχουν γίνει προτάσεις για την δημιουργία ενός παγοδρομίου, στο οποίο θα μπορούν να γίνονται όλα τα χειμερινά αθλήματα (ice hockey, πατινάζ, curling), καθώς θα μπορεί να έχει πρόσβαση και ο υπόλοιπος κόσμος. Όμως, οι συζητήσεις μας δεν προχώρησαν και δεν έγινε καμία ενέργεια. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα παγοδρόμιο μέσα στην πόλη θα προσέλκυε κόσμο, ενισχύοντας την υπάρχουσα δυναμική. Αναφορικά αυτή την στιγμή υπάρχουν 250 ενεργοί αθλητές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίο κατά κύριο λόγο είναι νέοι άνθρωποι.»

«Εμείς ως ΕΟΧΑ, αυτό που ζητάμε είναι η ενίσχυση του αθλήματος από τους πολίτες, καθώς και η δημιουργία ενός Εθνικού παγοδρομίου, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν οι προπονήσεις και τα πρωταθλήματα.», καταλήγει.

*Το Iceberg Center στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με ανακοίνωση του στο Facebook ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του μέχρι νεοτέρας εξαιτίας των περιορισμών που ισχύουν και της γενικότερης κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα