Υπάρχουν επιχειρήματα για την επαναφορά της Γαλάζιας σημαίας στο Στρατώνι;

Ζητά την επαναφορά της Γαλάζιας σημαίας στο Στρατώνι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολείτευσης κ. Πάχτας αλλά στέκουν τα επιχείρηματά του;

Parallaxi
υπάρχουν-επιχειρήματα-για-την-επαναφ-202086
Parallaxi

Με επιστολή του προς την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με ημερομηνία 12.7.2017, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αριστοτέλη, κ. Χρήστος Πάχτας ζητά “την άμεση ανάκληση της απόφασής σας για απόσυρση της διάκρισης της Γαλάζιας Σημαίας στη βραβευμένη ακτή της τοπικής κοινότητας Στρατωνίου του δήμου μας”. Επιχείρημά του η έκθεση ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ*

Διαβάστε την έκθεση στην οποία παραπέμπει ο δήμαρχος ΚΕΠΑΜΑΧ-ΣΤΡΑΤΩΝΙ-11-7-2017

Η επιστολή αυτή δεν είναι δυνατόν να μείνει αναπάντητη από μέρους της Ελληνικής Προστασίας της Φύσης, δεδομένου οτι σύμφωνα με την απάντησή τους ο κ. Πάχτας προβαίνει σε σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με στόχο τη συκοφάντηση του “Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” και του πρόεδρου του.

Επιπλέον, δια της επιστολής του κ.Πάχτα επιχειρείται η επαναφορά της Γαλάζιας Σημαίας στην παραλία Στρατωνίου με επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και παρά την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων οτι η χρήση της δεν είναι ασφαλής για την υγεία των λουομένων. Και αυτό επίσης δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.

Τα κύρια σημεία όπου αντικρούεται η απάντηση τον κ. Πάχτα είναι:

  1. Το πρόβλημα της πλαζ Στρατωνίου δεν είναι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αλλά οι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και αρσενικού στο ίζημα του κόλπου και στην άμμο της ακτής. Η μελέτη που τεκμηριώνει την επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Στρατωνίου είναι προϊόν συνεργασίας τεσσάρων ερευνητικών ιδρυμάτων -Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο πραγματοποίησε και τη δειγματοληψία), Τμήμα Φυσικής του EMΠ, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του ΑΠΘ και Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σ΄υτο συμφωνούν κια οι δυο πλευρές.
  2. Εντός της ΕΕ, έχουν θεσμοθετήσει μέγιστα αποδεκτά όρια για τα βαρέα μέταλλα στα εδάφη. Ενδεικτικά: Οι πίνακες (αποσπάσματα) έχουν ληφθεί από τα “Στοιχεία Περιβαλλοντικής Γεωτεχνικής” των Μ.Καββαδά και Μ. Πανταζίδου, 2007, διδακτικό εγχειρίδιο του μαθήματος “Περιβαλλοντική Γεωτεχνική”, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. htp://users.ntua.gr/kavvadas/Books/Env%20Geotechnics/Ch-1-2.pdf Είναι προφανές οτι τα μέγιστα αποδεκτά όρια της ρύπανσης για κάθε συγκεκριμένο ρύπο (θα πρέπει να) εξαρτώνται και από τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου όπου έχει εντοπιστεί η ρύπανση. Η ακτή κολύμβησης είναι μία χρήση του χώρου για την οποία θα πρέπει να ισχύουν ιδιαίτερα αυστηρά όρια, λόγω της άμεσης επαφής των λουομένων με το ρυπασμένο υλικό. Η ρύπανση μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία μέσω της επαφής, άμεσης ή έμμεσης, της εισπνοής, της εισαγωγής στην τροφική αλυσίδα ή της κατάποσης ρυπασμένου υλικού. Η σημαντικότερη οδός πρόσληψης είναι η κατάποση ρυπασμένου εδάφους, ιδιαίτερα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αν οι συγκεντρώσεις αρσενικού, μολύβδου, ψευδαργύρου και μαγγανίου που εντόπισε η έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ και των τριών πανεπιστημίων στα θαλάσσια ιζήματα του όρμου Στρατωνίου είναι ένδειξη του τι υπάρχει στην άμμο της ακτής (και η ενημέρωση που είχατε από τους ίδιους τους ερευνητές αυτό υποδεικνύει), τότε σαφέστατα υπάρχει λόγος ανησυχίας δεδομένου οτι αυτές υπερβαίνουν τις οριακές τιμές των ανωτέρω πινάκων κατά μία, δύο και σε ορισμένες περιπτώσεις 3 τάξεις μεγέθους.
  3. Πράγματι, η ποιότητα των υδάτων σε ότι αφορά τους μικροβιολογικούς παράγοντες που είναι οι μόνοι που ελέγχονται είναι εξαιρετική. Ούτε η έρευνα το αμφισβήτησε αυτό ούτε φυσικά η καταγγελία μας. Όμως, με βάση όλα τα ανωτέρω, το μπάνιο σε αυτά τα εξαιρετικά νερά θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές για την υγεία των λουομένων μόνον εφ’οσον δεν έρχονται σε επαφή με τα βαρέα μέταλλα της παραλίας και του θαλάσσιου πυθμένα, δηλαδή εφ’οσον: – δεν έχει κύμα που θα μπορούσε να αναταράξει το βυθό και να διαλυτοποιήσει βαρέα μέταλλα στο νερό – δεν φυσάει άνεμος που θα μπορούσε να σηκώσει τη ρυπασμένη άμμο – οι λουόμενοι δεν περπατάνε στα ρηχά της θάλασσας για να μη διαταράξουν το βυθό – δεν περπατάνε στην παραλία – δεν ξαπλώνουν στην παραλία – δεν αφήνουν τα παιδιά τους να παίξουν με την άμμο – δεν μεταφέρουν ρυπασμένη άμμο πίσω στα σπίτια τους πάνω σε πόδια, παπούτσια, πετσέτες, παιχνίδια
  4. Η παραλία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από κατοίκους του Στρατωνίου. Αλλά οι δυνητικοί κίνδυνοι για την υγεία αφορούν πολύ περισσότερο τους ίδιους τους κατοίκους του χωριού και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, παρά τους τουρίστες και τους περιστασιακούς επισκέπτες. Ας σημειωθεί οτι η “πλαζ” αυτή που δημιουργήθηκε από το μπάζωμα της ακτής του Στρατωνίου με επικίνδυνα απόβλητα δεν είναι η μοναδική εστία ρύπανσης και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος του οικισμού με βαρέα μέταλλα. Αν και αυτό δεν αφορά την ΕΕΠΦ αλλά τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, τονίζουμε ξανά την ανάγκη εκπόνησης μιας εξειδικευμένης επιδημιολογικής μελέτης στο Στρατώνι ώστε να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της μακρόχρονης έκθεσης σε υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων.

Διαβάστε όλη την επιστολή της απάντησης του  Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΓΙΑ-ΣΤΡΑΤΩΝΙ

*Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ Α.Ε.), με έδρα τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, ιδρύθηκε με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας το 1998 από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής και Ιδιώτες με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Νομού Χαλκιδικής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα