Υπερβάλουν οι φοιτητές του ΑΠΘ, λέει ο Υπουργός
Τη ώρα που ο Υπουργός Παιδείας ρίχνει το μπαλάκι της εγκληματικότητας του Πανεπιστημίου στους φοιτητές κια τους διδάσκοντες, ο Πρύτανης υπογράφει σύμφωνο συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ
Υπερβάλουν οι φοιτητές στην επιστολή τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο δήλωσε ξεδιάντροπα ο κ. Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.
Θαρρείς δεν είναι μια ολόκληρη πόλη που είναι μάρτυρας της κατάστασης στο πανεπιστημιακό campus, που φοβάται να κυκλοφορήσει εντός του Πανεπιστημίου ακόμη και τις απογευματινές ώρες.
Κι αν δηλώνει αναρμόδιος για ένα θέμα που απασχολεί μια πόλη και τους φοιτητές του δεύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, εκ των οποίων 500 βάζουν την υπογραφή τους σε έκκληση βοήθειας και τους αγνοεί δημοσίως, εγώ δηλώνω αηδιασμένη. Γιατί θα έπρεπε να έχει την ευαισθησία να σκύβει ακόμη και πάνω στο παράπονο του ενός, πόσω μάλλον των εκατοντάδων.
Να προσεγγίσει η πολιτεία την πανεπιστημιούπολη «όπως την αυλή ενός σχολείου, στο εσωτερικό της οποίας δεν θα επέτρεπε τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών» ζήτησε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, καθηγητής Περικλής Μήτκας κατά την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ.
«Σήμερα πραγματοποιήθηκε άλλο ένα βήμα προς την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στον χώρο του πανεπιστημίου. Η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με έναν Οργανισμό, όπως ο ΟΚΑΝΑ, που διαθέτει, μεταξύ άλλων, την υπηρεσιακή ικανότητα να βοηθήσει το Ίδρυμα είναι σημαντική και αναγκαία. Για την αντιμετώπιση όμως της μάστιγας των ναρκωτικών θα πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση και κυρίως η πολιτεία που θα θέλαμε να προσεγγίσει την πανεπιστημιούπολη, όπως την αυλή ενός σχολείου, στο εσωτερικό της οποίας δεν θα επέτρεπε τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών» δήλωσε ο κ. Μήτκας στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελο Καφετζόπουλο για την υπογραφή του συμφώνου.
Όπως προβλέπεται, θα συσταθεί ειδική Επιτροπή με μέλη του ΟΚΑΝΑ και της Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών του ΑΠΘ. Στόχος της Επιτροπής θα είναι να εξετάσει τη σχέση της Θεραπευτικής Μονάδας Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ (Ε΄ Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ) με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς χωροταξικά βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο της πανεπιστημιούπολης (Παιδικό Κέντρο ΑΠΘ και εγκαταστάσεις Πολυτεχνικής Σχολής).
Επιπρόσθετα, τομείς προτεραιότητας της συνεργασίας αποτελούν: α) η διοργάνωση προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης για εργαζομένους και ανέργους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας, της αποκατάστασης των ουσιοεξαρτημένων ατόμων και της καταστολής του προβλήματος των ναρκωτικών, β) η δημιουργία συμβατικών ή εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και γ) η ανάπτυξη προγραμμάτων Πρακτικής Άσκησης προπτυχιακών ή/και μεταπτυχιακών φοιτητών.
Στο μεταξύ, επιστολή για τα προβλήματα παραβατικότητας που βιώνουν στο πανεπιστήμιο απέστειλαν στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, Κωνσταντίνο-Βασίλειο Κατσάμπαλο και τον πρύτανη του ΑΠΘ, 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Κατσάμπαλος, πρόκειται «για μια κορυφαία ενέργεια αφού οι φοιτητές παίρνουν θέση στα θέματα της εγκληματικότητας που έχουν δημιουργηθεί στο ΑΠΘ και δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτινάξουν την μάστιγα από τους χώρους του πανεπιστημίου». (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)