Υπό κατάρρευση η οροφή του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Λόγω διάβρωσης – Όταν βρέχει ο χώρος πλημμυρίζει και υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος στα συστήματα φωτισμού και ήχου

Φίλιππος Δεργιαδές
υπό-κατάρρευση-η-οροφή-του-μουσικού-σχ-860724
Φίλιππος Δεργιαδές

Κυριολεκτικά στον «αέρα» βρίσκεται το θέμα της οροφής του θεάτρου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, η οποία λόγω κακοτεχνίας κινδυνεύει με κατάρρευση, με αποτέλεσμα το θέατρο να έχει αχρηστευτεί ενώ όταν βρέχει να τοποθετούνται διάφορα δοχεία και κουβάδες στο χώρο, ώστε να μαζεύονται τα νερά και να αποφευχθεί η πλημμύρα.   

Το πρόβλημα διάβρωσης στη στέγη του θεάτρου έχει εντοπιστεί, σχεδόν, εδώ και τρία χρόνια αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα η επιδιόρθωση καθυστερεί λες και πρόκειται για το… μετρό Θεσσαλονίκης. Η οροφή του αμφιθεάτρου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, σύμφωνα με μαρτυρίες είναι πραγματικά έτοιμη να καταρρεύσει καθώς παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα στεγάνωσης ενώ ρωγμές σε αρκετά σημεία της, επιτρέπουν τα νερά της βροχής να εισέρχονται και να πλημμυρίζουν το χώρο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το θέατρο του Μουσικού Σχολείου είναι ένας χώρος λειτουργικός για τη διαδικασία της διδασκαλίας και δεν είναι απλά ένας χώρος εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας. Χρησιμοποιείται για τα μαθήματα των Μουσικών Συνόλων, όπου συμμετέχουν μέχρι και 60 μαθητές ταυτόχρονα και είναι χώρος ζωτικής σημασίας για βασικές δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με τη φύση του σχολείου. Λόγω λοιπόν αυτής της χρήσης και σημασίας του θεάτρου, στην συγκεκριμένη οροφή στηρίζονται βαριές κατασκευές φωτισμού και ηχητικών συστημάτων απαραίτητα για τη λειτουργία του χώρου και της σκηνής.

Ο κίνδυνος για βραχυκυκλώματα

Κάθε φορά λοιπόν που βρέχει, τα νερά εισέρχονται στο χώρο και ο κίνδυνος  να προκαλούνται βραχυκυκλώματα στα συστήματα φωτισμού και ήχου είναι άμεσος. Επίσης όλος ο εξοπλισμός του θεάτρου, τα σκηνικά και τα καθίσματα καταστρέφονται από τα νερά και την υγρασία. Πέρα δηλαδή από τον κίνδυνο κατάρρευσης, η διάβρωση της οροφής προκαλεί πολλαπλές ζημιές και έχει καταστήσει το θέατρο άχρηστο και εκτός λειτουργίας.

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για κάποιο μικρό βοηθητικό θεατράκι, αλλά για ένα κανονικό θέατρο 460 θέσεων που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου, μοναδικό στο νομό Θεσσαλονίκης, στο οποίο φοιτούν 390 μαθητές ενώ έχει σχεδιαστεί να φιλοξενεί 220 μαθητές.

Τα σημεία όπου υπάρχου ρωγμές και διαβρώσεις.

Όμως πρόβλημα στεγάνωσης και διάβρωσης δεν αντιμετωπίζει μόνο το Θέατρο του σχολείου όπου η ψευδοροφή έχει αρχίσει να αποσπάται από τη θέση της, αλλά και το γυμναστήριο το σχολείου που πλημμυρίζει. Επίσης το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χώροι υγιεινής και δύο αίθουσες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα λόγω και του υπεράριθμου των μαθητών να χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας, κοινόχρηστοι χώροι όπως η τραπεζαρία.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις γονέων και μαθητών το υπουργείο Παιδείας αλλά και ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη κωφεύουν και δεν φροντίζουν να αποκατασταθούν οι ζημιές ώστε το σχολείο να λειτουργεί με ασφάλειας και τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας. Πλήρης αδιαφορία όταν για τους σχεδόν 400 μαθητές υπάρχουν, σύμφωνα με καταγγελίες μόνο δύο διαθέσιμες τουαλέτες. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα οι μαθητές με απόφαση του 15μελούς είχαν προχωρήσει σε κατάληψη ενώ η Ένωση Συλλόγων Γονέων του δήμου πιέζει συνεχώς τη διοίκηση του δήμου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές. “Η κατάσταση είναι τραγική με το αμφιθέατρο που έχει τεθεί σε αχρηστία. Να σκεφτείτε ότι τώρα για τα Χριστούγεννα η εορταστική εκδήλωση προγραμματίστηκε να γίνει εκτός σχολείου”, τονίζει μέλος της διοίκησης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.

Πρόβλημα η σχολική στέγη

Να σημειωθεί ότι ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με τα τόσα προβλήματα βρίσκεται στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη όπου να θυμίσουμε σχετικά πρόσφατα είχαμε το πρωτοφανές γεγονός της κατάρρευσης ψευδοροφής στο 4ο Δημοτικό Σχολείου, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός μαθητή-τριας, καθώς υπήρξε έγκαιρη και σωτήρια αντίδραση της δασκάλας.

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους του νομού που αναπτύσσεται συνεχώς και αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης. Παρότι θεωρείται από τους πιο εύρωστους δήμους της Θεσσαλονίκης υπάρχουν περιοχές χωρίς καθόλου σχολεία ή με σχολεία που πλέον λόγω παλαιότητας δεν αντέχουν τον «όγκο» των μαθητών που καλούνται να φιλοξενήσουν.

Ερωτήσεις  στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Το θέμα των προβλημάτων του Μουσικού Σχολείου, αλλά και της σχολικής στέγης της περιοχής, έχει τεθεί επανειλημμένα και στη Βουλή αλλά η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δεν έχουν δείξει ότι ενδιαφέρονται.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Υποδομών την οποία υπέγραφαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων επισήμαναν πως «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφαλείας από τη σκεπή και τον εξοπλισμό του θεάτρου και του γυμναστηρίου αλλά και από τις εξόδους διαφυγής και τον πυροσβεστικό εξοπλισμό» ενώ τόνιζαν πως η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας και δεύτερου μουσικού σχολείου στο νομό Θεσσαλονίκης.

Επίσης και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητούν άμεσα να προχωρήσει η χρηματοδότηση προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές στην οροφή του αμφιθεάτρου και στις άλλους χώρους του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης ενώ τονίζουν πως ευθύνες για τη κατάσταση φέρει και η Δημοτική αρχή, «η οποία εδώ και τρία χρόνια υπόσχεται την αποκατάσταση των ζημιών, χωρίς όμως να προχωρά τα απαραίτητα έργα».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα