Υβριδικό χώρο πρασίνου ζητούν οι κάτοικοι Γαλαξία από Δήμο Θεσσαλονίκης και Υπουργείο Πολιτισμού
Κάνουν λόγο για υβριδικό χώρο πρασίνου - αρχαιολογικών ευρημάτων στο οικόπεδο Καρακάση & Ζαμπελίου
*Εικόνα αρχείου
Χθες Τρίτη 10/12/2024, ύστερα από Πρωτοβουλία 22 Κατοίκων της περιοχής Γαλαξία, κατατέθηκε Αίτημα στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ώστε ο Δήμος να απευθυνθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού με στόχο να δημιουργηθεί υβριδικός χώρος πρασίνου – αρχαιολογικών ευρημάτων στο οικόπεδο Ζαμπελίου & Καρακάση.
Στην ανακοίνωση των κατοίκων Γαλαξία αναφέρεται πώς:
«Πρόκειται για το οικόπεδο το οποίο προορίζονταν εδώ και χρόνια για να γίνει χώρος πρασίνου, δεν δόθηκαν ποτέ τα χρήματα για την απαλλοτρίωσή του και πλέον έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης 8όροφης οικοδομής, μέσα στο πάρκο του Γαλαξία. Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες για τις οποίες η αρμόδια υπηρεσία, στην 551η/29-11-2024 συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, εισηγήθηκε την απομάκρυνσή τους.
Μετά την εύρεση των αρχαιοτήτων, όμως, υφίσταται ευχέρεια επιβολής υβριδικής απαλλοτρίωσης, με μερική ανάληψη της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο νέος χώρος, κατά τη γνώμη μας, δύναται να είναι χώρος πρασίνου – αρχαιοτήτων, σε αναλογία που ο Δήμος και το Υπουργείο Πολιτισμού θα συναποφασίσουν.
Και αυτό επειδή οι αρχαιότητες είναι σημαντικές καθώς:
- πρόκειται για τμήμα ενός ευρύτερου συγκροτήματος που η αρχαιολογική υπηρεσία δεν γνώριζε την ύπαρξή του,
- συμπληρώνει το αρχαιολογικό ψηφιδωτό της πόλης και
- υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκρότημα συνεχίζεται σε μεγάλη έκταση.
Παράλληλα, συνεχίζει να υφίσταται άμεση πολεοδομική ανάγκη δημιουργίας κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, καθώς το εν λόγω ακίνητο εμπίπτει στον πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής και στις δεσμεύσεις και κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους προχωρήσαμε στο παραπάνω αίτημα, το οποίο θεωρούμε ότι επείγει!
Ο Δήμαρχος κ. Αγγελούδης έχει δηλώσει δημόσια κατ’ επανάληψη ότι στηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων του Γαλαξία, αλλά ότι είναι “δεμένα τα χέρια του”. Εάν όντως εννοεί τα όσα λέει, τον καλούμε να τα κάνει πράξη “πατώντας” σε προηγούμενες παρόμοιες ή και αντίστοιχες αποφάσεις, τόσο του 2013 για την περιοχή της Αντιγονιδών, όσο και του 2020 στον Δήμο Παύλου Μελά.
Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε μέσο, ώστε να αποτρέψουμε την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων της περιοχής και της πόλης μας».