Θεσσαλονίκη

Ζήσαμε την απόλυτη “Epafi” στο επετειακό 10ο TEDx University of Macedonia

13 ομιλητές, τρεις performances, 600 άνθρωποι το περασμένο Σάββατο σε μία μεγάλη "γιορτή" έμπνευσης και μοιράσματος

Γιώργος Σταυρακίδης
ζήσαμε-την-απόλυτη-epafi-στο-επετειακό-10-1090332
Γιώργος Σταυρακίδης

Η σημασία διοργανώσεων όπως ένα TEDx, είναι ασφαλώς η έμπνευση και η επαφή με ανθρώπους που βγαίνουν μπροστά – ο καθένας για τους δικούς του λόγους – και τις ιστορίες που επιλέγουν να μοιραστούν με το κοινό. Η ανάγκη των ανθρώπων, και όπως παρατηρώ των νέων κυρίως, να δουν τον εαυτό τους μέσα από τα βιώματα άλλων ή να παρακινηθούν από τα λόγια εκείνων που αποφασίζουν να ανέβουν σε ένα stage και να μιλήσουν για ένα θέμα, είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια παίρνει τεράστιες διαστάσεις προασπίζοντας και προωθώντας την συλλογικότητα, την συμπερίληψη και την έκφραση.

Το περασμένο Σάββατο βρεθήκαμε στο 10ο και επετειακό TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για να μοιραστούμε ιστορίες για την “EPAFI” όπως εύστοχα επέλεξε η ικανή ομάδα της διοργάνωσης να ορίσει ως βασική θεματική της χρονιάς.

Μία επαφή που έχει χώρο και νόημα σε κάθε δραστηριότητα των ανθρώπων, όταν αυτή είναι επί της ουσίας και έχει μέσα της μοίρασμα. Ένα μοίρασμα μάλιστα, που το περασμένο Σάββατο στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, έγινε πράξη μέσα από λέξεις, συγκίνηση, αναμνήσεις, χαμόγελα και μουσική. Συστατικά που διαμόρφωσαν ένα TEDx σημείο αναφοράς τόσο για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όσο και γενικότερα για τον διεθνή θεσμό, τόσο διοργανωτικά όσο και ουσιαστικά.

Η σχεδόν ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Μ2 (sold out από μέρες πριν), τόσο στην πλατεία όσο και στον εξώστη, δηλώνει πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από έμπνευση. Όλο και περισσότεροι ανοίγουμε χώρο για μοίρασμα ιστοριών και δράσεων που θα κάνουν τη διαφορά σε έναν κόσμο που μπορεί να γίνει καλύτερος. Κι εκείνη τη μέρα, όσοι βρεθήκαμε στις ομιλίες του TEDxUniversityofMacedonia γίναμε κοινωνοί μίας ώθησης για αυτό.

Οι 13 ομιλητές, καταλαμβάνοντας διαφορετικούς χώρους επαγγελματικής και κοινωνικής καταξίωσης ο καθένας, ανέβηκαν στη σκηνή και κατέθεσαν λίγη από την αλήθεια τους σε ένα εξαιρετικό κοινό που άκουγε, σχεδόν ευλαβικά, τις ομιλίες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που συγκινηθήκαμε με λόγια και ιστορίες, προβληματιστήκαμε για όσα ζούμε, γνωρίσαμε μέσα από επαγγελματίες, πήραμε θάρρος για να συνεχίσουμε, νιώσαμε περήφανοι για συνανθρώπους μας, αγκαλιάσαμε διπλανούς άγνωστους (γιατί κι αυτό έγινε εκείνη τη μέρα) μόνο και μόνο για να νιώσουμε την επαφή.

Την επαφή με τους άλλους ανθρώπους, την επαφή με τη μουσική, την επαφή με τη φωτογραφία, την επικοινωνία, τα ζώα, την διαφορετικότητα, την σεξουαλικότητα μας, την δημοσιογραφία, την αλήθεια μας, την μαγειρική ως έκφραση, την φωνή μας, την επαφή με ό, τι μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Την επαφή που κάνει τον άνθρωπο να επικοινωνεί και να συναισθάνεται τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον, χωρίς να υποτάσσεται σε αυτά αλλά να έχει τη δύναμη και αντοχή να τα αναμορφώνει.

Η έναρξη του 10ου TEDxUniversityofMacedonia έγινε λίγο μετά τις 12.00 με τους Ιωάννα Δανδέλια και Δημήτρη Σιδηρόπουλο να ανεβαίνουν στη σκηνή για να καλωσορίσουν το κοινό, να μιλήσουν για την επέτειο των δέκα χρόνων και να δώσουν το σήμα για την έναρξη της διοργάνωσης. Πρώτη συγκίνηση της ημέρας, η βαθιά συναισθηματική ομιλία της Ιωάννας Δανδέλια, Διευθύντριας των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και «ψυχής» του TEDxUniversityofMacedonia τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου όσοι έχουμε «επαφή» μαζί της αλλά και με την διοργάνωση, γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι για την υλοποίηση αυτών των ημερών αλλά και πόσο «μπροστά» πήγε το συγκεκριμένο TEDx όλα αυτά τα χρόνια.

Στην παρουσίαση της ημέρας, επιλέχτηκε αυτή τη χρονιά η σεναριογράφος Αθηνά Τσαγκαράκη, λιγότερο «διασκεδαστική» από παρουσιαστές άλλων ετών, ωστόσο απόλυτα ικανή και χρήσιμη στη σωστή ροή του προγράμματος.

Τα performances που «άνοιγαν» τις τρεις φάσεις της ημέρας, λίγο πριν πάρουν τον λόγο οι ομιλητές, έμοιαζαν να έχουν απόλυτο λόγο να βρίσκονται πάνω στη σκηνή μίας διοργάνωσης που έχει ως θέμα της την επαφή. Πρώτοι οι μουσικοί της Ορχήστρας Νέας Γενιάς (Orchestra of New Generation) που μας «καλωσόρισαν» με σπουδαίες μελωδίες, δεύτεροι οι νεαροί μουσικοί του The Hybrid Project που ξεσήκωσαν με τις μίξεις και τον ρυθμό τους και τρίτοι, λίγο πριν τους ομιλητές του τρίτου θέματος, οι αγαπημένοι House Of Drama με ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα, από αυτά που πολύ καλά ξέρει να ενορχηστρώνει ο ο ταλαντούχος χορευτής και χορογράφος Μάριος Μιλτιάδου, aka Bimboy.

Ξεχωριστή αναφορά στα διαλλείματα ανάμεσα στα τρία θέματα, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με άλλους, να συναντήσουν ομιλητές σε μία πιο ιδιωτική συζήτηση, μα περιπλανηθούν στις επιχειρήσεις που στηρίζουν την διοργάνωση, να πιουν και να φάνε κάτι από την εντυπωσιακά γεμάτη τσάντα δώρο και να παρακολουθήσει χρήσιμα workshops που δημιουργήθηκαν ειδικά για το συνέδριο.

Σχετικά με τις ομιλίες και τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν αυτή τη χρονιά, περιλάμβαναν πολλές διαφορετικές επαγγελματικές και κοινωνικές αναφορές, μιλώντας ο καθένας για ιστορίες της ζωής του που τους έφεραν σε «Επαφή» με κάτι διαφορετικό.

«Το 10ο και επετειακό συνέδριο αναζητά το σημείο επαφής που κάνει τον άνθρωπο να επικοινωνεί και να συναισθάνεται τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον, χωρίς να υποτάσσεται σε αυτά αλλά να έχει τη δύναμη και αντοχή να τα αναμορφώνει. Σε αυτό το σημείο, κάθε άτομο καταφέρνει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να ανακαλύψει έναν κόσμο που δεν ήξερε πριν» αναφέρει η διοργάνωση και αυτό ακριβώς είδαμε, ακούσαμε, νιώσαμε στην πολύωρη αλλά σπουδαία ημέρα διεξαγωγής του 10ου TEDxUniversityofMacedonia.

Πέτρος Κλαμπάνης Μπασίστας, Συνθέτης και Παραγωγός – Γιάννης Βελισσαρίδης Φωτογράφος – Γιώτα Ταχταρά Δημοσιογράφος, Συντονίστρια επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan – Παρασκευή Σαλαβγιά Δημιουργός του ντοκιμαντέρ “Twosidesofthesameworld” – Ερριέτα Κούρκουλου Λάτση Ακτιβίστρια Ιδρύτρια και μέλος μη κερδοσκοπικού οργανισμού – Γιάννης Παπαδόπουλος Δημοσιογράφος – Φώτης Γεωργιάδης (BeatsPliz)-Μουσικός παραγωγός – Έλενα Θωίδου Καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Συγγραφέας, Αντώνης Τσαπατάκης Παραολυμπιονίκης, Συγγραφέας – Αλεξία Χατζηπαρασίδου, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας – Μανώλης Παπουτσάκης Σεφ – Άρης Σκλαβενίτης, Sommelier – Μαρία Αμανατίδου, ραδιοφωνική παραγωγός, συγγραφέας ήταν οι 13 ομιλητές της ημέρας που επικοινώνησαν τις ιστορίες τους και, ναι, νιώσαμε όλοι μία επαφή μεταξύ μας. Κάτι σαν να γίναμε θεατές αλλά και συνωμότες μίας συμφωνίας ότι από την επόμενη μέρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε λίγο (και γιατί όχι και πολύ) καλύτερο τον κόσμο που ζούμε. Ο καθένας από τη θέση, τη ζωή και την θέα του.

Δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χρονιά, το 10ο TEDxUniversityofMacedonia έκλεισε αυλαία, έτσι όπως του άξιζε με μία «γιορτή» στον εξώστη της ΑΓΟΡΑΣ ΜΟΔΙΑΝΟ στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και με την υπόσχεση του χρόνου να είναι και πάλι κοντά στους ανθρώπους. Άλλωστε, είπαμε, αυτός είναι ο λόγος που έχουν σημασία τέτοιες διοργανώσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα