Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώνεται το «πράσινο» 7ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας

Mε δωρεά της Αναστασίας Λαδένη.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-ολοκληρώνεται-το-πράσι-752444
Parallaxi

Ένα ολοκαίνουργιο, τελευταίας τεχνολογίας βιοκλιματικό Νηπιαγωγείο, με την ευγενική δωρεά της κ. Αναστασίας Λαδένη, πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του και να υποδεχτεί τους μικρούς μαθητές του από τη νέα σχολική χρονιά, στη Δημοτική Κοινότητα Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά.

Η ανέγερση του 7ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο φιλοξενώντας 50 νήπια είναι αποτέλεσμα συντονισμένης και επίμονης προσπάθειας των αρμόδιων φορέων του Δήμου Παύλου Μελά, οι οποίοι αξιοποίησαν την ανιδιοτελή προσφορά της κ. Λαδένη και, σε συνεργασία με την ομάδα του εργολάβου – διαχειριστή έργου που η ίδια επέλεξε, υλοποίησαν την κατασκευή δύο συνολικά κτιρίων. Έτσι, μετά τον 6ο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό «Παιδική Στέγη Ιωάννη και Αναστασίας Λαδένη» -το 2019- ήρθε η σειρά του Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας, με το κόστος κατασκευής και των δύο να καλύπτεται από τη δωρήτρια, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές των μελετών και κάτω από την επίβλεψη των μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ανέφερε χαρακτηριστικά για τη νέα σχολική υποδομή στην Ευκαρπία: «Είναι χρέος κάθε πόλης να αφουγκράζεται τις ανάγκες των κατοίκων της και ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να λογοδοτεί στα παιδιά της. Σε μια περίοδο που τα οικονομικά δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, έρχεται η συγκινητική προσφορά της κ. Αναστασίας Λαδένη. Αυτό λοιπόν που πρέπει να τονίσουμε είναι η ευγνωμοσύνη που νιώθουμε ως Διοίκηση και ως πόλη απέναντι στη δωρήτρια κυρία Λαδένη που αναλαμβάνει για δεύτερη φορά (μετά τον 6ο Βρεφονηπιακό σταθμό Μετεώρων) με δική της φροντίδα και δαπάνη την υλοποίηση εργασιών ανέγερσης του νηπιαγωγείου. Είμαστε βέβαιοι ότι και η ίδια θα αισθάνεται δικαιωμένη για τη δωρεά της στον δήμο μας και ικανοποιημένη από την ταχύτατη πορεία του έργου».

Ο Αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελετών έργων και σχολικής στέγης, Δημήτρης Λαλές επικεντρώθηκε στη χρησιμότητα του έργου: «Πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι που θα κοσμεί τη σχολική στέγη του δήμου Παύλου Μελά και θα ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Δ.Ε. Ευκαρπίας. Ένα νηπιαγωγείο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές το οποίο θα είναι φιλικό, οικείο και καλαίσθητο ώστε να παρέχει θετικά κίνητρα σε παιδιά, δασκάλους και γονείς. Επιπλέον, είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις σύγχρονες ενεργειακές απαιτήσεις και είμαστε σίγουροι ότι θα προσφέρει το ιδανικό αναπτυξιακό περιβάλλον και τις κατάλληλες συνθήκες για παιδιά και δασκάλους».

Ενεργειακά αυτόνομο, απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και προς τους λιλιπούτειους μαθητές που θα του δώσουν ζωή με την παρουσία τους, το 7ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας κατασκευάστηκε στο Οικοδομικό Τετράγωνο Γ11 το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον Δήμο Παύλου Μελά, επί της οδού Αγίου Δημητρίου της Ευκαρπίας, στον αριθμό 1Α. Πρόκειται για μία έκταση 3.945,35 τ.μ. από τα οποία διαμορφώθηκαν τα 1.000 τ.μ.

Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του έργου πραγματοποιήθηκαν με στόχο την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας κατά τη λειτουργία του κτιρίου. Η κατάταξή του ως Α+ στην κλίμακα ενεργειακής κατανάλωσης ήταν από την πρώτη στιγμή κύριο μέλημα και απαίτηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η βοήθεια του Τμήματος Σχολικής Στέγης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, που ασχολήθηκε με την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τη μελέτη του κτιρίου, την οικοδομική άδεια και την επίλυση προβλημάτων που αφορούσαν στο οικόπεδο, καθώς και τις συνδέσεις με τα Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας. Η εγκατάσταση, βασισμένη σε state – of – the art αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και κατασκευή έχει ως αποτέλεσμα ένα κτίριο απόλυτα εναρμονισμένο με την επιτακτική ανάγκη για σεβασμό του περιβάλλοντος. Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν εκτός από μονωτικά υλικά ιδιαίτερης αποτελεσματικότητας, ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές χαμηλής κατανάλωσης και απόδοσης ενέργειας.

Το κτίριο του νηπιαγωγείου αναπτύσσεται σε μία στάθμη, καταλαμβάνοντας συνολικά 494 τ.μ. από τα οποία τα 370 τ.μ. είναι κλειστοί χώροι και φιλοξενούν τις λειτουργίες του, ενώ τα υπόλοιπα είναι στεγασμένοι ημιυπαίθριοι χώροι και πέργκολες. Στις δύο ευρύχωρες αίθουσες εκπαίδευσης, τα νήπια θα έρθουν σε επαφή με το συναρπαστικό κόσμο της μάθησης, ενώ στους βοηθητικούς χώρους που περιλαμβάνουν αίθουσα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, τραπεζαρία, αίθουσα ξεκούρασης και φυσικά χώρους υγιεινής, θα κοινωνικοποιηθούν και θα κερδίσουν την ανεξαρτησία τους. Παράλληλα, το κτίριο περιλαμβάνει και χώρους διοικητικής μέριμνας που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό, όπως κουζίνα, γραφείο, αίθουσα υποδοχής, χώρους αποθήκευσης, χώρο μηχανολογικών εγκαταστάσεων και χώρους υγιεινής.

Με ιδιαίτερη φροντίδα διαμορφώθηκαν τα υπόλοιπα 600 τ.μ. που αντιμετωπίστηκαν ως συνέχεια των εσωτερικών και ημιυπαίθριων χώρων. Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν εκτεταμένο παιδότοπο, όπου προσεκτικά μελετημένοι χώροι πρασίνου οργανώθηκαν γύρω από λειτουργίες ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της εκσκαφής ενσωματώθηκαν δημιουργικά στο χώρο και θα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής καθημερινότητας μαθητών και δασκάλων.

Η υποστήριξη της κ. Λαδένη που για δεύτερη φορά στάθηκε στο πλευρό των γονέων και των μικρών μαθητών του δήμου μας σε συνδυασμό με την άψογη συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδήγησαν σε ένα άρτιο αισθητικά και κατασκευαστικά αποτέλεσμα, ένα τελευταίας τεχνολογίας σχολείο όπου η γνώση του παρελθόντος και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ενταγμένα στην καθημερινότητα των μαθητών και άρα επιτυγχάνονται με τρόπο σύγχρονο και βιωματικό.

Έχοντας θέσει ως έναν από τους βασικούς του στόχους την ενίσχυση και αναβάθμιση της σχολικής στέγης, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο Δήμος Παύλου Μελά και οι αρμόδιες υπηρεσίες του συνεχίζουν να εργάζονται συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο ίδιο οικόπεδο όπου κατασκευάστηκε το 7ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας, πρόκειται μελλοντικά να ανεγερθεί τριώροφο κτίσμα, το 5ο 12/θέσιο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας. Έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε η χρηματοδότηση για την κατασκευή του σχολείου να ενταχθεί στην Πρόσκληση ΑΤ07 του «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στην Ομάδα Γ, που αφορά στην ωρίμανση, ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή, εάν αυτό δε γίνει εφικτό, σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης εκδώσει πρόσκληση εντός του 2021. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό για την ανέγερση δημόσιων κτιρίων, και το νέο σχολείο θα είναι ενεργειακής κλάσης Α και θα κατασκευαστεί ακολουθώντας τις αρχές της βιοκλιματικής δόμησης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα