Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Σαρκοφάγες χελώνες κατέκλυσαν ρυάκι σε πάρκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Πως βρέθηκαν στο πάρκο- Τι λένε οι ειδικοί

Φανή Χαρίση
θεσσαλονίκη-σαρκοφάγες-χελώνες-κατέ-929553
Φανή Χαρίση

Ένας τεράστιος πληθυσμός από εισαγόμενες σαρκοφάγες χελώνες διαβιεί σε ένα ρυάκι που επικοινωνεί με τα δύο συντριβάνια στο πάρκο Πεδίο Άρεως, απέναντι από την ΕΡΤ3, έχοντας μάλιστα επιβληθεί στο περιβάλλον έναντι των ελληνικών χελωνών.

Δεκάδες χελώνες διαφόρων μεγεθών και χρωματισμών, είτε κολυμπούν νωχελικά μέσα στο ρυάκι, είτε λιάζονται ακινητοποιημένες σε σημείο που αρχικά ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι είναι πλαστικές που κάποιος τις τοποθέτησε ως ντεκόρ! 

khelones2.jpg

Οι συγκεκριμένες χελώνες που αναπαράγονται με αυξητικό ρυθμό δεν βρέθηκαν στο συγκεκριμένο πάρκο μέσα από κάποιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης ή άλλου φορέα αλλά πετάχτηκαν από τους ιδιοκτήτες τους που τις είχαν αγοράσει από ενυδρεία ή pet shop αφού προφανώς μεγάλωσαν και σταμάτησαν να είναι τα χαριτωμένα μικρά χελωνάκια που αρχικά αγόρασαν!

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο όπως ανέφερε στην Parallaxi ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Πρασίνου ( νυν αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής), Σωκράτης Δημητριάδης είναι ότι οι χελώνες αυτές είναι σαρκοφάγες!

«Συμπολίτες μας που αγόρασαν χελώνες από pet shop τις εγκαταλείπουν στο ρυάκι νομίζοντας ότι κάνουν κάτι καλό. ΕΙχαμε επικοινωνία με την Κτηνιατρική του ΑΠΘ και μας είχαν ενημερώσει ότι το συγκεκριμένο είδος χελώνων είναι παρασιτικό και δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στο οικοσύστημα μας γιατί είναι σαρκοφάγες και επιτίθενται στις ενδημικές δηλαδή στις ελληνικές χελώνες» τόνισε ο κ. Δημητριάδης. 

Οι χελώνες που όπως είπε είναι «κοκκινόλαιμες ή κιτρινόλαιμες» δηλαδή έχουν χρωματικούς συνδυασμούς στους λαιμούς τους κανονικά θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σημείο μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας «για την οποία ζητήσαμε την συνδρομή της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ» προκειμένου να μην δημιουργηθεί περαιτέρω ζήτημα στα ελληνικά είδη.

Ο Στέλιος Γερονυμάκης, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων» ανέφερε ότι «έχουμε παρατηρήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα» επισημαίνοντας ότι οι χελώνες είναι «σαρκοφάγες και οι οποίες αγοράστηκαν από pet shop» δηλαδή ήρθαν από το εξωτερικό προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε όλες τις ασθένειες και «τρώνε τα πάντα». 

khelones3.jpg

«Τρώνε οτιδήποτε έχει επαφή με το νερό, δηλαδή τις άλλες χελώνες, τα μωρά χελωνάκια, τα βατράχια, τους γυρίνους, οτιδήποτε μπαίνει μέσα στο νερό. Μεγάλο ζήτημα είναι ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στις ασθένειες και κατ΄επέκταση έχουν επιβληθεί στο περιβάλλον σε σχέση με τις δικές μας τις χελώνες τις ελληνικές».

Η καθηγήτρια Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Αναστασία Κομνηνού μιλώντας για το θέμα στην Parallaxi αναφέρθηκε στην ασυνειδησία όσων αγοράζουν χελώνες από ενυδρεία ή pet shop και στη συνέχεια τις παρατούν στο πάρκο. «Ειναι παμφάγα αυτά τα ζώα, τρώνε τα πάντα και τα εγκαταλείπουν εκεί. Θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα αυτά τα ζώα να μεταφερθούν κάπου» ανέφερε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα