Θεσσαλονίκη

22 εικόνες από το ασπρόμαυρο και έγχρωμο παρελθόν της Καμάρας

Εικόνες, ασπρόμαυρες και έγχρωμες, από την Αψίδα του Γαλέριου στο πέρασμα του χρόνου.

Parallaxi
22-εικόνες-από-το-ασπρόμαυρο-και-έγχρωμο-422394
Parallaxi

Εικόνες: Pinterest

Η Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως «Καμάρα», είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα, χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί το δημοφιλέστερο μέρος συνάντησης των κατοίκων και των τουριστών και την αφετηρία, αν όχι όλων, των περισσότερων ομαδικών συγκεντρώσεων και πορειών του κέντρου. Το ραντεβού στην Καμάρα θα παραμένει πάντα μια κλασική αξία.

Πώς έμοιαζε άραγε το αγαπημένο σημείο των ανθρώπων της πόλης παλαιότερα;

Σπάνιες φωτογραφίες θα σου δώσουν μια ιδέα για το πού πατούσαν οι πρόγονοί σου και πώς περνούσαν από εκεί που περπατάς καθημερινά!

Η Καμάρα είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής «Τετραρχίας» (αρχές 4ου μ.Χ. αιώνα) και αποτελεί το ένα σκέλος (δυτικό) μίας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα.

Κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, όταν αυτός επέστρεψε νικητής στην πόλη (περί το 306 μ.Χ.) μετά από πολέμους του κατά των Περσών.

Η θριαμβική αυτή αψίδα ήταν τοποθετημένη κάθετα στην αρχαία Εγνατία, που διέσχιζε την πόλη (δυτικά προς ανατολικά) και αποτελούσε μέρος του λεγόμενου Γαλεριανού συγκροτήματος (Ρωμαϊκά Ανάκτορα), που αναπτύσσονταν κύρια νοτιοδυτικότερα, στις σημερινές πλατείες Ναυαρίνου και Ιπποδρομίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Τα πιο διάσημα σημεία της Θεσσαλονίκης για ραντεβού

Η αψίδα του Γαλερίου αποτελεί στοιχείο του Γαλεριανού Συγκροτήματος στο Ν.Α τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσ/νίκης.

Σήμερα σώζονται δύο κύριοι πεσσοί και ένας δευτερεύων, που συνδέονται με πλίνθινο τόξο. Οι κύριοι πεσσοί φέρουν επένδυση από μαρμάρινες πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις , που αφηγούνται γεγονότα από τις πολεμικές επιχειρήσεις του Γαλερίου κατά των Περσών. Το κεντρικό τοξωτό άνοιγμα είναι πλάτους 9.7 μ. και ύψους 12.5 μ. και το μικρότερο πλάτους 4.85 μ. και ύψους 6.5 μ. Διαβάστε περισσότερα για την Καμάρα ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Η άγνωστη «Καμάρα» που βρίσκεται τρεις ώρες μακριά από τη Θεσσαλονίκη! 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα