Φοιτητικές ιστορίες από το μέλλον

Τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια της πόλης σκοράρουν δυνατά με βραβευμένες ευρεσιτεχνίες και καινοτομίες

Parallaxi
φοιτητικές-ιστορίες-από-το-μέλλον-110676
Parallaxi

Όλη η πόλη έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο ΑΠΘ και αυτό το καταλαβαίνεις εύκολα κάθε φορά που κυκλοφορούν τα νέα για μία καινούρια ευρεσιτεχνία ή καινοτομία των φοιτητών. Mε αφορμή του συστήματος ανίχνευσης ατυχήματος μοτοσικλετιστών που έγινε γνωστή τις τελευταίες μέρες, η τελευταία μεγάλη καινοτομία από το ΑΠΘ, το κράνος που σώζει ζωές, μία ομολογουμένως σπουδαία δημιουργία των φοιτητών η οποία απέσπασε διθυραμβικά σχόλια, κάνουμε μία αναδρομή σε μερικές μόνο από τις καινοτομίες των πανεπιστημίων της πόλης τα τελευταία χρόνια.

καινοτομίες 1Η πιο πρόσφατη, το L.EM.ON CRASH (Life Emergency on CRASH), είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανίχνευσης ατυχήματος και ειδοποίησης του αρμόδιου φορέα εκτάκτου ανάγκης με GPS που τοποθετείται στο κράνος και θα είναι προγραμματισμένη να ανιχνεύει οποιαδήποτε σύγκρουση στέλνοντας το ακριβές σημείο του ατυχήματος και μεταδίδοντας τηλεφωνικά μέσω αυτοματοποιημένου μηνύματος στο ΕΚΑΒ τα προσωπικά στοιχεία του αναβάτη (ομάδα αίματος, ιατρικές παρατηρήσεις και ιστορικό χρήσιμο για τις πρώτες βοήθειες). Ακόμα περισσότερο, σε περίπτωση που ο αναβάτης διατηρεί τις αισθήσεις του ακόμα και μετά από την σύγκρουση θα υπάρχει ακουστικό και μικρόφωνο το οποίο και θα καθιστά δυνατή την επικοινωνία του με τον αρμόδιο φορέα ακριβώς μετά την αυτόματη κλήση και γνωστοποίηση της τοποθεσίας του. Ήδη η τετραμελής ομάδα έχει φτιάξει μία πρωτότυπη συσκευή διαστάσεων 10Χ6Χ2 ωστόσο το τελικό προιόν για να κυκλοφορήσει στην αγορά θα κατασκευαστεί ειδικά σε μικρότερο μέγεθος.

https://www.youtube.com/watch?v=be1rd4NfNuI

Φοιτητές στην μάχη της νόσου Πάρκινσον. Η καινοτόμος εφαρμογή Prognosis της ερευνητικής ομάδας φοιτητών του καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, κέρδισε στον μεγάλο διαγωνισμό Microsoft Imagine Cup 2015 ανάμεσα σε 320.000 ομάδες. Μία εφαρμογή για “έξυπνα” τηλέφωνα η οποία λειτουργεί συνδυαστικά με ένα περικάρπιο δραστηριότητας και μάλιστα διατίθεται δωρεάν. Όταν η εφαρμογή εγκατασταθεί στο κινητό καταγράφει δεδομένα αλληλεπίδρασης του χρήστη με τη συσκευή (π.χ. αλλαγή στη φωνή, ύπαρξη τρόμου,αλλαγή στον τρόπο γραφής μηνυμάτων, τρόπο βαδίσματος), καταγράφοντας ταυτόχρονα ένα διάνυσμα δεδομένων συμπεριφοράς που συνδέεται με τα συμπτώματα του Πάρκινσον, ένα διάνυσμα το οποίο οδηγεί σε δείκτες έγκαιρης πρόγνωσης. Η εφαρμογή συλλέγει τα δεδομένα, ανώνυμα από υγιείς εθελοντές αλλά και ασθενείς στέλνοντάς τα στον κεντρικό server της Prognosis εμπλουτίζοντας την βάση δεδομένων της.

prognosis_0

“ΒlindExams” το καινοτόμο σύστημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από τον αναπληρωτή πρύτανη, καθηγητή Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και την ομάδα φοιτητών του και επιτρέπει στους τυφλούς φοιτητές να δίνουν γραπτώς εξετάσεις. Ένα πρωτοπόρο σύστημα για τα ελληνικά Πανεπιστήμια το οποίο δίνει την δυνατότητα μέσω ενός φορητού υπολογιστή με ενσωματωμένη την εφαρμογή και με την χρήση ακουστικών και συνθετικής φωνής ο φοιτητής με τα προβλήματα όρασης ακούει τις ερωτήσεις, απαντάει και έπειτα ακούει τις απαντήσεις του, διορθώνοντας όπου θέλει. Το σύστημα κατά την διάρκεια κατασκευής του δοκιμάστηκε σε δέκα φοιτητές με προβλήματα όρασης πριν υλοποιηθεί, ενώ η συμπλήρωση της απαιτούμενης φόρμας για τα θέματα από τους εκάστοτε καθηγητές είναι ιδιαίτερα απλή.

blindexams-01

Cinemetro το πρώτο μετρό της πόλης ήταν διαφορετικό. Το πρώτο μετρό της πόλης είναι κινηματογραφικό και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα εφαρμογή που δημιούργησαν φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου. Το Cinemetro για το οποίο δούλεψαν όλοι οι φοιτητές εθελοντικά, εκπαιδεύει και ψυχαγωγεί ενώ ταυτόχρονα χαρτογραφεί την πλούσια κινηματογραφικά ιστορία της πόλης από τις αρχές ακόμα του 20ου αιώνα έως και σήμερα. Στο application το οποίο είναι συμβατό για τα περισσότερα κινητά και τάμπλετ ο επισκέπτης μπορεί να βρει φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για κάθε ένα μαρκαρισμένο σημείο κινηματογραφικού ενδιαφέροντος στην πόλη, από σημεία τοπόσημα που έχουν απαθανατιστεί στα κινηματογραφικά καρέ, κινηματογραφικές αίθουσες τις πόλεις κ.α , αναπτύσσεται σε τρεις γραμμές-θεματικές και διατίθεται δωρεάν και είναι διαθέσιμη για android και ios στα αντίστοιχα shops.

cinemetro thess

Ένας μετρητής άγχους που πράγματι μετράει το άγχος. Το εργαστήρι Πολυμέσων του τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ δημιούργησε μία συσκευή βιονάδρασης για αναγνώριση συναισθημάτων. Με ένα ειδικό περικάρπιο και έναν αισθητήρα στο λοβό του αυτιού το άτομο συνδέεται με τον υπολογιστή και στην συνέχεια ο μετρητής ξεκινάει την καταγραφή, μετρώντας τον καρδιακό παλμό, την θερμοκρασία και την επιδερμική εφίδρωση. Ο μετρητής είναι μόνο η αρχή καθώς έπειτα από την μέτρηση του άγχους, σε ποσοστό αναγνώρισης συναισθημάτων έως 85%, αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση διάφορων συμπεριφορών και να αξξιοποιηθεί βρίσκοντας εφαρμογή σε πολλούς ακόμα τομείς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα