Θεσσαλονίκη

7 υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν πώς θα πατάξουν την παραβατικότητα στη Θεσσαλονίκη

H parallaxi ρωτάει υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης για τις προτεραιότητες τους στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Parallaxi
7-υποψήφιοι-δήμαρχοι-απαντούν-πώς-θα-πα-365907
Parallaxi
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Δέκα εβδομάδες μας χωρίζουν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Δέκα εβδομάδες, με αυτήν που τρέχει, μακριά από τη στιγμή που οι Θεσσαλονικείς θα επιλέξουν τον δήμαρχο που θα διαδεχθεί τον Γιάννη Μπουτάρη.

Επιλέξαμε 10 ερωτήσεις για υποψήφιους δημάρχους, μια για κάθε εβδομάδα, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η ποιότητα ζωής στην πόλη μας και όχι μόνο. *Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση των υποψηφίων δημάρχων γίνεται με αλφαβητική σειρά.

1η Ερώτηση: Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

Σπύρος Βούγιας

Αν εξαιρέσουμε τα προβλήματα της εγκληματικότητας, για τα οποία είναι θεσμικά και αποκλειστικά αρμόδια η ΕΛΑΣ, οι πιο συνηθισμένες εκφάνσεις και επιπτώσεις της παραβατικότηταςστη Θεσσαλονίκη είναι η παράνομη στάθμευση, το παραεμπόριο, η καταπάτηση του ελεύθερου δημόσιου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα, η κίνηση των μηχανοκίνητων δικύκλων στα πεζοδρόμια, η ηχορύπανση και το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. Όλες οι παραπάνω παραβιάσεις του νόμου, υπόκεινται στη δικαιοδοσία και τον έλεγχο της δημοτικής αστυνομίας.

Μπορώ να πω απερίφραστα πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει ριζικά η σημερινή εικόνα, είναι να τετραπλασιαστεί η σημερινή δύναμη της δημοτικής αστυνομίας, πλησιάζοντας τον αριθμό των 300 υπαλλήλων, περίπου. Φυσικά, μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να γίνει μια πιο ορθολογική αξιοποίηση του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού των 70 ατόμων (που, για 2 βάρδιες, σημαίνει, πρακτικά, λιγότερους από 30 υπαλλήλους στο δρόμο).

Συγκεκριμένα, θεωρώ εντελώς λανθασμένη την αποκλειστική, σχεδόν, ενασχόληση των δημοτικών αστυνομικών με τον έλεγχο της στάθμευσης και τις κλήσεις, την ώρα που οι άλλες σοβαρές παραβάσεις που αναφέρθηκαν ευρίσκονται πλέον εκτός ελέγχου. Πριν από κάθε ενέργεια της διοίκησης, πρέπει να διεξαχθούν οργανωμένες καμπάνιες πληροφόρησης, ενημέρωσης και  διαβούλευσης με τους πολίτες.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Η αντιμετώπιση της παραβατικότητας μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά μόνο αν καταφέρουμε να “ξανακατακτήσουμε” τους ελεύθερους χώρους. Δεν χρειαζόμαστε ανοικτούς χώρους – βιτρίνες αλλά τόπους κοινωνικής δράσης και συμμετοχής. Να είναι η πόλη ζωντανή και παρούσα στις πλατείες, στα πάρκα, στις παιδικές χαρές. Η παρέμβαση των δυνάμεων που θεσμικά έχουν την ευθύνη της διατήρησης της τάξης είναι μία πρόσκαιρη λύση που δεν αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, παρά τις αστυνομικές επιχειρήσεις στο χώρο του ΑΠΘ, την αμέσως επόμενη ημέρα, τα παραβατικά στοιχεία επιστρέφουν. Αυτό που χρειάζεται είναι να φροντίσουμε να φέρουμε το κοινωνικό “γίγνεσθαι” στους ανοικτούς χώρους με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και παρεμβάσεων σε συνδυασμό με τον κατάλληλο φωτισμό.

Η δημοτική αρχή λοιπόν οφείλει να προχωρήσει σ’ εκείνες τις δομικές παρεμβάσεις που θα καταστήσουν τους ανοικτούς χώρους πραγματικά ελεύθερους, προσπελάσιμους και διαχειρίσιμους από τους πολίτες.

Παράλληλα, επειδή ως Δημοτική Κίνηση “Υψίπολις” θεωρούμε ότι το πρόβλημα της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας σχετίζεται με το φαινόμενο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, πιστεύουμε ότι για να λυθεί θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές διαδικασίες. Για το λόγο αυτό έχουμε προχωρήσει στην κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου, ενός οράματος για μία βιώσιμη κοινωνικά και περιβαλλοντικά ανάπτυξη που γειώνεται μέχρι τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Κωνσταντίνος Ζέρβας 

Ό,τι γίνεται εντός της πόλης αφορά και το δήμαρχο, παρόλο που ορισμένοι επιλέγουν να κρύβονται πίσω από το ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Η πόλη έχει θέμα με την ασφάλεια  και φυσικά είναι ζήτημα και του δήμου. Τα νούμερα της εγκληματικότητας είναι πλασματικά γιατί πολλά συμβάντα δεν καταγράφονται καθώς οι πολίτες το θεωρούν μάταιο. Ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις καθημερινές κλοπές και διαρρήξεις. Η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να αποκτήσει το δικό της άβατο, όπως τα Εξάρχεια και η Ομόνοια στην Αθήνα.

Η τελευταία αναδιάρθρωση  της ΕΛ.ΑΣ, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, η γραφειοκρατία αλλά και η μετατροπή της σε πάροχο υπηρεσιών φύλαξης σταθερών στόχων έχουν αδυνατίσει τις δυνατότητές της. Εμείς οφείλουμε ως δήμος και θέτουμε ως προτεραιότητα να φροντίσουμε όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Ο επαρκής φωτισμός παντού, σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, μειώνει δραστικά την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Όπου δεν υπάρχουν νεκρές ζώνες, ξενοίκιαστα καταστήματα, γκετοποιημένες περιοχές και η πόλη σφύζει από ζωή και κίνηση, ο χώρος που μένει για το έγκλημα και την παράβαση μειώνεται.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο χώρο με  ευταξία, καθαρό και περιποιημένο που θα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και θα αποτρέπει το έγκλημα. Στην εξίσωση μπορούμε να βάλουμε τις αστικές αναπλάσεις του δημοσίου χώρου, καθώς με τρόπο συντεταγμένο και καθολικό μπορούν να μεταμορφώσουν μία ολόκληρη περιοχή. Στο σχεδιασμό μας τέλος βρίσκεται η ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας που δεν θα βεβαιώνει μόνο κλήσης παράνομης στάθμευσης αλλά θα έχει εμφανή παρουσία σε κάθε στενό της Θεσσαλονίκης.

Μάκης Κυριζίδης 

Θα απαντήσω με μια έκκληση που θα κάνουμε σε λίγους μήνες προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Ας την υιοθετήσουμε από τώρα. Αν ο δήμος είμαστε όλοι εμείς, η δημοτική αρχή είναι η φωνή μας, αν όχι όλων, πάντως των περισσότερων. Και τι λέει αυτή η φωνή εδώ και χρόνια; Να ζήσουμε επιτέλους σε μια πιο πολιτισμένη πόλη! Δείκτης μιας πολιτισμένης, ευχάριστης πόλης είναι πως χρησιμοποιούνται τα πεζοδρόμια, οι ράμπες ΑΜΕΑ, οι στύλοι φωτισμού και σημάνσεων, οι στάσεις λεωφορείων, τα παγκάκια, οι κάδοι απορριμμάτων, οι διαβάσεις πεζών και οι ορισμένες θέσεις στάθμευσης δικύκλων και αυτοκινήτων.

Στο μπάχαλο της Θεσσαλονίκης έχουμε σχεδόν ξεχάσει ότι αυτά τα απλά πράγματα μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ομορφότερη. Όποιοι παρκάρετε όπου βολεύει μόνο εσάς, βάφετε και κολλάτε ό,τι και όπου νάναι, κάνετε δημόσια το μικρολαθρεμπόριό σας, πετάτε σκουπίδια παντού  και χρησιμοποιείτε τους κάδους χειρότερα κι από σκουπίδια…σας παρακαλούμε μην το κάνετε. Για τους επόμενους τρεις μήνες θα το θεωρούμε όλοι κακή συνήθεια και ο δήμος θα προσπαθεί να μας αφυπνίσει ενώ καθαρίζει τμήμα-τμήμα της πόλης. Το αμέσως επόμενο τρίμηνο σε 15 επιτηρούμενα πιλοτικά σημεία -μνημεία, πεζόδρομοι, πλατείες και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, διάσπαρτα στην πόλη- η ρύπανση θα αντιμετωπίζεται ως παράβαση και θα αποθαρρύνεται συστηματικά ως αντικοινωνική συμπεριφορά.

Σε διάστημα 18 μηνών η εφαρμογή του “λερώνεις-πληρώνεις” θα εφαρμοστεί σε ολόκληρο το δήμο. Με διάλογο, ευαισθητοποίηση, πρόστιμα και αποζημιώσεις. Για να καθαρίσουμε και να παραμείνουμε καθαροί. Επιτέλους.

Πέτρος Λεκάκης

Η παραβατικότητα έχει πολλές διαστάσεις. Παραβατικότητα είναι και η παράνομη στάθμευση που μπλοκάρει την κίνηση οχημάτων και λεωφορείων σε κεντρικούς οδικούς άξονες ή σε σημεία όπως ράμπες που εμποδίζει την μετακίνηση ατόμων σε καροτσάκια. Λίγα λόγια και απλά. Σε ότι αφορά το δεύτερο θα είμαι αμείλικτος. Δεν θα το ανεχθώ. Σε ό,τι αφορά την παράνομη στάθμευση έχω ήδη πει ότι δεν θα υπάρχει κεντρικός οδικός άξονας και λεωφορειολωρίδα στο κέντρο της πόλης που δεν θα έχει ανά 100 μέτρα και μάλιστα διαρκώς έναν δημοτικό αστυνομικό να τις «καθαρίζει».

Παραβατικότητα είναι η κατάληψη του δημοσίου χώρου που δεν επιτρέπει τους πεζούς να κινηθούν άνετα. Ο καθένας βγάζει όπου θέλει, όποτε θέλει την πραμάτεια του. Και αυτά θα σταματήσουν. Για τα τραπεζοκαθίσματα ξέρετε πως έχω προτείνει την θεσμοθέτηση και στη Θεσσαλονίκη, όπως σε πολλές άλλες μεγάλες και σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, του «Δημάρχου Νύχτας», που θα αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, του Δήμου και όλων των εμπλεκόμενων.

Παραβατικότητα είναι και το παραεμπόριο. Με εμένα δήμαρχο Θεσσαλονίκης δεν θα απλωθεί σεντόνι με παράνομα προϊόντα ούτε στην Παραλία, ούτε στην Τσιμισκή, ούτε πουθενά. Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης δεν αντέχει άλλη αιμορραγία, ούτε βεβαίως η εικόνα τιμάει την πόλη. Και φυσικά κορωνίδα όλων είναι το θέμα της ασφάλειας. Φως παντού, που είναι ένα πρώτο μέτρο για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, ένταξη της κοινωνίας στα Πανεπιστήμια και δημιουργία Γραφείου Συντονισμού Αστικής Ασφάλειας, που θα συντονίσει το σχεδιασμό και την πρόληψη στην αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Το αίσθημα της ασφάλειας από τη μια αλλά και της ελευθερίας από την άλλη είναι ζήτημα δημοκρατίας για εμάς. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς αλλά συγχρόνως και ελεύθεροι. Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε το φωτισμό στους δρόμους και στις γειτονιές. Υπάρχουν γειτονιές που δεν έχουν καθόλου φωτισμό και αυτό συνδέεται άμεσα με το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη αλλά και με περιστατικά μικρό εγκληματικότητας. Οι γειτονιές να πάρουν ζωντάνια. Μια γειτονιά όπου υπάρχει δραστηριότητα, όπου οι πολίτες είναι ενεργοί , γίνονται πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες είναι μια ασφαλής γειτονιά.

Υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες με υπέροχες ιδέες που δεν έχουν κατάλληλο χώρο να εκφραστούν. Δίνοντάς τους χώρο η πόλη μας και οι γειτονιές μας γεμίζουν ζωή. Όμορφες εικόνες. Όπου υπάρχουν αυτές οι εικόνες με ζωντανές γειτονιές δεν υπάρχει φόβος δεν υπάρχει παραβατικότητα.

Να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να μην υπάρχουν εγκαταλειμμένα κτίρια. Να έχουμε καθαρούς δημόσιους χώρους. Προσβάσιμους στους πολίτες. Αυτομάτως δηλαδή, λιγότερο προσβάσιμους σε άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Σε ότι αφορά στο παρεμπόριο ή τις μικροκλοπές, διεκδικούμε περισσότερες περιπολίες της ΕΛΑΣ σε καθημερινή βάση.

Νίκος Ταχιάος

Κατ` αρχάς θα προσπαθήσω να γκρεμίσω το «οχυρό» της.  Σε συνεννόηση με το ΑΠΘ, η περίφραξη που διαχωρίζει τους υπαίθριους  χώρους της πανεπιστημιούπολης από το  «σώμα» της Θεσσαλονίκης, να πάψει να υπάρχει. Πόλη και πανεπιστημιούπολη  να γίνουν ένα, το «άσυλο» θα γίνει de facto άσυλο της γνώσης και των ιδεών, όπως οφείλει να είναι και όχι άσυλο ανομίας, με δικά του «σύνορα». Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Έτσι θα «χτυπηθεί»  το ορμητήριο των «μπαχαλάκηδων», αλλά και το κοινό έγκλημα. Είναι γνωστό πια, ότι η πανεπιστημιούπολη αποτελεί «λημέρι» κακοποιών και εμπόρων ναρκωτικών  με ακτίνα δράση σε γειτονικές περιοχές , όπως της Ροτόντας. Αυτά τα «συγκοινωνούντα δοχεία» εγκληματικότητας, θα ανακτηθούν από τη νομιμότητα και τους  πολίτες. Επίσης σκοτεινές γειτονιές της Θεσσαλονίκης θα αποκτήσουν ή θα επανακτήσουν ηλεκτροφωτισμό. Να μπορεί ο πολίτης να επιστρέφει σπίτι του χωρίς να φοβάται ποιος παραμονεύει στα  σκοτάδια.

Η δημοτική αστυνομία θα επανέλθει δυναμικά στην πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου σε συνεργασία και με την δύναμη της ΕΛΑΣ. Το ρεζιλίκι του πολέμου συμμοριών μέρα μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους θα πάψει, με τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας, η ηγεσία της οποίας  θα έχει έναν δήμαρχο στενό συνεργάτη, ή «κακό μπελά », ανάλογα με τις επιλογές της.

Σημείωση: Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Ορφανός ο οποίος μας παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος του, που θα πραγματοποιηθεί αρχές Απριλίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα