Ο μαγικός τόπος στην άκρη της πόλης
Πριν πολλά χρόνια μια χούφτα ανθρώπων με μεράκι και αγάπη για τα τετράποδα πανέμορφα ζώα, παρέλαβε μια έκταση γεμάτη μπάζα σε άθλια κατάσταση για να την μετατρέψει σε έναν μικρό παράδεισο. Για άλογα και ανθρώπους.
Εικόνες: Αποστόλης Κεσίδης
Μπλέ, πράσινο, οπλές αλόγων, μάτια σκοτεινά, κοψιά πανέμορφη, η φύση είχε μεράκι όταν μαστόρευε τα άλογα. Ζώα πανέξυπνα, ταυτισμένα με μια αίσθηση ελευθερίας. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκουν ιδανικό τόπο σε μια πράσινη μεγάλη έκταση δίπλα στη θάλασσα. Στον Ιππικό Όμιλο Β. Ελλάδος. Τον πρώτο που δημιουργήθηκε στην Β΄Ελλάδα. Με πρώτη κατοικία το Στρατόπεδο Κόδρα και δεύτερη αυτό το κομμάτι γης στο τέρμα της Νέας Κρήνης, που μια χούφτα ανθρώπων με μεράκι και αγάπη για τα τετράποδα πανέμορφα ζώα, το παρέλαβε σε άθλια κατάσταση για να το μετατρέψει σε έναν μικρό παράδεισο. Για άλογα και ανθρώπους.
Η ιστορία
Μετά τον πόλεμο πολλές στρατιωτικές μονάδες υπαίθρου έχει ξεμείνει ένας μικρός αριθμός αλόγων που χρησιμοποιούνται για περιπολίες ή και σαν μέσον επικοινωνίας. Σιγά σιγά όμως η τεχνολογία και τα γενικά σύγχρονα μέσα αντικαθιστούν μοιραία το άλογο. Το Γ’ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο που βρισκόταν μέσα στο Στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα στο Καραμπουρνάκι, δέχεται τα άλογα των μονάδων για τις οποίες πλεόν είναι άχρηστα. Επισκευάζεται μια πτέρυγα στάβλων που υπήρχαν από παλιά στο Στρατόπεδο Κόδρα αφού εκεί είχε έδρα προπολεμικά και για πολλά χρόνια Σύνταγμα Ιππικού.
Είμαστε στα 1966 όταν κάποιοι νοσταλγοί αξιωματικοί του Ιππικού με επικεφαλής τον Διοικητή του Γ’ Σ.Σ. Στρατηγό Κατσαδήμα και μετέπειτα Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης και επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης συνέβαλαν και υλοποίησαν την ιδέα της δημιουργίας ενός Ιππικού Ομίλου. Μετά από συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων και σύνταξη καταστατικού, ο Ιππικός Όμιλος Βορείου Ελλάδος γεννιέται έχοντας ένα γραφείο και εντευκτήριο ένα αντίσκοινο. Το πρώτο ιπποδρόμιο σε λίγο είναι έτοιμο, τα πρώτα εμπόδια στήνονται στο στίβο, το αντίσκοινο αντικαθιστά ένα γραφικό λυόμενο. Οργανώνονται οι πρώτες ημερίδες και αρκετές κοινωνικός εκδηλώσεις. Ο χρόνος κυλά, οι επιτυχίες έρχονται η μια μετά την άλλη για να φτάσουμε στο 1982 χρονιά ορόσημο. Μετά από 16 χρόνια ζωής στο Στρατόπεδο Κόδρα, ο όμιλος πρέπει να μεταφέρει τα άλογα και γενικότερα τις δραστηριότητές του σε χώρο που του παρεχώρησε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε πολύ μικρή απόσταση από τη Νέα Κρήνη. Η τοποθεσία και η έκταση μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν τον όμιλο, αλλά υποδομές δεν υπάρχουν.
Σε όλη την επιφάνεια της έκτασης τα κάθε λογής μπάζα σχημάτιζαν λόφους. Δεν υπήρχε καν μια υποτυπώδης στέγη δεν υπήρχε καν νερό, φως, τηλέφωνο. Τα άλογα που εισέρχονται στο χώρο αφήνοντας πίσω τους φιλόξενους σταύλους του Στρατοπέδου δένονται αρχικά σε έναν πρόχειρο όρχο. Μια χούφτα ανθρώπων-στελεχών του Ομίλου, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, αποφασίζουν να αψηφήσουν τις αξεπέραστες για πολλούς τραγικές συνθήκες. Ο αγώνας ξεκίνησε από την πρώτη μέρα. Η πίστη, η θέληση άρχισαν να ξεπερνούν ένα-ένα τα εμπόδια. Το ηλεκτρικό αντικατέστησε τις γκαζόλαμπες. Το δίκτυο ύδρευσης τις πυροσβεστικές αντλίες που έφερναν νερό για να ποτιστούν τα άλογα, ο κεντρικός στάβλος απέκτησε στέγη, το πρώτο ιπποδρόμιο διαμορφώθηκε. Οι πρώτες δεδροφυτεύσεις ημέρωσαν το τοπίο. Οι εγκαταστάσεις βελτιώθηκαν σταδιακά ενώ επανήλθαν πολλά από τα μέλη που είχαν φύγει απογοητευμένα απ΄την πρώτη εντύπωση του χώρου, πλαισιωμένα από πολλά νέα. Το σκηνικό έχει πλέον αλλάξει.
Ο Όμιλος σήμερα με άριστες εγκαταστάσεις, τρία ιπποδρόμια και ένα καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο, αποτελεί όχι μόνο τον ακρογωνιαίο λίθο αλλά και την ασφαλιστική δικλείδα για την ιππασία στην Βόρεια Ελλάδα. Οι στόχοι του επεκτείνονται πλέον όχι μόνο στον αγωνιστικό τομέα αλλά και σε άλλες δραστηριότητες. Φιλοδοξία του ομίλου σήμερα είναι να δώσει και μια άλλη διάσταση στην ιππασία εκτός της αγωνιστικής.
*Πηγή: άρθρο του Νίκου Δήμου, Επίτιμου Προέδρου του Ιππικού Ομίλου Βορείου Ελλάδας στο http://www.ntepo.gr/
Ο Ι.Ο.Β.Ε. λειτουργεί όλο το χρόνο για ερασιτεχνική και αθλητική δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους, με τις εγκαταστάσεις του να φιλοξενούνται σε έναν καταπράσινο χώρο δίπλα στη θάλασσα, άμεσα προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο τέρμα του λεωφορείου 5 της Νέας Κρήνης. Οι άνθρωποι του Ομίλου είναι στην διάθεσή σας για να σας καθοδηγήσουν και να σας μάθουν βήμα – βήμα τα μυστικά της ιππασίας και της ζωής των αλόγων. Το paddock (ο στίβος του χόρτου δίπλα στη θάλασσα) είναι χωρισμένο σε κομμάτια με ηλεκτρική περίφραξη, έτσι ώστε τα άλογα να μπορούν να κινούνται και να βόσκουν ελεύθερα, αλλά με ασφάλεια, στον χώρο. Όλα τα άλογα που φιλοξενούνται στον Όμιλο περνούν καθημερινά, και εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ώρες στο paddock με σημαντικά θετικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μια μαγευτική εικόνα στον επισκέπτη που ακολουθώντας ”μονοπάτι” μπορεί να κάνει βόλτα γύρω από όλον τον όμιλο. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι δίπλα στην θάλασσα.
Μαθήματα ιππασίας
Γίνονται μαθήματα υπερπήδησης εμποδίων, dressage, αλλά και αρχαρίων ιππέων. Για να μάθετε ιππασία μπορείτε να επιλέξετε είτε μεμονωμένο μάθημα είτε ένα από τα παρακάτω μηνιαία πακέτα. Όλα τα μαθήματα γίνονται με ραντεβού, κατόπιν επικοινωνίας:
- Μεμονωμένο 45λεπτο μάθημα
- 1 μάθημα την εβδομάδα/μήνα
- 2 μαθήματα την εβδομάδα/μήνα
- 3 μαθήματα την εβδομάδα/μήνα
- Πακέτο 12 μαθημάτων σε 3 μήνες
- Βόλτα για παιδιά και για μεγάλους σε όλη την έκταση του Ομίλου διάρκειας 15 λεπτών
- Πριν από 4 χρόνια, το καλοκαίρι του 2012 η parallaxi με τη δράσης της ”Οι Ακτές Αλλιώς” αξιοποίησε ανάμεσα στους υπόλοιπους χώρους του Ανατολικού παράκτιου μετώπου το χώρο του ιππικού ομίλου οργανώνοντας εκεί υπέροχες δράσεις που έφεραν χιλιάδες ανθρώπους που δεν είχαν επισκεφτεί το χώρο εντός του. Δείτε περισσότερα εδώ.
*Ιππικός Όμιλος Β. Ελλάδος, Μίκρα Θεσσαλονίκης, τέρμα Νέα Κρήνη, τηλ. 2310 473 277, 6986 723 383. Ωράριο λειτουργίας: Τρ-Κυριακή: 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ