Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Ιβάνοφ» του Mieczysław Welter

Ο Ιβάνοφ θεωρείται ήρωας για τρεις χώρες ταυτόχρονα, την Πολωνία, την Ελλάδα και την Αγγλία. Η Θεσσαλονίκη τον τιμά, μεταξύ άλλων, με τον δικό του ανδριάντα.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-ιβάνοφ-253372
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Ο Γεώργιος Σαϊνόβιτς-Ιβάνοφ (Jerzy Szajnowicz-Iwanow) είναι συνδεδεμένος με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ελλάδα και ειδικά την Θεσσαλονίκη. Γνωστός ως ένας από τους πιο περιβόητους σαμποτέρ, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση στην Ελλάδα και αποτέλεσε τόσο μεγάλος βραχνάς για τους Γερμανούς που τον επικήρυξαν για ένα ποσό που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή.

O Ιβάνοφ γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 14 Δεκεμβρίου του 1911. Έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Πολωνία και αργότερα βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, όταν η μητέρα του ακολούθησε εκεί τον δεύτερο σύζυγο της που ήταν Ελληνικής καταγωγής. Τύπος αθλητικός και ιδιαίτερα ικανός, γρήγορα και από μικρή ηλικία διέπρεψε σε πολλά αθλήματα. Ως αθλητής της ομάδας του «Ηρακλή» κατάφερε να κερδίσει πολλές νίκες σε κολυμβητικούς αγώνες, μιας και η κολύμβηση ήταν μια από τις μεγάλες του αγάπες. Ασχολήθηκε επίσης με το πόλο αλλά και την ιστιοπλοΐα. Το 1936 κατέλαβε την πρώτη θέση στους Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες του Θερμαϊκού μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του, Αντώνιο Λαμπριανίδη.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση καταφέρνοντας πολλές σημαντικές απώλειες και ζημιές στο εχθρικό μέτωπο ανατινάζοντας κυρίως υποβρύχια των Γερμανών. Ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ που οργάνωσε ήταν η καταστροφή του εργοστασίου Μαλτσινιώτη, όπου επισκευάζονταν οι κινητήρες των αεροπλάνων της Λουφτβάφε. Όλη αυτή η επιτυχημένη του δράση άφηνε τους Γερμανούς με σημαντικές υλικές ζημιές και πολλές καθυστερήσεις. Αργά η γρήγορα έγινε το αναμενόμενο. Ο Ιβάνοφ είχε μπει στο στόχαστρο του εχθρού. Ακολούθησαν ανακοινώσεις, διαγγέλματα, η φωτογραφία του κυκλοφορούσε παντού και βρέθηκε επικηρυγμένος για το ποσό των 2 εκ. Συνελήφθη δύο φορές, την μία κατάφερε να αποδράσει. Και οι δύο ήταν όχι από κάποιο λάθος του, αλλά έπειτα από προδοσία φίλων του. Κατά την δεύτερη σύλληψή του, ο Γεώργιος Ιβάνοφ καταδικάστηκε τρις εις θάνατον και οδηγήθηκε στο Γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με τρεις συνεργάτες του, όπου και εκτελέστηκε στις 04.01.1943.

Ο Ιβάνοφ είναι από εκείνους τους ήρωες πολέμου που είχαν την τύχη το όνομα τους να τιμηθεί πολλαπλές φορές, μιας και θεωρείται ήρωας για τρεις χώρες ταυτόχρονα, την Πολωνία, την Ελλάδα και την Αγγλία.

Η ομάδα του Ηρακλή, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του ανθρώπου που μεταξύ άλλων πέρασε από τις ομάδες του, ονόμασε τους κολυμβητικούς του αγώνες “Ιβανώφεια”. Επίσης, ονόμασε το κλειστό γήπεδο του συλλόγου, όπου διεξάγονται αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ, “Ιβανώφειο” και έτσι είναι γνωστό σε όλη την πόλη μέχρι και σήμερα.

Ο ανδριάντας του Ιβάνοφ στέκεται αγέρωχα και περήφανα στην οδό Λαγκαδά, στην αρχή της οδού Αγίου Δημητρίου, στο άνω τμήμα του Πάρκου των Εθνών. Εκεί, σαν ένας σύγχρονος Προμηθέας ή και Ηρακλής, ο Ιβάνοφ, αν και αλυσοδεμένος ανάμεσα σε δύο κολώνες, προτάσσει τα στήθη και ανοίγει τις παλάμες του, σαν ένας σύγχρονος Χριστός περιμένοντας το μαρτύριό του με ηρεμία. Ρεαλιστική η απόδοση του, μας παρουσιάζει τον ήρωα καλογυμνασμένο, με ήρεμο παιδικό πρόσωπο, το οποίο παίρνει μια κλίση προς τα αριστερά. Ο ανδριάντας του Ιβάνοφ ήταν δώρο της Πολωνικής κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό το 1985 και είναι έργο του γλύπτη Mieczyslav Welter. Πολύ κοντά υπάρχει και οδός που φέρει το όνομά του.

Ο γλύπτης Mieczysław Welter γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1928 στο Śrem και είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στη Βαρσοβία. Από το 1956, τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έχει τιμηθεί πολλές φορές από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας του, το οποίο του έχει αναθέσει να κάνει πολλά υπαίθρια αγάλματα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα