Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Νίκη» του Κυριάκου Καμπαδάκη

Βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Βαφοπούλειου πνευματικού κέντρου στο Ντεπώ. Το έχει φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος Καμπαδάκης το 1985 και απεικονίζει την Νίκη της Σαμοθράκης.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-νίκη-τ-487655
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Βαφοπούλειου πνευματικού κέντρου στο Ντεπώ. Το έχει φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος Καμπαδάκης το 1985 και απεικονίζει την Νίκη της Σαμοθράκης. Είναι ένα από τα γνωστά μοτίβα του γλύπτη, με το οποίο επανέρχεται και σε άλλα έργα του. Η νίκη είναι τοποθετημένη σε τσιμεντένιο βάθρο και είναι από μπρούντζο. Κοιτάζει προς τον δρόμο, με πλάτη το κτήριο, και το σώμα της έχει μια ώθηση, σαν να θέλει να πετάξει με μια κλίση προς τα αριστερά. Αποτελείται από αφαιρετικούς όγκους και γραμμές που τονίζουν το σώμα, έχει ωστόσο ανθρώπινα χαρακτηριστικά και στοιχεία.

Ένα ακριβώς ίδιο έργο με τον τίτλο “Νίκη” συναντάμε στον προαύλιο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, στην οδό Β. Όλγας, τοποθετημένο εκεί την ίδια χρονιά, μετά από δωρεά της τράπεζας Μακεδονίας Θράκης. Μεγαλύτερο σε διαστάσεις, τοποθετημένο με τον ίδιο τρόπο, αναπαριστά την Νίκη με ανθρώπινη μορφή και ένα φτερό. 

Ο γλύπτης Κυριάκος Καμπαδάκης τιμήθηκε στα 53α Δημήτρια με μια αναδρομική έκθεση των έργων του στον Πολυχώρο Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ-Ισλαχανέ (www.ppxi.gr), δίπλα από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος. Ο Κυριάκος Καμπαδάκης γεννήθηκε στη Δράμα το 1938, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε γλυπτική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Επηρεασμένος από τον Γερμανικό εξπρεσιονισμό, μιας και έζησε για χρόνια στο Βερολίνο, μας έδωσε σπουδαία δείγματα γλυπτών σε ατομικές ομαδικές εκθέσεις και υπαίθριους χώρους. Απεβίωσε το 2003. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα