Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Ρολόι Ανθοκομίας»

Βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης, στην καρδιά της Αριστοτέλους στο ύψος της οδού Τσιμισκή.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-ρολόι-α-392194
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης, στην καρδιά της Αριστοτέλους στο ύψος της οδού Τσιμισκή. Κόσμος βαδίζει βιαστικά, με τα ψώνια ανα χείρας, παρέες περπατάνε ανέμελα. Πολλές φορές περνάει απαρατήρητο. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες εγκαταστάσεις της πόλης, και φέρει το όνομα «Ρολόι Ανθοκομίας».

Είναι Ελβετικής προελεύσεως κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1970. Η πρωτοτυπία και ομορφιά του έγκειται στο ότι οι ώρες κυκλικά του ρολογιού δεν αποτυπώνονται ως αριθμοί, αλλά υπάρχουν αντί αυτών λουλούδια, έτσι που το ρολόι εκτός από την πληροφορίας της ώρας να είναι και ένα πολύχρωμο ζωντανό παρτέρι.

Έχει μια κλίση που ξεκινάει από χαμηλά και φτάνει το 1 μέτρο ώστε να είναι ορατό από αρκετά μέτρα μακριά. Όσες είναι οι φορές που το ρολόι λειτουργεί, άλλες τόσες έχει σταματήσει. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει δαπανήσει πολλά χρήματα για την συντήρηση και την λειτουργία του, παρόλα αυτά σήμερα είναι εκτός λειτουργίας.

Ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και σε εμάς, τους κατοίκους της πόλης μιας και πολλές φορές το ρολόι έχει υποστεί φθορές και καταστροφές από βανδαλισμούς.

Το 2005, η τότε δημοτική αρχή, ξόδεψε περίπου 30.000 ευρώ για την αναβάθμισή του, τοποθετώντας ψηφιακό μηχανισμό που ελέγχεται μέσω δορυφόρου και είναι συγχρονισμένος με το αστεροσκοπείο Γκρίνουιτς.

Είναι κρίμα που ένα τέτοιο στολίδι της πόλης, που παρόμοια με αυτό δεν υπάρχουν πολλά στον κόσμο, να μην χαίρει τις ανάλογης προσοχής και φροντίδας από τους κατοίκους της και να έχει χάσει την χρηστική του σημασία. Παραμένει παρόλα αυτά, αν και ασυγχρόνιστο, ένα όμορφο παρτέρι με εποχιακά λουλούδια.

Διαβάστε επίσης τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα