Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Σύνθεση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Ιόλα του Κώστα Τσόκλη
Έργα του Κώστα Τσόκλη κοσμούν δημόσιους χώρους και ένας από αυτούς είναι το προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Ο Κώστας Τσόκλης γνώρισε τον Έλληνα μαικήνα των τεχνών Αλέξανδρο Ιόλα την δεκαετία του 1970 στο Παρίσι, όπου ζούσε μετά το τέλος των σπουδών του, στην Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Ιόλας διέκρινε το ταλέντο του και του πρότεινε να συνεργαστούν. Η σχέση τους υπήρξε θυελλώδεις. Ο Ιόλας ανέδειξε τον Τσόκλη, τον έφερε στην Ελλάδα και αυτός του το αναγνώρισε. Δεν έλειψαν όμως και αλληλοκατηγορίες, ειδικά από την μεριά του Τσόκλη, για τον τρόπο συμπεριφοράς του Ιόλα απέναντι στους καλλιτέχνες. Με τα χρόνια, ο Κώστας Τσόκλης εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εικαστικούς στην Ελλάδα, με τα έργα του να πωλούνται σε όλο τον κόσμο. Η σχέση του με την Θεσσαλονίκη στενή και ιδιαίτερη. Πολλές από τις εκθέσεις του ξεκινούν από την πόλη μας. Μέσα στο 2018, η ARTION Galleries στην Θεσσαλονίκη φιλοξένησε την τελευταία του έκθεση με τίτλο «Στοιχεία για τη δημιουργία πιθανών αριστουργημάτων», στην οποία και παρευρέθηκε. Έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους και ένας από αυτούς είναι το προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Ένας κορμός δέντρου βρίσκεται πεσμένος ανάμεσα στα άλλα δέντρα και το γκαζόν της αυλής του μουσείου. Τον κορμό σκεπάζει, σαν να τον πλακώνει, μια τσιμεντένια πλάκα. Πάνω στην πλάκα, επενδυμένη με μολύβι, μπορεί κανείς να διακρίνει στίχους από την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη. Φιλοτεχνήθηκε από τον Κώστα Τσόκλη το 1988 και είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Ιόλα. Ανήκει στην συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης τέχνης και είναι δωρεά της εταιρείας Ι. Μπουτάρης και Υιός.