Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Βασίλισσα Όλγα» του Andrey Korobtsov

Στην μεγάλη λεωφόρο που πήρε το όνομά της, στήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016 το επιβλητικό άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας της Ρωσίας.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-βασίλι-374339
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Μια από τις μεγαλύτερες λεωφόρους της πόλης, η συνέχεια της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως, με πορεία προς τα δυτικά, πήρε το όνομα της από την Βασίλισσα Όλγα της Ρωσίας. Εκεί, στην μεγάλη λεωφόρο Β. Όλγας, στήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016 το επιβλητικό της άγαλμα, έργο του Ρώσου γλύπτη Andrey Korobtsov, με αφορμή την συμπλήρωση 165 χρόνων από την γέννηση της και στο πλαίσιο του έτους «Ελλάδα –Ρωσία 2016».

Το άγαλμα βρίσκεται σε ένα μικρό πάρκο δίπλα από το πρώην Ιταλικό Προξενείο. Στο σημείο αυτό ήταν που δολοφονήθηκε ο σύζυγός της Όλγας, βασιλιάς Γεώργιος (γι’αυτό και η συνέχεια της οδού Β. Όλγας προς τα δυτικά ονομάστηκε Β. Γεωργίου) στις 18 Μαρτίου του 1913 από τον Αλέξανδρο Σχινά, ο οποίος τον πλησίασε και τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση. Ο Σχινάς δεν κατάφερε να διαφύγει και συνελήφθη από δυο χωροφύλακες. Στις 6 Μαΐου, αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος όπου και κρατούνταν. Οι φάκελοι της ανάκρισής του κάηκαν όταν προκλήθηκε, από άγνωστα αίτια, πυρκαγιά στο ατμόπλοιο “Ελευθερία” που τους μετέφερε στον Πειραιά.

Το άγαλμα της συζύγου του, Όλγας, είναι φτιαγμένο από ορείχαλκο και γρανίτη και είναι τοποθετημένο σε βάθρο, σε επιγραφή του οποίου αναφέρεται το όνομά της. Το άγαλμα που έγινε αποδεκτό από τον Δήμο Θεσσαλονίκης επί Δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη είναι δωρεά της Πανρωσικής Στρατιωτικής Ιστορικής Ένωσης, του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», της «Ομοσπονδιακής Εθνικής και Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας» και του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για μια ρεαλιστική απεικόνιση της Όλγας να κάθεται σε έναν θρόνο. Φοράει ένα κλασικό επίσημο φόρεμα εποχής, μαργαριτάρια στο λαιμό και το βασιλικό στέμμα. Ακουμπάει το ένα χέρι της πάνω στο θρόνο και με το άλλο κρατάει ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα. Σε κάθε πλευρά της βάσης του αγάλματος γίνεται προσπάθεια αναπαράστασης αυτών που η Όλγα άφησε κληροδότημα στην Ελλάδα. Η μία πλευρά απεικονίζει την Ακρόπολη και τους Ολυμπιακούς δακτυλίους, μια εικόνα που κοσμούσε τα πρώτα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων, τα οποία αναβιώθηκαν την εποχή της Βασίλισσας Όλγας. Στην άλλη πλευρά, απεικονίζονται πολεμικά πλοία και εκκλησίες, για να τονίσουν την στήριξή της προς το ναυτικό και την Εκκλησία.

Η Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας ήταν δούκισσα, η οποία έγινε βασίλισσα των Ελλήνων μετά από τον γάμο της με τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ της Ελλάδος. Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1851 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Ήταν μέλος της Δυναστείας των Ρομανόφ. Το κοινωνικό της έργο ήταν μεγάλο, μίας και βοήθησε να χτιστούν νοσοκομεία, εκκλησίες και κοινωνικά ιδρύματα. Έργο της είναι το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Ρωσικό νοσοκομείο Πειραιά. Απέκτησε οκτώ παιδιά και, όταν το 1913 ο σύζυγος της δολοφονήθηκε, επέστρεψε στην Ρωσία. Κατά την Ρωσική επανάσταση του 1917, φυλακίστηκε από τους Μπολσεβίκους στα μπουντρούμια του παλατιού. Με παρέμβαση της Δανίας, κατάφερε να απελευθερωθεί. Εγκαταστάθηκε στην Ελβετία και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1920. Το 1919 και μέχρι το 1922, απέκτησε τον τίτλο της αντιβασίλισσας, μέχρι να αναλάβει το θρόνο ο Κωνσταντίνος Α’. Η καταστροφική ήττα της χώρας μας από τους Τούρκους οδήγησαν την Όλγα εξόριστη, αρχικά στην Αγγλία, έπειτα στην Γαλλία και στο τέλος της ζωής της στην Ιταλία. Μετά την κατάργηση της βασιλευόμενης δημοκρατίας, η περιουσία της βασιλικής οικογένειας δεσμεύτηκε. Παρόλα αυτά στην Όλγα επεστράφησαν τα κοσμήματα που είχε σε θυρίδα της Εθνικής Τράπεζας και της δόθηκε τιμητικά σύνταξη. Απεβίωσε στις 18 Ιουνίου 1926 στην Ρώμη και η σορός της μεταφέρθηκε στην Φλωρεντία. Στις 17 Νοεμβρίου 1936, έγινε η μεταφορά των οστών της στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι, δίπλα στον τάφο του συζύγου της, βασιλιά Γεωργίου Α΄.

Ο γλύπτης Αndrey Korobtsov είναι ένας νέος σε ηλικία καλλιτέχνης από τη Μόσχα. Γεννήθηκε στο Καζακστάν και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, μετακόμισε στην περιοχή Belgorodskaya. Στη Μόσχα βρέθηκε για σπουδές στην Ακαδημία τέχνης Glazunov. Τελείωσε το 2011 και παρά το νεαρό της ηλικίας του κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στην Ρωσία. Του αρέσουν πολύ τα ιστορικά και πατριωτικά θέματα που ξεδιπλώνουν κομμάτια της κουλτούρας στην οποία μεγάλωσε. Ιδιαίτερα γνωστή είναι μια σειρά γλυπτών του με θέμα το μπαλέτο. Έργα του εκτίθενται εκτός από την Ρωσία και την Θεσσαλονίκη, στο Λονδίνο και την Βιέννη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα