Modern city: Νέο Δημαρχείο
της Χρύσας Νάνου Εικόνα: Ορχάν Τσολάκ Δεν γίνεται να έχεις κάνει βόλτα στη Θεσσαλονίκη και να μη σου έχουν τραβήξει την προσοχή, άλλα χάρη στην ομορφιά τους, άλλα για τον τρόπο που καθόρισαν το περιβάλλον τους, κάποια για την αρμονία των χαρακτηριστικών τους, όλα ως κτίριαμε αυξημένο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που με τα χρόνια αναδείχτηκαν σε […]
της Χρύσας Νάνου Εικόνα: Ορχάν Τσολάκ
Δεν γίνεται να έχεις κάνει βόλτα στη Θεσσαλονίκη και να μη σου έχουν τραβήξει την προσοχή, άλλα χάρη στην ομορφιά τους, άλλα για τον τρόπο που καθόρισαν το περιβάλλον τους, κάποια για την αρμονία των χαρακτηριστικών τους, όλα ως κτίριαμε αυξημένο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που με τα χρόνια αναδείχτηκαν σε σημεία (θετικής, αμφίβολης ή αρνητικής) αναφοράς. Συγκεντρώσαμε δέκα από αυτά, που χτίστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν κατά την τελευταία 25ετία, παράλληλα με τη διαδρομή της Parallaxi από το 1989 ως σήμερα, πλουτίζοντας τον δημόσιο χώρο και αναδεικνύονταςτην πορεία της πόλης προς τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Δίπλα σε all time classic πλέον έργα, όπως το σύνολο κτιρίων του ΑΠΘ των Ντίνου Παπαϊωάννου και Κώστα Φινέ και το Αρχαιολογικό Μουσείο τού Πατρόκλου Καραντινού, και σε συνδυασμό με παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους (κορυφαία τους, αναμφισβήτητα, η ανάπλαση της Νέας Παραλίας από τους Νικηφορίδη – Cuomo), αυτά τα σχετικά νέα αρχιτεκτονικά έργα συνδιαμορφώνουν το σύγχρονο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, και διασκεδάζουντις εντυπώσεις από την αδιάφορη, εμπορευματοποιημένη αρχιτεκτονική, που κυριαρχεί σε αυτή όπως και σε κάθε ελληνική πόλη.
Νέο Δημαρχείο
Στην ανατολική είσοδο του ιστορικού κέντρου βρίσκεται το πιο πολυσυζητημένο δημόσιο κτίριο των τελευταίων χρόνων στη Θεσσαλονίκη. Δέχτηκε αρνητικές κριτικές για ένα σωρό λόγους: ότι χτίστηκε σε ακατάλληλη θέση, ότι αρχιτεκτονικά δεν κάνει «διάλογο» με το περιβάλλον, ότι εξαφάνισε τα γειτονικά μουσεία Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό. Ναι σε όλα.
Όμως, το πέρασμα του χρόνου έσβησε τις αρνητικές κριτικές και άφησε έδαφος στην πραγματικότητα: η πόλη,140 χρόνια μετά την ίδρυση του Δήμου Θεσσαλονίκης, επιτέλους απέκτησε Δημαρχιακό Μέγαρο, το οποίο αποδείχτηκε πολυλειτουργικό και φιλικό προς τον επισκέπτη, όπως ήταν ο στόχος, και έγινε πλέον σημείο αναφοράς για την περιοχή του.
Το επιβλητικό, μοντέρνο κτιριακό συγκρότημα, έργο των αρχιτέκτονων Τάσου και Δημήτρη Μπίρη,κατασκευάστηκε από το 2005 ως το 2010, με αρκετές αλλαγές στην αρχική μελέτη που είχε κερδίσει τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1987.
Το συγκρότημα«σπάει» σε ανεξάρτητες κτιριακές μονάδες, που οργανώνονται γύρω από έναν υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, αναφορά στην ανοικτή αγορά-πλατεία.Οι επιμέρους ενότητες χαμηλώνουν σταδιακά, ώστε στηνόψη της Γ’ Σεπτεμβρίου με τη Βασιλέως Γεωργίου το κτίσμα καταλήγει διώροφο. Μαρμαροεπενδύσεις και μεταλλικές περσίδες σφραγίζουν την τελική εικόνα.
Το 2011 το Νέο Δημαρχείο απέσπασε πρώτο βραβείο (ένα από τρία ισότιμα) στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το «πιο φιλικό δημόσιο κτίριο», που προκήρυξε η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (U.I.A) στο συνέδριό της στο Τόκιο.
Διαβάστε ακόμα: Ο Χάρτης της πόλης: Καραβάν Σεράι, το Παλιό Δημαρχείο