Θεσσαλονίκη

ΔΕΘ-Hellexpo: Πωλείται όπως είναι;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το σενάριο της ιδιωτικοποίησης για τη ΔΕΘ. Αυτή τη φορά όμως ίσως να πρόκειται για "παράδοση άνευ όρων".

Κύα Τζήμου
δεθ-hellexpo-πωλείται-όπως-είναι-186442
Κύα Τζήμου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το σενάριο της ιδιωτικοποίησης για τη ΔΕΘ. Η πρώτη ήταν το 1999-2000 (πράγμα που είχε οδηγήσει σε διαίρεση της ΔΕΘ ώστε να μην πωληθούν τα ακίνητά της), αλλά και το 2014, όπου όμως ποτέ δεν είχε διευκρινισθεί αν αφορούσε πλειοψηφικό ή μειοψηφικό πακέτο. Και τις δυο φορές το σχέδιο δεν ευοδώθηκε. Και θα λέγαμε ότι η ΔΕΘ έχασε την ευκαιρία για επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, χωρίς να χάσει τα πάγιά της. Στην παρούσα κατάσταση η πώλησή της μοιάζει μονόδρομος. Σειρά έχει τώρα η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, όσον αφορά τη μετάβαση του 100% της εταιρείας στην ΕΔΗΣ (εταιρεία Ελληνικές Δημόσιες Συμμετοχές). Όσον αφορά τον κ. Τάσο Τζήκα, πρόεδρο της ΔΕΘ – Helexpo, δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για το θέμα αλλά υπάρχει η δήλωση στο ΑΠΕ ΜΠΕ, πριν λίγες μέρες: «Η πρότασή μας ως διοίκησης, σε συνεργασία και με την υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά (σ.σ. εποπτεύουσα του εθνικού εκθεσιακού φορέα), είναι ότι η ΔΕΘ-Helexpo AE δεν πρέπει να μπει στο Υπερταμείο και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό», είχε πει ο κ. Τζήκας.

simitopoulos (509)
Εικόνα: Γιάννης Σιμητόπουλος

Να θυμίσουμε ότι το 2014, η διοίκηση της ενοποιημένης πια ΔΕΘ-Hellexpo είχε ταχθεί υπέρ της εισχώρησης ιδιωτικών κεφαλαίων στην εταιρεία αλλά κατηγορηματικά κατά την εκχώρησης ακινήτων σε ιδιώτες. Σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει σε ξενοδοχείο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2014, ο κ. Τζήκας είχε αποφύγει να απαντήσει αν η πρόταση που θα κατέθετε στην Κυβέρνηση, τότε, αφορούσε σε εκχώρηση μειοψηφικού ή πλειοψηφικού πακέτου αλλά δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινοπρακτικού σχήματος (joint venture). Σήμερα, 3 χρόνια μετά, με την περιουσία του Δημοσίου να περνά στις λίστες του Υπερταμείου με σκοπό την πώληση της σε ιδιώτες, στην ουσιαστικά χρεωκοπημένη χώρα μας, η σειρά της ΔΕΘ ήταν απλά θέμα ημερών.

Κατά της ένταξης της ΔΕΘ-Helexpo στην ΕΔΗΣ τάχθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέττας, ο οποίος εκπροσωπεί την ΠΚΜ στο Δ.Σ. της ΔΕΘ. «Η Περιφέρεια αντιτίθεται στην εκποίηση της Έκθεσης», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Συγκοινωνιών.

Στον κ. Τσακαλώτο στάλθηκε επίσης μια επιστολή από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος:

«Τις τελευταίες ημέρες η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος έγινε κοινωνός πληροφοριών, που θέλουν τον εθνικό εκθεσιακό φορέα ΔΕΘ-Helexpo να οδεύει προς το Υπερταμείο. Η προοπτική αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την επιχειρηματική κοινότητα και την οικονομία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά, και, του συνόλου της Βόρειας Ελλάδας.

Η ΔΕΘ-Helexpo, πέραν του συμβολισμού που έχει για την πόλη ως ένας θεσμός που μετρά 90 χρόνια ζωής, αποτελεί τον βασικό, αν όχι τον μοναδικό, οικονομικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής, ενισχύοντας με τις εκθεσιακές της δράσεις δεκάδες οικονομικούς κλάδους. Είναι ενδεικτικό το ότι στο τελευταίο εξάμηνο υπολογίζεται πως διαχύθηκαν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή περίπου 40.000.000 ευρώ από τη δραστηριότητα της εταιρείας, ενώ οι εκθέσεις της την ίδια περίοδο προσέλκυσαν, σε εποχή κρίσης, περίπου 1.000.000 εκθέτες και επισκέπτες.

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι από το 2013, οπότε ολοκληρώθηκε η επανένωση των εταιρειών ΔΕΘ και Helexpo, η ΔΕΘ-Helexpo άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, μπαίνοντας σε τροχιά ανάπτυξης και ακολουθώντας διαρκή ανοδική πορεία, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, επηρεάζοντας θετικά την τοπική οικονομία. Κι αυτό τη στιγμή που, αν και η κερδοφόρα εταιρεία έχει ως μέτοχο το κράτος, δεν επιχορηγείται, δεν επιδοτείται και δεν λαμβάνει κανενός είδους χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ή οποιονδήποτε κρατικό φορέα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η αναπτυξιακή πορεία της τελευταίας τριετίας βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της και συνεπώς, η ένταξη της ΔΕΘ-Helexpo στο Υπερταμείο θα δημιουργούσε αβεβαιότητα και αδράνεια τόσο στην αγορά, όσο και στους εργαζόμενους της, χωρίς αντίστοιχα να διαφαίνεται κάποιο ουσιαστικό όφελος για το Ελληνικό κράτος. Ακόμα και το ακίνητο της ΔΕΘ-Helexpo, που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος, θέτει πολλούς περιορισμούς σε έναν δυνητικό επενδυτή, ενώ την ίδια ώρα αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο για την ποιότητα ζωής και την οικονομία της πόλης. Ήδη, με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της Θεσσαλονίκης, έχει καταρτιστεί μελέτη για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, με την παράλληλη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, κάτι που η τοπική κοινωνία προσδοκά.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που αφουγκράζεται τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις δυσκολίες των μεταποιητικών επιχειρήσεων του Βορρά, δεν μπορεί ούτε καν να διανοηθεί πως ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία της περιοχής, να εκποιηθεί με αμφίβολα αποτελέσματα. Η ΔΕΘ αποτελεί σύμβολο ταυτισμένο με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και οι αποφάσεις για το μέλλον της δεν μπορούν να ληφθούν ελαφρά τη καρδία και υπό τη δαμόκλεια σπάθη των θεσμών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητούμε την αναθεώρηση των όποιων αποφάσεων έχετε λάβει για την υπαγωγή της ΔΕΘ-Helexpo στο Υπερταμείο, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το αναπτυξιακό μέλλον της που ταυτίζεται ξεκάθαρα με το αναπτυξιακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής μας».

Ακολούθησε μια ανακοίνωση από το  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης (ΕΚΘ)

«Η ΔΕΘ-Helexpo είναι ταυτισμένη με την ιστορία της πόλης και την τοπική κοινωνία, και μοιάζει ασύνδετη με την πραγματικότητα η συζήτηση γύρω από το μέλλον της και την υπαγωγή της στο Υπερταμείο. Η κυβέρνηση που δίνει τον δικό της ορισμό στην έννοια της “ανάπτυξης” φαίνεται σαν να θέλει να προχωρήσει σ’ ένα ακόμα ξεπούλημα, αυτήν τη φορά ενός θεσμού της πόλης που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ακολουθεί διαρκή ανοδική πορεία και επηρεάζει θετικά την οικονομία και την απασχόληση της περιοχής Η ΔΕΘ-Helexpo αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και η συζήτηση για ένταξη της στο Υπερταμείο είναι ανώφελη και εκθέτει τους εργαζομένους στην αβεβαιότητα».

Η θέση του ΕΒΕΘ (Εμπορικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης) όπως μας στάλθηκε από το γραφείο του προέδρου κ. Μπακατσέλου είναι η παρακάτω:

«Με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για την ενδεχόμενη ένταξη της ΔΕΘ – Helexpo στο Υπερταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, η θέση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης συνοψίζεται ως ακολούθως.

Πρώτον, τα 180 στρέμματα στα οποία λειτουργεί το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης δεν πρέπει να αλλάξουν χρήση. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι χρήσεις γης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας, η συγκεκριμένη έκταση πρέπει να χαρακτηριστεί ως «Εκθεσιακό Κέντρο», ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του προφίλ της.

Δεύτερον, η ΔΕΘ – Helexpo, η εταιρία διοργάνωσης εκθεσιακών εκδηλώσεων, που σήμερα ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο, δείχνει εδώ και χρόνια να έχει εξαντλήσει τα όρια της, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εμπλεκόμενων. Σ΄ έναν κόσμο που αλλάζει, η εξεύρεση του κατάλληλου στρατηγικού συμμάχου είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει την ανάπτυξη της εταιρίας και την εξέλιξή της σε περιφερειακό εκθεσιακό παίκτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επ’ ωφελεία της Θεσσαλονίκης και της εθνικής οικονομίας.  Η πρακτική της ιδιωτικοποίησης των λιμενικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, με αναζήτηση εξειδικευμένου παρόχου,  με εξελιγμένη τεχνογνωσία και μεγάλη επενδυτική δυνατότητα, μπορεί να εφαρμοστεί κάλλιστα και στη ΔΕΘ – Helexpo.  Πολύ δε περισσότερο, στην παρούσα χρονική στιγμή -και πιθανόν για αρκετά ακόμη χρόνια –  που το Ελληνικό Δημόσιο  δεν μπορεί να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για τη βελτίωση των αναγκαίων εκθεσιακών υποδομών στη Θεσσαλονίκη. Κατά συνέπεια, κάθε ολοκληρωμένο σχέδιο που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, στον υφιστάμενο χώρο, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα διαθέσει ένας επενδυτής που δραστηριοποιείται στη διεθνή εκθεσιακή αγορά.

Η υπόθεση της παραγωγικής λειτουργίας της ΔΕΘ – Helexpo είναι πολύ σοβαρή για τη Θεσσαλονίκη και δεν θα πρέπει να επιτρέψει η Ελληνική Κυβέρνηση να τη διαχειριστούν, κατά το δοκούν, γραφειοκράτες και πολιτικοί. Είναι προφανές ότι η αγορά, δηλαδή η ίδια η ζώσα και παλλόμενη οικονομία, την οποία εκφράζουν αυθεντικά οι παραγωγικοί φορείς, δείχνει το δρόμο και τις καλύτερες λύσεις.»

Νέες εισαγωγες στην ΕΔΗΣ

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αναμένεται ότι θα περιλάβουν όλες τις υπόλοιπες κρατικές συμμετοχές που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στην ΕΔΗΣ. Πρόκειται για περισσότερες από 50 συμμετοχές, μικρής όμως σημασίας οι περισσότερες και αρκετές από αυτές αφορούν στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των πιο σημαντικών συμμετοχών που αναμένεται να μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ, είναι εκείνη του ΔΑΑ (25%), του ΕΤΕΑΝ (100%), του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας-ΟΒΙ (100%), της ΕΡΤ (100%), του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (100%), της ΕΑΣ (100%), της ΕΑΒ (100%), της Διώρυγας Κορίνθου (100%), του Κτηματολογίου (100%), της Ηelexpo-ΔΕΘ (100%) και της ΓΑΙΑΟΣΕ (100%). (Πηγή: Καθημερινή)

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ομάδα ΔΕΚΟ που μεταφέρθηκε τον Mάιο του 2016 στην ΕΔΗΣ ( εταιρεία Ελληνικές Δημόσιες Συμμετοχές) συμπεριέλαβε τις επιχειρήσεις ΟΑΣΑ (100%), ΟΣΥ (100%), ΣΤΑΣΥ (100%), ΟΣΕ (100%), ΟΑΚΑ (100%) και ΕΛΤΑ (90%). Τον περασμένο Σεπτέμβριο η λίστα των επιχειρήσεων που βρέθηκαν υπό έλεγχο της ΕΔΗΣ διευρύνθηκε με τις ΕΥΑΘ (51%), ΕΥΔΑΠ (51%), Κτιριακές Υποδομές (100%), Αττικό Μετρό (100%), ΔΕΗ (34%) και ΕΛΒΟ (100%).

Η προοπτική αυτή αναπόφευκτα έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Κάθε υπουργός ξεχωριστά και η κυβέρνηση συνολικά αντιδρούν στην αλλαγή αυτή. Ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, για παράδειγμα, ήδη απέστειλε επιστολή στο ΚΥΣΟΙΠ με την οποία εκφράζει τις διαφωνίες του για τη μεταβίβαση του 25% του ΔΑΑ στην ΕΔΗΣ. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου εξέφρασε αντιρρήσεις για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων μη στρατηγικής σημασίας, όπως είναι εκείνα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ) και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ). Πρόκειται δηλαδή για τους κρατικούς οργανισμούς που διαχειρίζονται τις αγορές λαχανικών και ιχθύων Αθηνών (Ρέντη) και Θεσσαλονίκης. (Πηγή: Καθημερινή)

Χρονολόγιο

1993: Η Helexpo-ΔΕΘ με το Ν.2084 της 7ης Οκτωβρίου καθιερώνεται ως ο Επίσημος Εθνικός Εκθεσιακός Φορέας της χώρας.

1999: Διασπάται η εταιρεία, “Helexpo-ΔΕΘ”, που είχε ιδρυθεί το 1977, σε δύο νέα εταιρικά σχήματα, τη “ΔΕΘ ΑΕ” και την “Ελληνικές Εκθέσεις-HELEXPO ΑΕ”, μία πρωτοβουλία, η οποία εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως δημιούργησε πολλά και μεγάλα προβλήματα για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα. Σκοπός είναι να δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίησή της χωρίς να χάσει το Δημόσιο τα ακίνητα που διαθέτει η εταιρεία.

2013: Πραγματοποιήθηκε η επανένωση των Δ.Ε.Θ. Α.Ε και Helexpo A.E. σε μια νέα ανώνυμη εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Θ.-HELEXPO A.E». Έτσι, διευθετήθηκαν οριστικά οι οικονομικές διαφορές μεταξύ της Δ.Ε.Θ. και της HELEXPO. Η νέα διοίκηση της ενοποιημένης Helexpo-ΔΕΘ ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για να επαναφέρει την Έκθεση στο προσκήνιο.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα